Itt a lista: ezek a legnépszerűbb gazdasági szakok a 2018-as felvételin

Hányan jelentkeztek a 2018-as felvételin a gazdasági alap- és osztatlan szakokra? Melyek a legnépszerűbb alapképzések? Itt találjátok az összes és az első helyes jelentkezők számát.


Ahogy az előző években, úgy idén is a gazdálkodási és menedzsment a legnépszerűbb alapszak, több mint 8800-an jelölték meg a jelentkezési lapon, 4220-an az első helyre sorolták ezt a képzést. A következő táblázatban megnézhetitek, hányan szeretnének bejutni a gazdasági alap- és osztatlan szakokra.

hirdetés


Képzés Összes jelentkező Első helyes jelentkezők
gazdálkodási és menedzsment 8860 4220
kereskedelem és marketing 6076 2572
turizmus-vendéglátás 4989 2445
pénzügy és számvitel 4023 2287
emberi erőforrások 2787 1237
nemzetközi gazdálkodás 2767 1376
alkalmazott közgazdaságtan 400 188
gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés (osztatlan) 197 89
üzleti szakoktató 118 75
gazdaságtudományi terület összesen 28567 21503


Előzetes ponthatárt ezen a képzési területen is húztak a 2018-as felvételi időszak kezdetén. Egyedül az üzleti szakoktató képzésen nem határoztak meg előzetes minimumponthatárt, ami azt jelenti, hogy az összes népszerű - államilag támogatott - gazdasági képzésen van minimumponthatár, ezek pedig a következők:

gazdálkodási és menedzsment: 428

kereskedelem és marketing: 428

turizmus-vendéglátás: 400

pénzügy és számvitel: 425

emberi erőforrások: 428

nemzetközi gazdálkodás: 440

alkalmazott közgazdaságtan: 428

gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés (osztatlan): 440


gazdasági


Ezeken a képzéseken csak azok szerezhetnek állami ösztöndíjas helyet, akik elérik ezeket a ponthatárokat függetlenül attól, melyik felsőoktatási intézmény ilyen képzésére jelentkeznek. Fontos, hogy az elmúlt években többször volt példa arra, hogy az előzetes ponthatárokon változtattak, a legtöbbször a jelentkezők száma és teljesítménye miatt pár ponttal emelkedett a limit.


A különböző szakokon a jelentkezők által szerzett összpontszám alapján kialakított egységes rangsorolás, az intézmények kapacitása, valamint egyéb szempontok figyelembevételével várhatóan 2018. július 25-én határozzák meg a felvételi ponthatárokat.


Forrás: eduline.hu


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Fűrész ZsófiaFűrész Zsófia – ÁOK – orvos

Szeged rengeteg lehetőséget nyújt a diákoknak egyaránt a szórakozás, kultúra, és a munkavállalás terén is. Annak ellenére, hogy vidéki egyetem, az oktatás színvonala eléri a pesti egyetemekét, sőt szerintem még túl is szárnyalja azokat. Nagyon szeretek itt tanulni, nagyon szeretem, hogy ilyen nyugis, barátságos maga a város is.






vecseri-zitaVecseri Zita – MGK: környezetgazdálkodási agrármérnök

Továbbtanulásnál meg se fordult más egyetem a fejemben, csak az SZTE. A tanárok szakmailag jól felkészültek, a sok gyakorlati óra és a tanulmányi kirándulások pedig remek gyakorlatszerzési lehetőséget biztosítanak. Szeretek Szegeden egyetemista lenni, sok lehetőséget és kedvezményt kapnak a hallgatók. Kedvenc helyem a partfürdő, itt tartják a SZIN-t és az Összegyetemi gólyatábor, ami gólyáknak kötelező.



További hallgatói vélemények >>>