1400905GTKosztondij01

Ösztöndíjak, anyagi támogatások a szegedi egyetemistáknak

Legyen szó tanulmányi sikerekről, hátrányos helyzetről vagy kollégiumi elhelyezésről az SZTE valamilyen ösztöndíj, kedvezmény formájában az államilag finanszírozott és az önköltséges képzésekre bekerülő diákokat is támogatja.


Az SZTE- tanulmányi ösztöndíjban részesülhet minden olyan aktív státuszú, nappali tagozatos, államilag támogatott képzésben résztvevő hallgató, aki nem az első félévét kezdi meg, azaz rendelkezik az ösztöndíj megállapításához szükséges tanulmányi átlaggal. A 2015/2016-os tanévben kiosztott legmagasabb tanulmányi ösztöndíj közel 32 000 Ft/hó volt. Az egyetem az államilag finanszírozott képzésben résztvevő hallgatók tanulmányaihoz félévente tankönyv- és jegyzettámogatással járul hozzá, elektronikus utalvány formájában, így az egyetemisták a tankönyveket és jegyzeteket elérhető áron tudják megvásárolni. Az utalvány összegét félévenként állapítják meg, a 2016/2017-es tanév I. félévében a jegyzettámogatás összege 6 500 Ft volt. A jegyzettámogatás összegéből az adott vásárlás maximum 75%-át tudják a hallgatók finanszírozni, a fennmaradó 25%-ot készpénzzel vagy bankkártyával szükséges fizetni.


A Szegedi Tudományegyetemen államilag támogatott képzésben részt vevő hallgatók szociális helyzetük alapján rendszeres szociális ösztöndíjban részesülhetnek, melyre félévenként kell pályázni. Az odaítéléskor figyelembe veszik – többek között – az egy főre jutó jövedelmet, a hátrányos helyzetre vonatkozó tényezőket, a nagy családos helyzetet, valamint a lakóhely és iskola közötti távolságot. A 2015/2016-os tanévre vonatkozó szociális ösztöndíj mértéke 8 000- 14 000 Ft/hó, az előnyben részesítési követelmények megfelelő pályázók esetében 12 000 – 24 000 Ft/hó.


A hallgató szociális helyzetének váratlan romlása esetén egyszeri, rendkívüli szociális ösztöndíjban részesülhet, melyhez szintén kérelem benyújtása szükséges. Szintén szociális alapon a nappali tagozatos, államilag finanszírozott hallgatók ingyenes, féléves városi kombinált tömegközlekedési bérletre pályázhatnak, mellyel a troli, villamos és autóbusz közlekedést is ingyenesen vehetik igénybe.


A hallgatók az ösztöndíjakról részletesen a "Hallgatói Juttatási Szabályzat - Szabályzat a Szegedi Tudományegyetem hallgatói által fizetendő díjakról és térítésekről, valamint a részükre nyújtható egyes támogatásokról" szabályzatban tájékozódhatnak.


Nyiss a jövőd felé! Szeretnél valamire egész életedben emlékezni? Szeged! Ahol a Város összeforr az Egyetemmel!A kiemelkedő tanulmányi és sporteredményeket elért nappali tagozatos hallgatók a "Jó tanuló - Jó sportoló" ösztöndíjra is pályázhatnak. Feltétele: lezárt két félév, melynek korrigált kredit indexeinek átlaga 4,00 vagy annál jobb illetve kiemelkedő országos vagy nemzetközi egyéni vagy csapateredmények. A cím női és férfi kategóriában külön kerül kihirdetésre, összege az elért helyezéstől függően 20 000 és 50 000 Ft közötti.


A Szegedi Tudományegyetem széleskörű tehetséggondozó programjait az SZTE Tehetségpont fogja össze. A szervezet évente kiírt kiválósági listája külön rangsorban értékeli az alap-, mester-, illetve osztatlan képzések hallgatóit, a sportolókat és művészeket, valamint a doktoranduszokat. A hallgatói teljesítmények függvényében bronz-, ezüst- és arany fokozatú tagság érhető el, az egyes fokozatokhoz 30 és 100 ezer forint közötti úgynevezett Talent- ösztöndíjak társulnak. A Tehetségpontért munkálkodik a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány, mely évente öt hallgatót részesít fejenként 200 000 forintos ösztöndíjban, és 50 000 Ft értékű különdíjat is kioszt.


Az egyetem tehetséggondozó programjai mellett a hátrányos helyzetű hallgatókat segíti a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer, valamint az „Út a felsőoktatásba” esélyteremtő program. A tanulmányi sikereket elért hallgatókat köztársasági ösztöndíjjal, a tanári pályát választókat Klebelsberg Képzési Ösztöndíjjal segítik.


Az önköltséges hallgatók részére önálló ösztöndíjakat alapítottak a Szegedi Tudományegyetem több karán is, ezek kifejezetten a képzési díj támogatására irányulnak. Például a Bölcsészettudományi valamint a Gazdaságtudományi Karon az önköltséges alapképzéseken tanulókat, pályázat útján vállalati, alapítványi és kari ösztöndíjakkal segítik.


A Szegedi Tudományegyetem egyes karai által nyújtott támogatásokról bővebb információ itt.


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


kartali_tunde_felveteliKartali Tünde - TTIK, biológia PhD

Újvidéken, szerb nyelven fejeztem be a mesterképzést. De mindig is szerettem volna az anyanyelvemen továbbtanulni, mikrobiológiával foglalkozni. Ezért jelentkeztem az SZTE Biológia Doktori Iskolájába. Szegedet mindig is szerettem. Régóta tisztában vagyok azzal is, hogy az itteni egyetem minőségi képzést biztosít, az SZTE Mikrobiológiai Tanszékéről csak jót hallottam. Ezért választottam a Szegedi Tudományegyetem doktori képzését.

ondrik-imolaOndrik Imola – ÁJTK: nemzetközi tanulmányok

Szegeden az egyetemi élet hatalmas, számos területen kipróbálhatjuk magunkat: írhatunk az egyetemi újságba, beléphetünk az egyetemi színházba, kórusba, különböző sportklubokba. Megannyi program segíti a külföldi tapasztalatszerzést és jövőnk tervezését is, például az Erasmus-tájékoztató és az Állásbörze.További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *