Gyakran Ismételt Kérdések

Gyakran ismételt kérdések

Sokszor felmerülhettek Önben olyan kérdések, hogy jó kezekbe kerül-e, ha valami baj van az egészségével, hogy az ellátása az adott helyen hogyan zajlik majd, és mire számíthat a felépülési időszakban.

Nos, ezekre, és számos más kérdésre is választ kaphat oldalunkon. Ha kérdése maradna, írjon nekünk, s a leggyakrabban feltett kérdéseket mihamarabb megválaszoljuk weboldalunkon.

 

Kell-e beutalót hozni az ortopédiai szakrendelésre?

Mit kell magammal vinnem a szakorvosi vizsgálatra?

Hol találom az ambuláns rendelőket?

Külföldi beteget ellát-e a klinika?

Mikor lehet látogatni a bent fekvő betegeket?

Hol találom a fekvőbeteg osztályt?

Hogyan tudok egy műtétre előkészülni?

Mit kell tudnom a kórházi bentfekvésről?

Meddig kell a kórházban tartózkodnom a műtétem után?

Mit kell tudnom a műtét utáni napokról?

Protézist kaptam. Mennyi ideig tart a lábadozás?

 

Kell-e beutalót hozni az ortopédiai szakrendelésre?
Az első bejelentkezéshez ortopédiai szakrendelésre szóló orvosi beutaló szükséges.

Amennyiben új betegként orvosi beutalóval jelentkezik, Önnek kell időpontot egyeztetnie a vizsgálatra. Ha Ön választ orvost, akkor a választott orvos rendelési napjáról, és a vizsgálat pontos dátumáról az előjegyzés során tájékoztatják Önt.

Ha mielőbbi időpontot szeretne a vizsgálatra, akkor a diszpécser szolgálat megkeresi Önnek a legközelebbi elérhető időpontot (ez esetben a szakorvos személyét nem Ön választja).

 

Mit kell magammal vinnem a szakorvosi vizsgálatra?
Ambuláns vizsgálatra kizárólag beutalóval, vagy a visszarendelést igazoló korábbi dokumentummal (ambuláns lap, ill. zárójelentés) tudjuk a betegeket fogadni. Szükség van ezen kívül személyes okmányaira (fényképes igazolvány és lakcímkártya), valamint TAJ kártyájára is. Minden esetben a felvételi irodában kell jelentkeznie az adatok felvételére, ezután pedig az ambuláns rendelőhelyiségnél beutalóját, ill. egyéb orvosi leleteit az asszisztensnőnek kell odaadnia.

Lehetőség szerint hozza magával korábbi leleteit, röntgen képeit, esetleges CT vagy MRI leleteit! Ha CD-re kiírt képekkel rendelkezik, azokat is hozza magával!

Az ambuláns vizsgálat végén Ön szakorvosi leletet (ambuláns lapot) kap, melyet javasolt háziorvosának bemutatnia.

 

Hol találom az ambuláns rendelőket?
Az ambuláns rendelők az Új Klinika „B” szárnyának alagsorában, valamint a 3. emeleten helyezkednek el. Pillanatnyilag négy ambuláns rendelőnk van.

 

Külföldi beteget ellát-e a klinika?
Régión kívüli és külföldi betegek az ellátási lehetőségekről érdeklődjenek az ambulancián:

+36 62 545 584

 

Mikor lehet látogatni a bent fekvő betegeket?

 

 

délelőtt

délután

hétfő

-

17-18

kedd

-

17-18

szerda

11-12

17-18

csütörtök

-

17-18

péntek

-

17-18

szombat

11-12

15-17

vasárnap

11-12

15-17

 

Hol találom a fekvőbeteg osztályt?
A fekvőbeteg osztály az Új Klinika épületében a 3. emelet “D” és “E” szárnyában helyezkednek el.

