Itt a lista: ezek a legnépszerűbb gazdasági szakok a 2018-as felvételin

Hányan jelentkeztek a 2018-as felvételin a gazdasági alap- és osztatlan szakokra? Melyek a legnépszerűbb alapképzések? Itt találjátok az összes és az első helyes jelentkezők számát.


Ahogy az előző években, úgy idén is a gazdálkodási és menedzsment a legnépszerűbb alapszak, több mint 8800-an jelölték meg a jelentkezési lapon, 4220-an az első helyre sorolták ezt a képzést. A következő táblázatban megnézhetitek, hányan szeretnének bejutni a gazdasági alap- és osztatlan szakokra.

hirdetés


Képzés Összes jelentkező Első helyes jelentkezők
gazdálkodási és menedzsment 8860 4220
kereskedelem és marketing 6076 2572
turizmus-vendéglátás 4989 2445
pénzügy és számvitel 4023 2287
emberi erőforrások 2787 1237
nemzetközi gazdálkodás 2767 1376
alkalmazott közgazdaságtan 400 188
gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés (osztatlan) 197 89
üzleti szakoktató 118 75
gazdaságtudományi terület összesen 28567 21503


Előzetes ponthatárt ezen a képzési területen is húztak a 2018-as felvételi időszak kezdetén. Egyedül az üzleti szakoktató képzésen nem határoztak meg előzetes minimumponthatárt, ami azt jelenti, hogy az összes népszerű - államilag támogatott - gazdasági képzésen van minimumponthatár, ezek pedig a következők:

gazdálkodási és menedzsment: 428

kereskedelem és marketing: 428

turizmus-vendéglátás: 400

pénzügy és számvitel: 425

emberi erőforrások: 428

nemzetközi gazdálkodás: 440

alkalmazott közgazdaságtan: 428

gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés (osztatlan): 440


gazdasági


Ezeken a képzéseken csak azok szerezhetnek állami ösztöndíjas helyet, akik elérik ezeket a ponthatárokat függetlenül attól, melyik felsőoktatási intézmény ilyen képzésére jelentkeznek. Fontos, hogy az elmúlt években többször volt példa arra, hogy az előzetes ponthatárokon változtattak, a legtöbbször a jelentkezők száma és teljesítménye miatt pár ponttal emelkedett a limit.


A különböző szakokon a jelentkezők által szerzett összpontszám alapján kialakított egységes rangsorolás, az intézmények kapacitása, valamint egyéb szempontok figyelembevételével várhatóan 2018. július 25-én határozzák meg a felvételi ponthatárokat.


Forrás: eduline.hu


esza_felso

plakat

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


meszaros-adriannaMészáros Adrianna – GTK: kereskedelem és marketing

Vajdasági vagyok, azért is szeretem Szegedet, mert sok mindenben hasonlít Szabadkára. Ismerősöktől rengeteg jót hallottam már az egyetemről, amit most saját bőrömön is tapasztalok. A kar számos ösztöndíjjal támogatja a legtehetségesebb diákokat és lehetőséget biztosít a gyakorlatszerzésre is. Kedvencem a kari sportnap, mert itt nemcsak mozoghatok, de a csapatjátékok segítenek a beilleszkedésben is.Stricz_Walter_kicsiStricz Walter – ÁJTK, jogász

Hogy miért az SZTE? Egyrészt kézenfekvő választás volt dél-alföldi lakosként, másrészt nagyon jókat hallottam magáról az intézményről is. Úgy gondolom, hogy világszínvonalon is ez egy kiemelkedő egyetem, nagyon jó szakmai képzést nyújt a hallgatóknak. Véleményem szerint, aki a mi egyetemünket választja, az egy piacképes diplomát szerezhet, ezután pedig nagyon jó állásokra pályázhat. Kiemelném saját tapasztalataim alapján, hogy magas szakmai kvalitásokkal rendelkező tanári kar áll a hallgatók rendelkezésére, az oktatók többsége készséggel segít azoknak a diákoknak, akik érdeklődnek az adott téma, terület iránt.

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *