Betegeinknek >> Betegségismertető

Aranyeresség

Igen Tisztelt Betegünk!


Az aranyér (nodus haemorrhoidalis) a végbélnyílás felett néhány centiméterrel elhelyezkedő nyálkahártyával fedett, hajszálerekből álló érpárna. Kóros esetben ez megduzzad, gyulladásba kerül, vérezni kezd, fájdalmassá válik, székeléskor átmenetileg vagy tartósan kifordul. E tünetek jelentkezésekor orvosi kezelést igényel. Elhelyezkedésük szerint beszélünk külső vagy belső aranyeres csomókról.
A belső aranyerességet a vérzés foka és az aranyeres csomó előesése alapján 4 stádiumba soroljuk:


I. stádium mérsékelten megnagyobbodott, vérzékeny csomó, kifordulás nélkül
II. stádium kiforduló, de spontán visszahúzódó csomó vérzéssel
III. stádium kiforduló, spontán vissza nem húzódó, kézzel visszahelyezhető, vérzékeny, nedvedző csomó
IV. stádium állandóan kifordult állapotban levő, vissza nem helyezhető aranyér


Különleges heveny kórkép az aranyeres csomó kizáródása, ami vérkeringési zavar miatt elhalást okozhat, súlyos bakteriális fertőzés veszélyével. Ez az állapot sürgősségi megoldást igényel.
A kezelés a fenti stádiumok alapján történik.


Kezelés


Cél: a tünetmentesség elérése, ha lehet, az aranyerek eltávolítása nélkül.
I. stádiumban fertőtlenítő ülőfürdők alkalmazása, a széklet gyakoriságának, állagának rendezése javasolt. Kúpok-kenőcsök alkalmazhatók kúraszerűen a panaszos időszakban, ill. ambuláns kezelésként infravörös koaguláció is segíthet a vérzés megszüntetésében.


II. stádiumban ambuláns kezelésként egy speciális eszközzel leszorító gumigyűrűt (Barron ligatura) lehet felhelyezni az aranyeres csomó tövére, mely a vérellátását elszorítja, néhány nap alatt a csomó elsorvadását eredményezi, a gumigyűrű is spontán távozik. Az eljárást önállóan is alkalmazhatjuk, vagy kiegészíthetjük a csomók fagyasztásával, infravörös koagulációval.


III. stádium bizonyos eseteiben a gumigyűrűzés még hatásos lehet. Amennyiben ez tartós eredménnyel nem jár, a végleges megoldást az aranyeres csomók sebészi eltávolítása (haemorrhoidectomia) jelenti, mely elvégezhető hagyományos sebészi technikával ill. Longo-féle aranyér-varrógépes technikával. Utóbbihoz szükséges varrógép egyszer használatos, TB finanszírozása sajnos 2011-től megszűnt, így a gép ára a beteget terheli.

IV. stádiumban már egyedüli megoldásként műtét javasolt.


Műtét


A műtét előtt célszerű a végbél beöntéssel történő kitisztítása. A műtétet végbéltükrözés előzi meg, mely más jellegű végbélbetegség (polip, daganat) kizárását ill. felismerését szolgálja.
A műtéti érzéstelenítésről részletes felvilágosítást az altatóorvos ad.
A hagyományos aranyérműtét kezdetén a záróizmot kíméletesen és fokozatosan 2-3 ujjnyi tágasságúra tágítjuk, végbélfeltáró kanalat helyezünk be. A műtét során az aranyeres párnák érellátása az eredésnél lekötésre kerül, a megnagyobbodott csomókat eltávolítjuk. A műtét során a végbélnyílás záróizomzatát maximálisan megkíméljük. A csomók helyén kialakult sebeket felszívódó fonállal összevarrhatjuk (zárt haemorrhoidectomia) vagy nyitva hagyhatjuk (nyitott haemorrhoidectomia). A végbélnyílásban a műtét végén vérzéscsillapító céllal tamponáló gézcsíkot hagyunk hátra, melyet leggyakrabban a műtétet követő reggel távolítunk el. A varrógépes műtét (Longo műtét) során az aranyeres párnák megnyúlt, kiforduló része egy körkörös fémkés által kivágásra kerül, majd a visszamaradó nyálkahártya sebet apró szövetbarát titánium kapocssor egyesíti körkörösen és függeszti fel kb. 4-5 cm magasságban a végbélben. Ez a műtéti típus külső sebet nem hagy hátra a végbélnyíláson, így a gyógyulási idő és a fájdalom is kisebb, mint a hagyományos műtét esetén. Az aranyérműtétek időtartama 1 órán belüli. Fertőzésveszély esetén antibiotikum védelmet biztosítunk. Műtét után a beteg kórtermébe kerül vissza. A műtétet követő napon eltávolításra kerül a végbélbe helyezett gézcsík. Ha a beteg láztalan és nincs vérzésre utaló jel, a beteg tanácsokkal ellátva hazabocsátható. Az aranyérműtétek túlnyomó többsége elvégezhető egynapos sebészet keretei közt. Naponkénti fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő ülőfürdőzés, a seb steril gézlapokkal való fedése javasolt. Fájdalomcsillapító szedése, helyileg kenőcs használata, laza széklet biztosítása szükséges. A műtét során behelyezett varratok, a későbbikben spontán felszívódnak, eltávolításukra nincs szükség.


Szövődmények


A műtét elhagyása esetén IV. stádiumban a fájdalom és vérzés fokozódása mellett életet veszélyeztető vérzés, vagy gyulladásos folyamat (aranyeres krízis, kizáródás) is felléphet. III. stádiumban fokozódó fájdalom és vérzés léphet fel, a betegség előrehaladása előre nem kiszámítható. A műtét közvetlen szövődményei közül a műtéti területből eredő vérzés és végbél körüli gyulladás, tályogképződés emelhető ki.
Késői szövődményként végbélnyílás-szűkület és széklet visszatartási nehezítettség alakulhat ki. A közvetlen műtét körüli fájdalom gyógyszeresen jól kezelhető.

Hírek

Egy alapos, számos területre kiterjedő önértékelési folyamat és az akkreditációs bizottság helyszíni látogatásai után nyolc évre megkapta az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar az Orvosképzési Világszövetség (WFME) akkreditációját. Prof. Dr. Lázár György dékán szerint ez a siker a kar oktatói, hallgatói és munkatársai kemény munkájának gyümölcse. A licenc megkönnyíti a hallgatók számára, hogy más országokban folytathassák tanulmányaikat vagy vállaljanak munkát.

Emlékét tisztelettel megőrizzük!


In memoriam Prof. Dr. Baradnay Gyula

Miskolc, 1931. november 3. - Szeged, 2023. december 18.


A Magyar Szervátültetettek Szövetsége Dr. Szederkényi Editnek, az SZTE Sebészeti Klinika Transzplantációs Centrum vezetőjének a szegedi, illetve a hazai veseátültetési programban végzett elkötelezett munkájáért a Szervátültetettek Szolgálatáért díjat adományozta. Gratulálunk!

Magas színvonalú munkájáért Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át Dr. Petri András sebész, az SZTE SZAOK professor emeritusa és Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sebészeti Klinikájának igazgatóhelyettese. Gratulálunk!

Interjú Prof. Dr. Lázár György dékánnal – Tráser László készítette az interjút, melyben szó esik az Egészségtudományi Képzési Tömbről és az SZAOK elmúlt tanévéről.

Forrás: med.u-szeged.hu/hangfelvételek