Itt a lista: ezek a legnépszerűbb gazdasági szakok a 2018-as felvételin

Hányan jelentkeztek a 2018-as felvételin a gazdasági alap- és osztatlan szakokra? Melyek a legnépszerűbb alapképzések? Itt találjátok az összes és az első helyes jelentkezők számát.


Ahogy az előző években, úgy idén is a gazdálkodási és menedzsment a legnépszerűbb alapszak, több mint 8800-an jelölték meg a jelentkezési lapon, 4220-an az első helyre sorolták ezt a képzést. A következő táblázatban megnézhetitek, hányan szeretnének bejutni a gazdasági alap- és osztatlan szakokra.

hirdetés


Képzés Összes jelentkező Első helyes jelentkezők
gazdálkodási és menedzsment 8860 4220
kereskedelem és marketing 6076 2572
turizmus-vendéglátás 4989 2445
pénzügy és számvitel 4023 2287
emberi erőforrások 2787 1237
nemzetközi gazdálkodás 2767 1376
alkalmazott közgazdaságtan 400 188
gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés (osztatlan) 197 89
üzleti szakoktató 118 75
gazdaságtudományi terület összesen 28567 21503


Előzetes ponthatárt ezen a képzési területen is húztak a 2018-as felvételi időszak kezdetén. Egyedül az üzleti szakoktató képzésen nem határoztak meg előzetes minimumponthatárt, ami azt jelenti, hogy az összes népszerű - államilag támogatott - gazdasági képzésen van minimumponthatár, ezek pedig a következők:

gazdálkodási és menedzsment: 428

kereskedelem és marketing: 428

turizmus-vendéglátás: 400

pénzügy és számvitel: 425

emberi erőforrások: 428

nemzetközi gazdálkodás: 440

alkalmazott közgazdaságtan: 428

gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés (osztatlan): 440


gazdasági


Ezeken a képzéseken csak azok szerezhetnek állami ösztöndíjas helyet, akik elérik ezeket a ponthatárokat függetlenül attól, melyik felsőoktatási intézmény ilyen képzésére jelentkeznek. Fontos, hogy az elmúlt években többször volt példa arra, hogy az előzetes ponthatárokon változtattak, a legtöbbször a jelentkezők száma és teljesítménye miatt pár ponttal emelkedett a limit.


A különböző szakokon a jelentkezők által szerzett összpontszám alapján kialakított egységes rangsorolás, az intézmények kapacitása, valamint egyéb szempontok figyelembevételével várhatóan 2018. július 25-én határozzák meg a felvételi ponthatárokat.


Forrás: eduline.hu


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták

Iszak KrisztianIszak Krisztián – BTK, szociológia

Egyáltalán nem bántam meg, hogy a Szegedi Tudományegyetemre jelentkeztem, ugyanis a képzés itt sokkal gyakorlatiasabb, mint más egyetemeken. Minden tavasszal részt kell vennünk élesben egy kérdőíves kutatásban, ami a Szeged Studies nevet viseli. Így saját bőrünkön tapasztalhatjuk meg a szakma szépségeit, és hogy mennyi és milyen munka áll egy komplett kutatás lebonyolításában, kivitelezésében. Úgy gondolom, ezáltal egy igazán gyakorlatias tudást kapunk meg.nogradi-eszterNógrádi Eszter – GTK: kereskedelem és marketing

Ha szeretnéd, hogy diplomád bárhol a világon megállja a helyét, az SZTE-t csak ajánlani tudom! Sokat kell tanulni, de megéri. Rengeteg kikapcsolódási lehetőség vár és a közösségi élet is szuper. A képzés rendkívül hallgató-központú, kellemes és segítőkész mindenki, az oktatók szakmailag rendkívül felkészültek.További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *