Betegeinknek >> Betegségismertető

Minimál invazív sebészet

A minimálisan invazív sebészeti beavatkozások jelentik azon beavatkozások összességét, amelynek során a műtéteket új technológia segítségével végezzük, nagyobb, a testen ejtett vágás nélkül.

Leggyakoribb képviselője ezen eljárásoknak a hasi műtétek területén végzett laparoszkópos műtétek. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a műtétek során a hasüreget gázzal (CO2) fújjuk fel és az így képződött térben speciális eszközök segítségével végezzük el a műtétet. A műtétek során a testüregbe vékony, modern technológiájú kamerát vezetünk, amelynek segítségével külső televíziós képernyőkön láthatjuk a bent lezajlódó eseményeket. Ilyen, minimálisan invazív sebészeti technikával végezhető műtétek klinikánkon a következők:

 

  • laparoszkópos sérvműtétek
  • laparoszkópos epeműtétek
  • laparoszkópos lépeltávolítás
  • laparoszkópos mellékvese-eltávolítás
  • laparoszkópia segítségével végzett transzplantációs műtétek
  • laparoszkópos vastagbél-, végbélműtétek
  • laparoszkópos refluxellenes műtétek
  • minimál invazív módon végzett tüdősebészeti eljárások.


A minimálisan invazív sebészeti műtétek kapcsán a beteg testén ejtett vágások mérete lényegesen kisebb, legtöbbször az izomzat sem kerül átvágásra. A betegek gyógyulási időtartama töredéke a hagyományos módon végzett sebészeti eljárásoknak. A betegek kórházi bent fekvése rövid, így hamarosan visszatérhetnek otthonukba és korán elkezdhetik munkájukat, visszatérhetnek megszokott életmódjukhoz, akár az aktív sporthoz is.

Tekintve a kis méretű vágásokat a kozmetikai eredmény összehasonlíthatatlanul szebb a hagyományos műtétekhez képest.

A műtét során, a műtéti technikából adódóan a betegség sokkal részletgazdagabban látható, feltárható, sokszor maga az eltávolítandó betegség kivétele is teljesebb. A műtét időtartama nem hosszabb, mint egy hagyományos, nyitott módon végzett műtét ideje. A beteg számára a műtéti stressz és megterhelés mértéke is jelentősen csökken a hagyományos műtétekhez képest. A klinikánkon végzett és az előbbiekben felsorolt minimál invazív sebészeti beavatkozások gyógyulási eredményei sok tekintetben meghaladják a régebbi, nyitott módon végzett műtétek eredményeit. Ez a műtéti technológia az egész világon elterjedt, ma már kivétel nélkül minden fejlett országban az ilyen típusú műtétek száma meghaladja a régi, konzervatív műtéti beavatkozások számarányát.

A műtét speciális jártasságot és tapasztalatot igényel.


Klinikánkon mind a személyi, mind pedig a tárgyi feltételek adottak az ilyen típusú műtétekhez.

Hírek

Egy alapos, számos területre kiterjedő önértékelési folyamat és az akkreditációs bizottság helyszíni látogatásai után nyolc évre megkapta az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar az Orvosképzési Világszövetség (WFME) akkreditációját. Prof. Dr. Lázár György dékán szerint ez a siker a kar oktatói, hallgatói és munkatársai kemény munkájának gyümölcse. A licenc megkönnyíti a hallgatók számára, hogy más országokban folytathassák tanulmányaikat vagy vállaljanak munkát.

Emlékét tisztelettel megőrizzük!


In memoriam Prof. Dr. Baradnay Gyula

Miskolc, 1931. november 3. - Szeged, 2023. december 18.


A Magyar Szervátültetettek Szövetsége Dr. Szederkényi Editnek, az SZTE Sebészeti Klinika Transzplantációs Centrum vezetőjének a szegedi, illetve a hazai veseátültetési programban végzett elkötelezett munkájáért a Szervátültetettek Szolgálatáért díjat adományozta. Gratulálunk!

Magas színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át Dr. Petri András sebész, az SZTE SZAOK professor emeritusa és Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sebészeti Klinikájának igazgatóhelyettese. Gratulálunk!

Interjú Prof. Dr. Lázár György dékánnal – Tráser László készítette az interjút, melyben szó esik az Egészségtudományi Képzési Tömbről és az SZAOK elmúlt tanévéről.

Forrás: med.u-szeged.hu/hangfelvételek