educatio_2018

Leggyakoribb kérdéseitekre válaszolunk!

Összeállítottuk a Szegedi Tudományegyetemmel kapcsolatban felmerült leggyakoribb kérdéseket és válaszokat. Olvass tovább, és megtudhatod milyen képzéseket kínálunk, milyen lakhatási-, tehetséggondozási- és nyelvtanulási lehetőségek várnak Rád, és milyen ösztöndíjakkal számolhatsz, ha az SZTE-t választod.


Milyen területeken kínál képzéseket a Szegedi Tudományegyetem?

Az SZTE képzési kínálata lefedi az agrártudományi, a bölcsészettudományi, a gazdaságtudományi, az informatikai, a jogi és igazgatási, a műszaki, a művészeti, a művészetközvetítési, az orvos és egészségtudományi, a pedagógusképzés, a sporttudomány, a társadalomtudomány és a természettudományi képzési területeket. Vagyis ha nálunk tanulsz, lehetsz orvos, informatikus, biológus, mérnök, jogász vagy akár operaénekes és rajztanár is. Képzéseinkről bővebben itt olvashatsz.


Hirdet duális képzéseket az SZTE? Mit jelent egyáltalán az, hogy duális képzési forma?

A duális képzés lényege, hogy az egyetem a hallgatóknak az elméleti tudás megszerzése mellett gyakorlati helyet biztosít valamelyik partnervállalatánál. Az SZTE Mérnöki Kar jelenleg gépészmérnök, mechatronikai mérnök, élelmiszermérnöki, mezőgazdasági és élelmiszeripari gépészmérnöki, valamint műszaki menedzser szakon hirdet duális képzéseket. Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar gazdaságinformatikus, mérnökinformatikus és programtervező informatikus alapszakon, az SZTE Mezőgazdasági Kar a mezőgazdasági mérnöki és a vidékfejlesztési agrármérnöki szakon kínál duális képzést is.


Mi a különbség az ösztöndíjas és a fizetős képzés között?

Az állami ösztöndíjas képzések lényege, hogy a képzés jogszabályban meghatározott költségeit az állam viseli, a hallgatók pedig vállalják, hogy meghatározott időn belül diplomát szereznek, majd ezt követően megfelelő ideig hazai jogviszonyt tartanak fenn, vagyis Neked a képzésért nem kell díjat fizetni. Ezzel szemben az önköltséges képzéseknél az oktatás teljes költségét a hallgatók viselik, melyet az állam – amennyiben a hallgatók igénylik – kedvezményes, államilag garantált kamatozású Diákhitel2 konstrukció biztosításával támogat.


Milyen Szegeden egyetemistának lenni?

Szegeden egyetemistának lenni élmény és életérzés. Az SZTE hallgatóit pezsgő diákélet várja. Az egyetemi könyvtár és a körülötte kiépült diáknegyed a magyar és külföldi hallgatók kedvenc találkozóhelye. Itt nemcsak tanulni és free wifizni tudsz, hanem egy kávé mellett életre szóló barátságokat is köthetsz. Szegeden diákok százai lepik el az utcákat. Manapság már el sem tudjuk képzelni a Kárász utcát, a Dugonics teret, a kávézók teraszát és a kulturális programokat, fesztiválokat egyetemisták nélkül. Korszerű troli és villamosközlekedési hálózat, uszodák és török fürdő, mozi, színház, rengeteg sportolási, szórakozási és kikapcsolódási lehetőség vár Rád.


Milyen lehetőségeim vannak a külföldi tanulmányokra?

Szegedi egyetemistaként kitárul a világ. Az SZTE-n több ösztöndíj-lehetőség közül is választhatsz, a különböző mobilitási programoknak köszönhetően a világ több mint 500 egyetemével állunk kapcsolatban. Az ERASMUS+ programnak köszönhetően 492 partneregyetemünkön tanulhatsz, így például Olaszországban, Franciaországban, Törökországban vagy Lengyelországban.


Nincs még nyelvvizsgám, de szeretnék. Milyen lehetőségeim vannak?

Az SZTE-re felvételt nyert hallgatók nyelvi felkészülésben az Idegennyelvi Kommunikációs Intézet nyújt segítséget térítésmentes és térítéses nyelvi és nyelvvizsga-előkészítő kurzusok széles kínálatával. Az Intézetben például angolul, németül, spanyolul, oroszul és románul is tanulhatsz, sőt a nyelvvizsgát is helyben leteheted. Ha a keleti nyelvek iránt érdeklődsz, akkor az SZTE Konfuciusz Intézet vár, ahol tandíjmentes kéthetes kínai nyelvtanfolyamokon ismerkedhetsz a kínai nyelvvel. Két félévnyi szorgalmas tanulás után pedig az alapfokú kínai nyelvvizsgát is megszerezheted.


Diákként hol tudok dolgozni? Mennyit fizetnek a diákmunkáért?

A Szegeden működő diákszövetkezetek – Mind-Diák, Meló Depó, Biztos Kész szövetkezet, Ötcsillagos iskolai szövetkezet, Fürge Diák, Meló-Diák – órarendhez igazítható, alkalmi és folyamatos munkákkal várnak. Leggyakrabban telefonos ügyfélszolgálati, áruházi pénztáros, leltározási és árufeltöltői munkát kínálnak, de találhatsz irodai munkalehetőséget, gyorséttermi és promóciós munkákat, valamint könnyű- és nehéz fizikai munkát is. A bérezés a legtöbb munka esetében bruttó 750-800 forint/óra között mozog, de a nehéz fizikai munkának minősülő tevékenységek órabére 850 forint is lehet.


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondtákMarton_DorinaMárton Dorina - GTK, pénzügy-számvitel

Mindig is nagyon szerettem a matematikát és a történelmet, így orientálódtam a Gazdaságtudományi Kar felé. Ráadásul a nővérem is itt tanult és ő még jobban motivált ez irányba. A várost külön kiemelném diákbarát jellege miatt. Nagyon szeretem a szakomat, és tudom, hogy közgazdászdiplomával bárhol elhelyezkedhet az ember, akár külföldre is.Stricz_Walter_kicsiStricz Walter – ÁJTK, jogász

Hogy miért az SZTE? Egyrészt kézenfekvő választás volt dél-alföldi lakosként, másrészt nagyon jókat hallottam magáról az intézményről is. Úgy gondolom, hogy világszínvonalon is ez egy kiemelkedő egyetem, nagyon jó szakmai képzést nyújt a hallgatóknak. Véleményem szerint, aki a mi egyetemünket választja, az egy piacképes diplomát szerezhet, ezután pedig nagyon jó állásokra pályázhat. Kiemelném saját tapasztalataim alapján, hogy magas szakmai kvalitásokkal rendelkező tanári kar áll a hallgatók rendelkezésére, az oktatók többsége készséggel segít azoknak a diákoknak, akik érdeklődnek az adott téma, terület iránt.

További hallgatói vélemények >>>