Műtéti tevékenység


A Szegedi Tudományegyetem Ortopédiai Klinikán évente kb. 2 ezer műtétet végzünk. A műtétek a mozgásszerveket érintő szinte valamennyi – nem traumás – elváltozás ellátását felölelik. Modern ortopédia, elismert gyártóktól származó protézis beültetések, artroszkópos műtétek, kisebb kéz- és lábműtétek.


A leggyakrabban végzett műtétek az alábbiak:


 • csípő protézis beültetés
 • térd protézis beültetés
 • térdízületi arthroscopia
 • előláb deformitások (bütyök, kalapácsujj stb.) korrekciója
 • egyes kéz műtétek
 • felnőttkori gerinc műtétek
 • kisgyermekkori csípő műtétek, ill. egyéb csontos korrekciók
 • dongaláb korrekció
 • gerincferdülés (scoliosis) műtéti korrekciója
 • végtag hosszabbítás
 • végtagok lágyrészeit, csontjait és ízületeit érintő egyéb folyamatok műtéti kezelése


Tudnivalók


Tudnivalók a műtétre való előkészületekről

A műtétek nagy többségét altatásban (általános anesztézia) vagy – az alsó végtagon – gerincvelő érzéstelenítésben (spinál anesztézia) végzik. A műtét előtt 1-4 héttel szükséges labor vizsgálatokat és EKG-t készíttetni, és esetleg további vizsgálatok – vércsoport meghatározás, vírus szűrés, mellkas röntgen felvétel – elvégzése is szükséges lehet. Az összes vizsgálathoz a kérőlapokat a műtéti előjegyzés során fogják Önnek kiírni. A kész leletekkel általában a műtét előtt 1-2 héttel (egynapos sebészeti beavatkozásnál 1-2 nappal) a műtéti érzéstelenítést végző aneszteziológusnál kell jelentkeznie; ezt a szakvizsgálatot is az előjegyzés során megszervezik Önnek.

Amennyiben az Ön beavatkozását helyi érzéstelenítésben végzik, nem feltétlenül kell vérvétel és egyéb előzetes vizsgálat; ha erre mégis szükség van, azt az előjegyzés során pontosan egyeztetni fogják Önnel.

Az előjegyzés során a befekvés dátuma mellett néhány más fontos tudnivaló is bekerül az ambuláns lapba. Itt találja meg, milyen dokumentumokat és egyebeket (pl. rugalmas pólya stb.) kell magával hoznia a kórházi befekvéskor. Bizonyos típusú gyógyszerek (pl. egyes ízületi gyulladáscsökkentők, elfogadott jelölésük: NSAID) szedését egy héttel a műtét előtt el kell hagynia a fokozott vérzés veszélye miatt, ezeket a gyógyszereket háziorvosa megjelöli Önnek, helyette más típusú fájdalomcsillapítóval ellátja Önt szükség esetén. Az NSAID gyógyszerekre vonatkozó utasítást is az ambuláns lap tartalmazza.

A klinikai befekvés nagyobb műtétek – pl. protézis beültetés, gerinc műtét – esetében általában a műtétet megelőző napon történik. Ez esetben nem kell éhgyomorra maradnia, és minden szokásos gyógyszerét beveheti. Érdemes gyógyszereiből néhány szemet magával vinnie a kórházba. A többi műtéthez általában elegendő a műtét reggelén az osztályon jelentkeznie. Ekkor mindenképpen maradjon éhgyomorra, csak a feltétlen szükséges gyógyszereit vegye be otthon egy korty vízzel! Ha a műtét reggel vagy kora délelőtt történik, akkor esetleg a műtétet megelőző napon már be kell feküdnie, de ezt Önnel az előjegyzés során pontosítják.Tudnivalók a kórházi bentfekvésről


A kórházi tartózkodás ideje alatt feltétlen szükséges gyógyszereit a kórház biztosítja Önnek. A nem létfontosságú gyógyszereket (pl. vitaminok, otthon szedett fájdalomcsillapítók, táplálék kiegészítők) nem minden esetben biztosítja a kórház. Természetesen a fájdalom csillapításáról a műtétet követően személyre szabottan gondoskodik a kórház.
Napi háromszori étkezést a kórház biztosít Önnek. Ez alól a műtét napja kivétel, amikor a műtétet megelőzően, majd utána általában 4-6 óráig nem fogyaszthat ételt és folyadékot. Van lehetőség arra, hogy további ételt magával hozzon, és azt tetszés szerinti időben elfogyassza.

A bentlét alatt kórházi ágyának tisztaságáról és a hálóruháról a kórház gondoskodik.

Fontos arra is gondolnia, hogy ami Önt a műtétet követően nyugalmában zavarhatja, az a többi beteget is éppúgy zavarja. Kérjük ezért, hogy látogatóit csak a kijelölt látogatási időben fogadja, és kérje meg családját, ismerőseit, hogy kis gyerekeiket ne hozzák be a látogatás során az osztályra!
Rádió, hordozható mini TV , mobiltelefon használata megengedett, de kérjük, a hangerőt igazítsa betegtársai igényéhez!

Az Ortopédiai Klinikán WIFI internetes hálózat van kiépítve, melyet Ön is térítésmentesen használhat. A hozzá szükséges jelszót a személyzetnél tudhatja meg.Tudnivalók a műtét utáni hazabocsátásról


A hazabocsátás napját kezelőorvosa határozza meg, de az egyes műtétek után típusosan a következő bennfekvési időtartamra számítson: protézis beültetés esetén várhatóan 5-10 nappal, a láb és kéz korrekciós műtétei után 1-2 nappal, arthroscopia után szintén 1-2 nappal hagyja el az osztályt. Betegszállítást is igénybe vehet a hazajutáshoz, de ezt feltétlenül időben jelezze orvosának, mert a szállítást 1-2 napos átfutással vállalja a szolgálat.
Egy napos sebészeti beavatkozást követően általában a műtét napján (délután vagy este, helyi érzéstelenítéses műtét esetében akár 1-2 óra múlva) hazamehet, éjszakai bennfekvésre csak indokolt esetben van szükség.

Ön minden esetben zárójelentést kap, mely a kórházi tartózkodás idejét pontosan tartalmazza. Esetleges táppénz igény esetén ezt a zárójelentést 3 napon belül el kell juttatnia háziorvosához, aki a további táppénzes adminisztrációt elvégzi Önnek.

Amennyiben a műtét után szükséges további, szakképzett személyzet által irányított gyógytorna, az erre szóló javaslatot zárójelentése tartalmazni fogja; e javaslat alapján háziorvosa igényli meg az otthoni gyógytornát Önnek. A kórházi osztályról közvetlen átküldést más rehabilitációs intézetbe az Ortopédiai Klinika nem tud Önnek biztosítani. Ha ilyen igény felmerül, azt érdemes előzetesen a fogadó osztállyal Önnek egyeztetnie.Tudnivalók a műtét utáni napokról


A műtét sajnos mindenképpen néhány kellemetlen dologgal együtt jár. Fájdalomra a műtétet követően mindig számítani kell, hiszen élő szöveteken végzett beavatkozás, majd a szövetek összevarrása történik meg. A fájdalomcsillapító igény még ugyanazon műtéttípus után is igen eltérő az egyes betegeknél; fontos, hogy még a kórházi bent tartózkodás során jelezze, mekkora mértékű fájdalmat tapasztal, hogy a megfelelő erősségű gyógyszerrel elláthassák Önt. Az otthoni gyógyszert felírhatja a kórházi osztály vagy háziorvosa is.
Sebére kötés kerül, mely nem vízálló, így a kötés szárazon és tisztán tartásáról gondoskodnia kell. Az esetleg elázó, vagy véressé váló kötést mielőbb ki kell cserélni.

A seb környéke gyakran beduzzad, esetleg be is vérzik. Ez mindenképpen csak átmeneti tünet, de amíg fennáll, feszítő fájdalmat okozhat. Ez jól csillapítható jegeléssel: 2-3 óránként 15-20 percre a sebre és környékére törölközőbe vagy konyharuhába csavart jégzselét (mélyfagyasztott zöldség is megfelel) tegyen!

