IMG_9661

Tájékoztatás az SZTE Járványügyi Ellátó Központ módosított látogatási rendjéről

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZAKK) kiemelten fontosnak tartja a betegek kapcsolattartási jogának gyakorlását. A veszélyhelyzet alatt általános látogatási tilalom van érvényben, ám ez alól a Járványügyi Ellátó Központban (JEK) kivételek is vannak, ezért továbbra is lehetőséget biztosítanak a hozzátartozóknak a betegek látogatására egyedi esetekben.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A következő, jogszabályban is leírt esetekben biztosítjuk a COVID részlegen tartózkodó betegek látogatását:


  1. A súlyos állapotú, végstádiumú betegek esetén, az általa megjelölt személy (vagy a legközelebbi hozzátartozók) részére.
  2. Kiskorú beteg esetén szülője, törvényes képviselője, vagy az általa megjelölt személy részére.
  3. A szülő nő vonatkozásában az általa megjelölt nagykorú személy, a vajúdás, szülés alatt.
  4. Értelmi fogyatékossággal élő beteg esetén szülője, törvényes képviselője, illetőleg az általa vagy törvényes képviselője által megjelölt személy mellette tartózkodjon.
  5. Méltányosságból, akkor, ha a látogatási korlátozás ellenére nélkülözhetetlen, hogy a fertőzéssel érintett személy látogatót fogadjon (például hivatalos ügyek intézése, iratok aláírása, stb.)

A hozzátartozók egészségének érdekében kérjük, hogy kizárólag a csak a fenti esetekben kezdeményezzenek látogatást!

 

A látogatás rendje:

A hozzátartozó csak a beteget ellátó osztállyal történt előzetes telefonos megbeszélés alapján látogathatja meg a beteget. A telefonos megbeszélés során időpontot egyeztetnek a látogatóval a látogatás időpontjára vonatkozóan.

A JEK COVID osztályain (JEK egykori II. Kórházi, Kálvária sugárúti, valamint JEK Korányi fasori épületeiben) csak hétköznap 8 – 16 óra, hétvégén 10 – 16 óra között van lehetőség előre megbeszélt időpontban látogatni, ettől eltérni csak különös méltányosságból lehet.


A JEK Intenzív Terápiás Osztályán van lehetőség ettől eltérő időpontokban is látogatásra a kritikus állapotú betegek miatt.


Egyszerre egy látogató lehet a betegnél. A látogató a látogatás kezdeményezésével tudomásul veszi, hogy az ebből eredő egészségügyi kockázatot saját maga vállalja.

Az időpontot, a látogató személy nevét, és a látogatott beteg elhelyezkedését az osztály köteles a klinikai látogatókísérőkkel is egyeztetni, annak érdekében, hogy legyen az adott időpontban elérhető kísérő.


A klinikai látogatókísérők erre kiképzett önkéntes segítők.


A látogatás időpontjában megjelenő látogatót a portán a klinikai látogatókísérők fogadják, beazonosítják, regisztrálják, elvégzik a pretriázs-t, és csak ezt követően kezdhető meg a hozzátartozó felkészítése a látogatásra.


A fertőzött területeken védőruha folyamatos és a szakmai szabályokat betartó viselése kötelező! A szabályokat be nem tartó látogatókat a JEK területéről eltávolítjuk, illetve a további látogatástól eltiltjuk.


A védőeszközöket a Klinikai Központ biztosítja. A helyes védőruha viselést, és a be- és kiöltözést a klinikai látogatókísérők felügyelik.


A megfelelő védőruhába való beöltözést követően a klinikai látogatókísérők elkísérik a hozzátartozót a megfelelő osztályra, ahol az ottani személyzet fogja a tényleges látogatást segíteni az osztályos szabályok szerint.


A kísérők kizárólag a hozzátartozók be- és kiöltöztetésére, a védőeszközök helyes használatának megtanítására és a JEK területén a hozzátartozók kísérésére vannak szolgálatban, a látogatók osztályos felügyeletére, felvilágosítására, egyéb feladatokra nem vonhatók be!


A látogatás időtartalmát az adott osztály személyzete szabja meg.


A látogatás végeztével a hozzátartozók a klinikai látogatókísérő személy segítségével hagyhatják el az osztályt, majd a JEK-et a zsiliprendszeren keresztül történt szabályos kiöltözést és kézfertőtlenítést követően.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés