Szakmai kihívásaink


Feladatok a fekvőbeteg ellátásban

Az Urológiai Klinikán 48 működő OEP ágy áll a betegek rendelkezésére. A klinika 2007-es felújítása óta kis létszámú kórtermek működnek. Egy, illetve három, illetve 5 ágyas kórtermek, és minden kórteremben fürdőszoba áll a betegek rendelkezésére. Az értékek központilag páncélszekrényben elhelyezhetők. Felújításra került a műtőblokk is, és új műszerekkel lett ellátva. A korszerű körülményeknek köszönhetően az urológiai műtétek mindegyikét végzik Szegeden az Urológiai Klinikán, mégis vannak speciális profilok.


Ezek közül kiemelkedik a

  • teljes hólyageltávolítás műtétje, mely a kieső szerv pótlásával társul, ez utóbbi vékonybél felhasználásával történik. Más szavakkal, a leggyakrabban daganatos hólyagot eltávolítjuk és helyére bélből készült műhólyag kerül, mely szinte természetes húgycsövön keresztüli vizelést tesz lehetővé.
  • a vesedaganatok és a prosztatadaganat eltávolításának döntő többségét laparoscoppal végezzük, így metszés nincs, a betegek sokkal gyorsabban gyógyulnak.
  • a kövek eltávolítása sokkal eredményesebb lett, mióta holmium lézeres kőzúzót használunk.
  • a népbetegségnek számító időskori prostata megnagyobbodást ha szükséges, műtéttel kezeljük és erre a hagyományos, húgycsövön keresztüli elektrorezekción kívül lézeres vaporizáció is rendelkezésre áll.


A határterületi betegségek felvállalása és gyógyításuk gyakorlása lehetőséget ad, hogy sérves betegeket is kezeljük nyitott műtéttel, vagy laparoscoppal, háló behelyezése mellett.


A női inkontinencia műtéti kezelésére többféle eljárást alkalmazunk, mint a szalagműtétek, de ide számítható a laparoscoppal behelyezett háló is, mely a női szervek prolapsusában végleges fixációt nyújt. Ritkább betegségnek számítanak a férfi húgycső szűkületei és a férfi inkontinencia. A húgycsőszűkület esetén, annak bármely szakaszán, plasztikai műtéteket végzünk jó késői eredményekkel. Magyarországon elsőként ültettünk be műsphinctert és jelenleg is a legnagyobb esetszámmal büszkélkedhetünk. A nemi átalakító műtétek közül a férfi-nő transzformációt több mint 10 éve végezzük, országosan a legnagyobb esetszámmal. A betegeink jelentős részben olyan esetek, akiket már más urológiai osztályon, vagy klinikán operáltak. Ezek bonyolultsága igazi kihívást jelent. Szívesen adunk nehéz esetekben ún. második véleményt, illetve felvállalunk olyan posztoperatív szövődmények gyógyítását, melyet más intézetekben elutasítanak.


Feladatok a szakrendelőben

A modern képalkotó vizsgálatok közül egyetemünkön optimális várakozással elérhető a CT, és MR vizsgálat. Jó minőségű UH készülékek dolgoznak a járóbeteg rendelésen. Az urológiai endoscopia során flexibilis eszközöket használunk. Korszerű urodinámiás készülék is betegeink kivizsgálását segíti. A járóbeteg rendelésen szűkebb és tágabb körzetünk betegein kívül az ország egész területéről nehéz eseteket vizsgálunk. Az így készített vélemény a beteg további gyógyítását szolgálja, melyet aztán a fekvőbeteg osztályon magunk is felvállalhatunk.


A határon túlról leggyakrabban Romániából és Szerbiából is fogadunk betegeket, ezek kivizsgálása és kezelése természetesen önköltséges alapon történik.