Az Egyetemről >> Szervezeti felépítés >> Központi gazdálkodásirányítási és igazgatási egységek >> Betegellátás >> Sebészeti Klinika

Szegedi orvostanhallgató a világűr büvöletében

Mars kolonizációt szimuláló kutatásban vesz részt, vadászpilótákat tesztelt, 5 nyelven beszél, az egészségtudományok mellett asztrofizikát is tanul Babócs Dóra. A Szegedi Tudományegyetem hatodéves medikusa repülő- és űrorvos szeretne lenni, a közelmúltban jelentkezett a NASA-hoz és a SpaceX-hez gyakornoknak, az elkövetkezendő egy hónapot, egy ösztöndíjnak köszönhetően, Los Angelesben tölti sebészeti gyakorlaton.

Mit esznek majd a Mars missziókon részt vevő asztronauták? Babócs Dóra, a Szegedi Tudományegyetem hatodéves orvostanhallgatója tudja a választ, hiszen részt vesz - többek között - egy olyan önkéntes kutatásban, amelyben Mars missziókat szimulálnak a sivatagban. – A feladatom angol nyelvű összefoglaló készítése azokból az anyagokból, amelyeket a szakemberek írnak a kutatás tapasztaltairól – magyarázta Babócs Dóra.


IMG_0695


Gyermekkora óta vonzotta a csillagászat és az űrtudomány. A középiskolát a szegedi Eötvös József Gimnáziumban végezte, majd kémia és biológia emelt szintű érettségit tett. – Szeretnék a társadalom hasznos tagja lenni és értékeset alkotni – fogalmazta meg hitvallását Babócs Dóra, aki az első orvos lesz családjában. Szerinte a siker titka az, hogy az ember szeresse, amit csinál, hiszen ennél erősebb motivációt nem találhat a céljai eléréséhez. Az övé az, hogy repülő- és űrorvos legyen, illetve sebész.


Szakdolgozatát a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Repülő- és Űrorvosi Tanszékén írta, ahol dr. habil Grósz Andor tábornok lett a mentora és a tanszéken zajló kutatásokban is részt vehetett. Angol nyelvű háttéranyagokat gyűjt és fordít magyarra, egy a közeljövőben kiadni tervezett magyar nyelvű repülő- és űrorvostani tankönyvhöz, amelynek szerkesztése közben az ötleteit is hasznosították. Hipobárikus barokamrai méréseken vett részt, vagyis a repülő-és hajózóállomány személyzetét vizsgálta. Többek között vadászpilótákat tesztelt mentoraival.


IMG_0556

(Az SZTE Repülő- és Űrorvosi Tanszéken zajló kutatásokról és a második magyar űrhajós kiválasztásában való közreműködéséről korábban írt cikkünk ide kattintva olvasható.)


– A HUNOR, magyar űrhajós programra is jelentkeztem. Én szerettem volna lenni az első magyar női űrhajós, de sajnos a részvétel felsőfokú diplomához kötött, ami nekem nem lesz meg majd csak a nyárra – mondta az SZTE hallgatója, aki nem adja fel, később is újra próbálkozik. Más terveiről is beszámolt: a közelmúltban jelentkezett – többek között - a NASA-hoz és a SpaceX-hez gyakornoknak.


urhajos_illusztracio


– Harmadévben mindkét szemeszterben évfolyamelső voltam, a legmagasabb átlaggal. Ekkor figyelt fel rám Prof. Dr. Rovó László rektor úr, aki azóta is támogatja a tudományos előmenetelemet. Rektor úr és Grósz tábornok úr írta az ajánlóleveleimet – árulta el Babócs Dóra, aki azért a sebészetet választotta szakterületéül, mert a NASA kutatásai szerint a Földön és a világűrben is minden 100 vészhelyzetből több mint a fele igényelhet sebészi beavatkozást. – Az űrorvoslás multidiszciplináris terület. Előnyt jelent, ha több szakvizsgánk is van, ezért szeretnék a sebészetre és azon belül is a robotsebészetre specializálódni – ismertette Babócs Dóra, aki a Szegedi Tudományegyetem mellett az angliai The Open University egyetem hallgatója is, ahol asztronómia és bolygótudományok szakon asztrofizikát is tanul, hogy ne „csak” az emberi testről tudjon mindent, hanem az űrben őt körülvevő környezetről is.


1


A tapasztalatszerzést az Amerikai Egyesült Államokban folytatja a Szegedi Tudományegyetem hallgatója. Az elkövetkező egy hónapot Los Angelesben tölti: a USC Keck School of Medicine ösztöndíjasaként sebészeti gyakorlaton vesz részt.


TDK-tól az SBO-ig

– A tudományos diákköri munka sok lehetőséget kínál a kutatásokba való bekapcsolódásra és olyan kiváló mentorokat találtam általa, mint Dr. Paszt Attila és Dr. Furák József, akiknek nagyon sokat köszönhetek. Mellettük dolgozok már több mint 3 éve. Másod illetve első asszisztensként veszek részt a műtétekben a felügyeletük alatt. Paszt doktor úr egy japán sebészeti tanulmányutat is leszervezett nekem, amelyre eddig sajnos a Covid-19-járvány miatt nem került sor, de bízom benne, hogy nyáron már utazhatok egy hónapra robotsebészetet tanulni – mondta Babós Dóra, aki TDK-hallgatóként dolgozott az SZTE Élettani Intézetben, a II. számú Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központban és az I. számú Belgyógyászati Klinikán, ahol a betegellátásban is részt vett. Önkénteskedett az SBO-n, a Sebészeti Műtéttanon, ahol magyar és külföldi orvostanhallgatóknak tartott gyakorlati oktatást. Többek között varrni, csomózni és a műtéti eszközök használatára tanította az alsóbb éveseket.


SZTEinfo – Fotó és szöveg: Bobkó Anna


Bővebben: https://u-szeged.hu/sztehirek/2022-marcius/szegedi-orvostanhallgato?objectParentFolderId=19396