Bekescsaba-3_nyito

Beiratkoztak az első hallgatók Békéscsabán, az SZTE és a Gál Ferenc Egyetem által közösen indított alapszakokra

Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy két új alapszakot indított a Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Egyetem Békéscsabán. Az SZTE Mérnöki Kar gépészmérnöki alapképzésén és a Természettudományi és Informatikai Kar programtervező informatikus alapképzésére jelentkező hallgatók a sajtótájékoztató után be is iratkozhattak.

A 2021-es pótfelvételi eljárásban két új alapképzési szakot indított levelező tagozaton a Szegedi Tudományegyetem, a Gál Ferenc Egyetem már meglévő infrastruktúrájára építve Békéscsabán. A gépészmérnöki és a programtervező informatikus képzések, államilag finanszírozott helyekkel indulhatnak el.

 

- Szent-Györgyi Albert, a Nobel-díjas tudós, aki az SZTE korábbi rektora is volt, kiemelte az egyetem feladatai közül azt, hogy a "nagy magyar Alföld" szellemi központja is legyen. Az SZTE most ebben a célban együttműködő partnerre talált a Gál Ferenc Egyetemben és azokban a szakemberekben, akik itt ülnek az asztalnál és azért dolgoznak, hogy a régió fejlődését és a munkaerő helyben maradását támogassák. A most beiratkozóknak azt kívánom, hogy tudásuk gyarapodjon és ezt a tudást majd itt helyben használják fel – mondta köszöntőjében Prof. Dr. Csóka Ildikó, az SZTE stratégiai főigazgatója.


csi

 

A sajtótájékoztatón, részt vett Dr. Habil Bíró István, az SZTE Mérnöki Kar dékánja, aki elmondta, hogy nagyon örül neki, hogy éppen 10 évvel azt követően, hogy Szegeden elindult az általános gépészmérnök képzés, mostantól elérhető Békéscsabán is. A dékán úgy fogalmazott, hogy oda viszik a képzést, ahol erre igény van, 2019-ben Orosházán már elindult és azóta is jól működik.

 

Dr. Horváth Dezső, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar dékánja azt hangsúlyozta a beszédében, hogy a munkaerőpiaci változásokra és igényekre gyorsan kell reagálni, mielőtt a potenciális szakemberek elhagynák a régiót. Ezen a területen lehet hatékony az együttműködés, amelyet hosszútávon is életképesnek tart.


Bekescs_STI__kozl1

 

-A tudás megszerzése iránti elkötelezettség a jövőbe vetett hitet jelenti, és alkalmassá tesz bennünket, hogy a munkaerőpiac követelményeinek megfeleljünk. A tudás megszerzésének a helyszíne, az egyetem, szellemi- és tudásbázisa kell, hogy legyen az adott településnek vagy akár a régiónak. Köszönet illeti mindkét egyetem vezetőségét, valamint a munkáltatókat, akik az elmúlt időszakban folyamatosan biztattak bennünket, hogy kezdjük el az adott képzéseket, mert szükség van rájuk. És köszönetet mondok azért is, mert ezeknek a képzéseknek az elindításával erősödik a helyi tudásbázis - fogalmazott Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője.


Bekescs_STI_ht


A Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Karán 30 százalékot meghaladó mértékben nőtt az alapképzésre felvett hallgatók száma a tavalyihoz képest.


 - Az együttműködésről korábban még feltételes módban beszéltünk, de ez ma már az örömteli valóság, ez pedig óriási dolog. Mindkét egyetem feladata, hogy itt tartsa az okos embereket, itt biztosítson perspektívát és jövőt. Először a képzésben, majd később a munka során is. Békéscsabán 1986 óta van felsőoktatási képzés, amely követi a gazdasági igényeket. Az olyan cégek, mint a Csaba Metál, Linamar, Hirschmann vagy a Marzek Kner, hogy csak néhányat említsek, komoly igényt fogalmaztak meg a gépészmérnök illetve az informatikus szakemberek iránt. Bízom benne, hogy a képzést elvégzők megtalálják a számításukat az adott cégeknél és a cégek is a kollégáikat az Egyetemen - tudtuk meg Dr. Árpási Zoltántól, a Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Karának dékánjától.

 

- A Gál Ferenc egyetem nagyon fontos küldetést hajt végre itt, Békés megyében, hiszen számos olyan karral és képzéssel rendelkezik, amelyek átszövik a mindennapjainkat, de folyamatosan azon is dolgozik, hogy olyan képzési portfóliót alakítson ki, amely igazodik a gazdasági folyamatokhoz, igényekhez. Az együttműködés, a Békés Megyei Kormányhivatal és a Gál Ferenc Egyetem között egyik fontos pillére annak, hogy ebben segítsük egymást. A most induló képzéseket eddig, innen viszonylag csak távol lehetett elérni, ezért a mostani lépés nagyon fontos– fogalmazott Dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója.


Bekescs_STI_ra

 

Az SZTE Mérnöki Kar alábbi szakirányú továbbképzéseire, 2021. szeptember 20-ig lehet jelentkezni. Ezek a szakok megfelelő jelentkezés esetén, békéscsabai oktatási helyszínnel is elindulnak.

 

- Gabonatárolási szakmérnök

- Hulladékgazdálkodási menedzser

- Megújuló energiahasznosító szakember

- Műszaki diagnosztikai és karbantartó szakmérnök

További információ olvasható a kar honlapján, ahonnan a jelentkezési lap is letölthető: http://mk.u-szeged.hu/oktatas/szakiranyu-tovabbkepzes/szakiranyu


Bekescs_STI_be


A gyakorlatorientált képzések megtervezése a helyi cégek és szakemberek bevonásával történt, az ipar, a gazdasági szféra igényeinek megfelelően. Azok a hallgatók, akik ezen kompetencia alapú képzések közül választanak, biztos jövőt, megbecsült javadalmazást biztosító állást kaphatnak Békés megyében, versenyképes végzettséggel léphetnek ki az oktatási intézményből.


SZTEinfo - Lévai Ferenc

Fotó: Sahin-Tóth István


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Csizmar_Adrienn_felveteliCsizmár Adrienn- BTK, szlavisztika-orosz

Szegediként sok jót hallottam az SZTE-ről, és egyáltalán nem akartam itt hagyni a várost és a barátaimat sem. Ezért is döntöttem a lengyel helyett inkább az orosz mellett, hiszen az előbbit csak Pesten tanulhattam volna. Legjobban a TIK tetszik az egyetemen. Nagyon hallgatóbarát, és itt tényleg minden eszköz megvan a nyugodt tanuláshoz. Ez egy olyan hely, ahova szívesen járok vissza mindig.




Szolga_Valentina_kicsiSzolga Valentina – GYTK, gyógyszerész

Már gimnáziumban is Szegedre jártam, így szinte egyenes út vezetett az SZTE-re. Mórahalmi vagyok, így az SZTE helyileg közel van, Szegedet pedig egy vonzó, gyönyörű városnak tartom. Ami nagyon pozitív számomra, hogy a képzés rendkívül gyakorlatorientált, és az egyetemi rangsorokban is jó helyezéseket érünk el.

További hallgatói vélemények >>>