Az operált végtag terhelhetőségét nagyban befolyásolja, hogy milyen műtét történt. A zárójelentésben talál információt a terhelhetőségről.

A varratokat (indokolt eseteket kivéve) az operáló osztály ambulanciáján távolítják el. Ekkor kap további információt a terhelhetőségről, munkába visszatérés várható idejéről stb. Varratszedés után általában a heget már érheti kevés víz (tusolás engedélyezett), de további 7-10 napig áztató víz (fürdés, medence) nem javasolt.

A legtöbb műtét után előírás a mélyvénás vérrögképződés (thrombosis) megelőzésére ún. antikoaguláns gyógyszerelés. Bizonyos típusú műtétek után tablettás formájú védelem is adható, más műtétekhez mini injekciós formában kell a védelmet biztosítani; az injekció alkalmas arra, hogy Ön saját magának beadhassa, ezt a kórházi tartózkodás során megtanítják, és az otthonra szükséges mennyiséget felírják Önnek. Emellett feltétlen javasolt a rugalmas pólya (fásli) vagy kompressziós harisnya használata is; ezt addig kell használni, ameddig az antikoaguláns tablettát szedi vagy az injekciót adja.

Ha otthonában lázat, a seb körül hirtelen forróságot, bőrpírt, lüktető fájdalmat tapasztal, azonnal keresse fel az operáló intézményt. A tünetek gyulladásra utalhatnak, melynek azonnal megkezdett kezelése a gyors gyógyulás esélyét nagyban növeli. Az elfertőződött seb gyógyítása hosszadalmas, esetleg további műtétet is igényelhet, ezért kell mielőbb jelentkeznie a fenti tünetek észlelése esetén.


Tudnivalók az egyes műtétek utáni lábadozási időszakról


Csípő protézis beültetés

A teljes felépülés a műtétet követően 3-6 hónap; ennyi időre van szüksége a csípő körüli izomzatnak a teljes regenerációra. Azonban könnyebb fizikai tevékenység – és gépkocsi vezetés – ideális esetben már 6-8 héttel a műtétet követően is megengedett. A teljes felépülés után a mindennapi tevékenységekben semmilyen korlátozás nem szükséges, sőt, óvatosan még sport tevékenység is végezhető.


Térdízületi tükrözés (arthroscopia)

A teljes felépülés a műtétet követően 3-4 hét. Azonban az operált térd már néhány nap múlva óvatosan terhelhető. 6 héttel a műtétet követően általában már a sport-tevékenység is megkezdhető.


Térdízületi részleges – szánkó – protézis beültetés

A teljes felépülés a műtétet követően 2-3 hónap; ennyi időre van szükség a műtét során leválasztott szövetek teljes regenerációjára. Azonban könnyebb fizikai tevékenység – és gépkocsi vezetés – ideális esetben már 6 héttel a műtétet követően is megengedett.


Térdízületi teljes – totál – protézis beültetés

A teljes felépülés a műtétet követően 3-6 hónap; ennyi időre van szükség a műtét során leválasztott szövetek teljes regenerációjára. Azonban könnyebb fizikai tevékenység – és gépkocsi vezetés – ideális esetben már 6-8 héttel a műtétet követően is megengedett. A teljes felépülést követően a fizikai aktivitásban semmilyen korlátozás nem szükséges.


A kalapácsujjak korrekciós műtétei

A teljes felépülés a műtét típusától függően 2-4 hét, azonban a munkába való visszatérés már akár néhány nap után is lehetséges (azonban varratszedésig a seb tisztán, szárazon tartására nagyon ügyelni kell!).


A merev nagyujj (hallux rigidus) műtéti megoldása és a bütyök (hallux valgus) korrekciós műtétei

A teljes felépülés a műtét típusától függően 1-3 hónap, azonban a munkába való visszatérés 2-6 hét után már lehetséges (szintén a műtét jellegétől függően). Érdemes az orvossal ezeket a kérdéseket a műtét előtt tisztázni.