nyito_START

START ösztöndíjjal könnyebben indul az egyetem

Akciókamerát és laptopot vett START ösztöndíjából Patócs Amanda és Kalmár Orsolya. Az SZTE elsőéves hallgatói azért kapták a támogatást mert első helyen jelentkeztek a Szegedi Tudományegyetemre, és a választott szakra felvételt is nyertek.

2018-ban hirdette meg először az SZTE a START ösztöndíjat, melynek célja, hogy támogassa azokat a tehetséges fiatalokat, akik első helyen jelölik meg a Szegedi Tudományegyetemet, és oda felvételt is nyernek. 2019 novemberében 200 első éves hallgató vehette át az 50 ezer forintos ösztöndíjat.


Az ösztöndíjasok között volt Patócs Amanda, aki az SZTE JGYPK televíziós műsorkészítő felsőoktatási szakképzésében kezdte meg tanulmányait szeptemberben, és Kalmár Orsolya is, aki az SZTE BTK pszichológia szakjára nyert felvételt.


START_osztondijasok_1


– Az ösztöndíj az iskolai életemet, és tanulmányaimat könnyítette meg. Nagyon gyakorlatorientált a képzésünk, operatőri feladatokról is tanulni fogunk, amelyek során a technikai eszközökkel is megismerkedünk – kezdte Patócs Amanda. – Az egyetem készlete nyilván véges, ezért egy akciókamerát vettem az ösztöndíjamból, amelyet majd a képzés során is használni fogok. Ennek köszönhetően sokkal kreatívabb tartalmakat tudok majd készíteni, például amikor vlogot kell majd indítanunk, mivel ezt mozgó járműre, vagy akár egy bukósisakra is fel tudom csatolni.


– Én is a tanulmányaim megkönnyítésére használtam fel az ösztöndíjamat. Egy laptopra volt szükségem, így erre költöttem azt az összeget, amit kaptam – magyarázta Kalmár Orsolya. – Nagy hasznomra vált már most az első félévben is ez a készülék, hiszen sokszor internetet is kell használni egy-egy vizsgához vagy beadandóhoz.


A két vajdasági lány ismerőseiktől, és egy SZTE-s tájékoztató e-mailből értesültek először az ösztöndíj lehetőségéről. Miután mindketten utánanéztek, hogy milyen papírokra van szükség a pályázáshoz, illetve, hogy mik is a feltételek, úgy döntöttek, hogy benyújtják a pályázatukat.

– Mikor először láttam a felhívást körülbelül két hét volt a jelentkezésig. Ezért először le is mondtam róla, hiszen ha valami különleges papír kellett volna hozzá, akkor azt le is kellett volna fordíttatnom, ami egy hosszadalmas folyamat lett volna. Aztán láttam, hogy csak azok a papírok kellenek, amik a felvételihez is: nyelvvizsgabizonyítvány, érettségibizonyítvány, verseny eredmények, igazolások. Ezek pedig egyébként is kéznél voltak, ezért úgy gondoltam, akkor miért ne jelentkeznék – emlékezett vissza Amanda.


START_osztondijasok_2


Orsolya és Amanda is az SZTE-t jelölte meg mindhárom helyen felvételijük során. Mindketten elmondták, hogy az elsődleges céljuk egyértelműen az SZTE volt. Amanda egyébként 2016-ban kezdte el a politológia szakot az SZTE ÁJTK-n, amelyet azóta be is fejezett már. – 2016-ban még nem létezett ez az ösztöndíj, de nagyon jó kezdeményezésnek tartom, és ha már akkor is lett volna, biztosan megpályáztam volna – tette hozzá Amanda.


SZTEinfo

Fotó- Bobkó Anna


esza_felso

plakat

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Mikula_AndreaMikula Andrea - ÁJTK, jogász

Elsősorban azért választottam az SZTE ÁJTK-t, mert itt lakom Szegeden, és úgy hallottam, hogy a szegedi jogi képzés nagyon jó. Ez az évek során be is bizonyosodott. Másrészt utánanéztem néhány felmérésnek, és úgy értesültem, hogy a Szegedi Tudományegyetem legalább olyan magas szintű képzést nyújt, mint más hasonlóan nívós egyetemek az országban. A jogi karon nagymértékű tudásra és talpraesettségre tettem szert az évek során, amit nem csak a munkaerőpiacra kilépve fogok tudni kamatoztatni.
Kocsis_BalazsKocsis Balázs - FOK, fogorvos

Azért Szegedre jelentkeztem, mert a dél-alföldi régióban szerettem volna maradni. Szegedről jókat hallottam, és most már tapasztaltam is. A kar dinamikusan fejlődik, épület egy 9 székes rendelő itt nálunk, ami európai színvonalú. Nagyon felkészült az oktatógárda, valamint a munkaadók külön skatulyába helyezik a Szegeden végzett fogorvostan-hallgatókat, tehát előnyben van az, aki szegedi diplomával rendelkezik, európai szinten is.További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *