IMG_9444

Buresch Györgyi, a SZTE SBO ápolónője a maszkhasználatot tagadóknak üzeni: nincs más dolguk, csak védekezni!

„Tagadják? Benne dolgozom. Március óta feszültségben élünk… félünk a vírustól, félünk attól, hogy hazavisszük…” reagál Buresch Györgyi, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ SBO ápolónője a maszk viselés ellen lázadókra. Hangsúlyozza: ezzel a kis kényelmetlenséggel az új fertőzések számát, és ezáltal az egészségügyi ellátó rendszerre nehezedő terheket is csökkenthetjük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Minden nap drámai mértékben nő a beazonosított koronavírus fertőzöttek és az elhunytak száma Magyarországon (és szerte a világban), a hatásos gyógymódra és vakcinára várva a másfél méteres távolságtartás, a rendszeres kézfertőtlenítés mellett a helyes maszkhasználat jelenthet védelmet az egyéni és közösségi felelősségvállalás jegyében. Ez az óvatosságot megkövetelő helyzet azonban nem mindenki számára egyértelmű. A maszkhasználat elleni tiltakozókra, a maszkot nem megfelelően használók felelőtlenségére reagált egy drámai Facebook posztban Buresch Györgyi, a SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi és Betegellátó Önálló Osztály (SBO) intenzív és sürgősségi szakápolója, akit sokan a már több alkalommal nagy sikerrel megrendezett szegedi újra élesztési rekordkísérletek főszervezőjeként ismerhetnek.


IMG_9447


Kérdésünkre hangsúlyozta, ekkora kihívással és nehézséggel még nem nézett szembe az egészségügyi ellátó rendszer, és mivel minden nap benne él, pontosan tudja, hogy a maszkhasználatra vonatkozó szigorú intézkedések életeket menthetnek. Az FB-n így fogalmaz: „.. Tagadják? Benne dolgozom… március óta feszültségben élünk… Félünk a vírustól, félünk attól, hogy hazavisszük… Szkafander, FFP2+sebészi maszk+pajzs+2 pár gumikesztyű… az első fél órában érzed, ahogy a tested elkezd tiltakozni.. szakad a víz rólad, hiperventillálsz… elmúlik szép lassan… közben úgy érzed halláskárosult lettél….„búrában van a fejed”… bepárásodik a szemüveged, a pajzsod.. igyekszel jól dolgozni, még inkább figyelsz… hiszen korlátozva vagy. Ebben vagy 4 órát! Ez a 4 óra olyan mintha kitennének a sivatagba víz nélkül… Kivetkőzés után kb. 1 litert iszol meg egy húzóra… Jön a kivetkőzés… félsz, meg ne fertőződjön a ruhád….. minden mozdulatodra figyelsz, minden levetett védőeszközre figyelsz, hiszen egyszer rontod el.. és jöhet a baj… Minden megváltozott minden! A covidos betegek újraélesztése… ellátás…. Aki nem veszi komolyan a maszkhasználatot, nem tudja, hogy mit beszél!!! …. „


Majd pár szóban az egész világot megrázó döbbenetes filmre utal, amelyben a Sky News stábja az olaszországi járvány gócpontjának számító Lombardia tartományban található Bergamo legnagyobb és egyik legjobban felszerelt kórházában a tömegesen lélegeztetésre szoruló betegeket mutatja. Mint írja, nem szeretné, hogy itt is ehhez hasonló jelenetek játszódjanak le. A FB poszt így folytatódik: „.. Én ápolók, segítek és mentek, mert ez a dolgom, a munkám! Tessék komolyan venni! Ez nem egy nátha… hanem valami… amit még nem ismerünk… NINCS MÁS DOLGOD, CSAK VÉDEKEZNI!”


IMG_9445


– Figyeljünk magunkra és egymásra, ez a legfontosabb! – hangsúlyozza Buresch Györgyi, aki 27 éve dolgozik az egészségügy területén, végzettsége szerint pszichiátriai, kardiológiai, intenzíves és anteszteziológiai, valamint sürgősségi ápolóként, 9 éve a szegedi SBO csapatát erősíti. A maszkviselés káros hatásaira hivatkozókra úgy reagál, hogy mivel az egészségügyi dolgozók évtizedek óta kötelezően viselik a maszkot, bizonyítottan nem lehet káros hatású. - Ez képtelenség. Ha valaki a maszkot helyesen, az orrot és szájat egyaránt eltakarva használja, megvédi magát és a környezetét a levegő útján is terjedő koronavírustól. Ezzel tudjuk növelni a biztonságot. Gondoljuk át, ezzel a kis kényelmetlenséggel az új fertőzések számát, és ezáltal az egészségügyi ellátó rendszerre nehezedő terheket is csökkenthetjük. Ez pedig mindannyiunk közös érdeke – hívja fel a figyelmet az ápolónő.

 

SZTEinfo - Lévay Gizella

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés