SZTE_MK_kozos

Innovatív megoldásokkal nyert az SZTE MK két csapata a Hackathonon

Elsöprő sikert aratott az SZTE Mérnöki Kara a 2020-as „Élelmiszeripari modernizáció a digitalizáció és az Ipar 4.0 eszközeivel Hackathonon”. Különböző innovatív megoldásokat kellett kidolgozniuk az egyetemistáknak. Az SZTE MK mindkét csapata felléphetett az online platformon rendezett vetélkedő győzteseinek képzeletbeli dobogójára.

A városi élelmiszer-ellátó láncok átalakítása az élelmiszer veszteségek csökkentse érdekében digitalizációs megoldásokkal. Ez volt a témája annak az innovációs projektversenynek, amelyet a magyarországi EIT Food Hub, a CAMPDEN BRI Magyarország Nonprofit Kft. az EIT Food-dal és az Eötvös Loránd Tudományegyetem rendezett. A 2020. november 6. és 8. közötti speciális üzleti ötletversenyen két csapatot indított a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara.


kozos_1


Az online platformon megrendezett Hackathonon különböző innovatív megoldásokat kellett kidolgozniuk a csapattagoknak. Az immár második alkalommal megrendezett vetélkedőn a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar két csapata nyerte meg az első két helyezést.

 

Az első helyezett az SZTE-MK 2. csapata lett. A team tagjai: Illyés Nikolett, Lennert József Richárd, Lisku Áron, Nagy László, Rózsa Veronika, Takács Ágota.


MK_verseny_4


A második helyezett az SZTE-MK 1. csapata, melynek tagjai: Csík Dominik, Gál Róbert, Kondorosi Gréta, Ritecz Ákos, Szerencsés Szabolcs, Újvári Gréta. A hallgatókat segítették az SZTE MK mentorai: élelmiszeriparból Dr. Bencsik Dóra adjunktus, műszaki területről Mészáros Attila tanszéki mérnök, valamint Prof. Dr. Bánáti Diána CSc. egyetemi tanár is készségesen fogadta a diákok kérdéseit.


MK_verseny_3


Az SZTE MK győztes csapata egy olyan applikációt dolgozott ki, amely a megfelelő technológia háttér biztosítása esetén jelentősen hozzájárul az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez. A feladatot úgy próbálták megoldani, hogy a csapat egyik fele az élelmiszeripari szempontokat dolgozta ki, másik fele pedig a műszaki részt. Így mindenki a feladat azon részén dolgozott, amihez tényleg értett. A kialakult két kisebb csoport folyamatos kommunikációval biztosította, hogy mindenkinek legyen feladata és senki se végezzen felesleges munkát.


MK_verseny_2


A dobogó második helyét elfoglaló SZTE MK-s csapat megoldása egy olyan szolgáltatás, ami összeköti a fogyasztókat a helyi kistermelőkkel. Ez a szolgáltatás a mesterséges intelligencia segítségével olyan recepteket ajánlana fel, amelyek elkészítésében a helyi kistermelők szezonális jó minőségű alapanyagait és a felhasználó saját étkezési szokásait veszi figyelembe. A tudatos vásárló ezáltal a hét bármelyik napján hozzá tud jutni a helyi kistermelők által nyújtott élelmiszerhez anélkül, hogy kapcsolatba kelljen kerülnie az eladókkal, vagy hogy időt kelljen töltenie a hétvégi piaci bevásárlásokkal, mellette pedig személyre szabott, étkezési és diétás céljainak megfelelő recepteket kapna.


A csapatmunka az SZTE MK mindkét dobogós csapata esetében nagyon jól ment. Már az elején sikerült egy megfelelő ötletet kigondolniuk és ezt követően a feladatokat is jól felosztották. A megoldásra adott határidő a részvevők szerint rendkívül szoros volt, ebből adódóan akadtak feszültebb pillanatok, de végül sikerült higgadtan és megfelelően kezelniük az adott helyzeteket ezzel is erősítve a csapat egységét.


MK_verseny


Az SZTE MK hallgatói azoknak ajánlják a megmérettetést, akik szeretik a szoros határidejű, feszültebb versenyeket és nagyobb kihívásokban szeretnék megmérettetni a tudásukat, emellett pedig képesek csapatmunkában kompromisszumosan dolgozni. Egy ilyen vetélkedő természetesen mindenkinek ajánlható, aki a szabad hétvégéjén szeret mélyen elgondolkodni különböző dolgokon. Az SZTE MK hallgatói úgy vélik, a vetélkedés velejárója a jó élmény egy olyan versenyen, ahol barátokra is szert tehetnek.


Szöveg: SZTEinfo – Újvári Gréta

Fotók: SZTE-MK


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Sisak_MagdolnaSisák Magdolna - GTK, pénzügy-számvitel

Azért jöttem ide, mert nővérem is gazdasági szakon végzett, és mondta, hogy ez előnyös a munkaerőpiacon, mert elég jó helyen tudott vele elhelyezkedni. Eddig nincsenek negatív élményeim, bár sokat kell tanulni, de tetszik nagyon a kar, és maga a szak is, ajánlom másoknak is. Diákközpontú, gyakorlatias az oktatás, hasznos ismeretekre teszünk szert.
Mikula_AndreaMikula Andrea - ÁJTK, jogász

Elsősorban azért választottam az SZTE ÁJTK-t, mert itt lakom Szegeden, és úgy hallottam, hogy a szegedi jogi képzés nagyon jó. Ez az évek során be is bizonyosodott. Másrészt utánanéztem néhány felmérésnek, és úgy értesültem, hogy a Szegedi Tudományegyetem legalább olyan magas szintű képzést nyújt, mint más hasonlóan nívós egyetemek az országban. A jogi karon nagymértékű tudásra és talpraesettségre tettem szert az évek során, amit nem csak a munkaerőpiacra kilépve fogok tudni kamatoztatni.További hallgatói vélemények >>>