 

Hogyan tudok egy műtétre előkészülni?
A műtétek nagy többségét altatásban (általános anesztézia) vagy – az alsó végtagon – gerincvelő érzéstelenítésben (spinál anesztézia) végzik. A műtét előtt 1-4 héttel szükséges labor vizsgálatokat és EKG-t készíttetni, és esetleg további vizsgálatok – vércsoport meghatározás, vírus szűrés, mellkas röntgen felvétel – elvégzése is szükséges lehet. Az összes vizsgálathoz a kérőlapokat a műtéti előjegyzés során fogják Önnek kiírni. A kész leletekkel általában a műtét előtt 1-2 héttel (egynapos sebészeti beavatkozásnál 1-2 nappal) a műtéti érzéstelenítést végző aneszteziológusnál kell jelentkeznie; ezt a szakvizsgálatot is az előjegyzés során megszervezik Önnek.

Amennyiben az Ön beavatkozását helyi érzéstelenítésben végzik, nem feltétlenül kell vérvétel és egyéb előzetes vizsgálat; ha erre mégis szükség van, azt az előjegyzés során pontosan egyeztetni fogják Önnel.

Az előjegyzés során a befekvés dátuma mellett néhány más fontos tudnivaló is bekerül az ambuláns lapba. Itt találja meg, milyen dokumentumokat és egyebeket (pl. rugalmas pólya stb.) kell magával hoznia a kórházi befekvéskor. Bizonyos típusú gyógyszerek (pl. egyes ízületi gyulladáscsökkentők, elfogadott jelölésük: NSAID) szedését egy héttel a műtét előtt el kell hagynia a fokozott vérzés veszélye miatt, ezeket a gyógyszereket háziorvosa megjelöli Önnek, helyette más típusú fájdalomcsillapítóval ellátja Önt szükség esetén. Az NSAID gyógyszerekre vonatkozó utasítást is az ambuláns lap tartalmazza.

A klinikai befekvés nagyobb műtétek – pl. protézis beültetés, gerinc műtét – esetében általában a műtétet megelőző napon történik. Ez esetben nem kell éhgyomorra maradnia, és minden szokásos gyógyszerét beveheti. Érdemes gyógyszereiből néhány szemet magával vinnie a kórházba. A többi műtéthez általában elegendő a műtét reggelén az osztályon jelentkeznie. Ekkor mindenképpen maradjon éhgyomorra, csak a feltétlen szükséges gyógyszereit vegye be otthon egy korty vízzel! Ha a műtét reggel vagy kora délelőtt történik, akkor esetleg a műtétet megelőző napon már be kell feküdnie, de ezt Önnel az előjegyzés során pontosítják.

 

Mit kell tudnom a kórházi bentfekvésről?
A kórházi tartózkodás ideje alatt feltétlen szükséges gyógyszereit a kórház biztosítja Önnek. A nem létfontosságú gyógyszereket (pl. vitaminok, otthon szedett fájdalomcsillapítók, táplálék kiegészítők) nem minden esetben biztosítja a kórház. Természetesen a fájdalom csillapításáról a műtétet követően személyre szabottan gondoskodik a kórház.

Napi háromszori étkezést a kórház biztosít Önnek. Ez alól a műtét napja kivétel, amikor a műtétet megelőzően, majd utána általában 4-6 óráig nem fogyaszthat ételt és folyadékot. Van lehetőség arra, hogy további ételt magával hozzon, és azt tetszés szerinti időben elfogyassza.

A bentlét alatt kórházi ágyának tisztaságáról és a hálóruháról a kórház gondoskodik.

Fontos arra is gondolnia, hogy ami Önt a műtétet követően nyugalmában zavarhatja, az a többi beteget is éppúgy zavarja. Kérjük ezért, hogy látogatóit csak a kijelölt látogatási időben fogadja, és kérje meg családját, ismerőseit, hogy kis gyerekeiket ne hozzák be a látogatás során az osztályra!
Rádió, hordozható mini TV , mobiltelefon használata megengedett, de kérjük, a hangerőt igazítsa betegtársai igényéhez!

Az Ortopédiai Klinikán WIFI internetes hálózat van kiépítve, melyet Ön is térítésmentesen használhat. A hozzá szükséges jelszót a személyzetnél tudhatja meg.

 

Meddig kell a kórházban tartózkodnom a műtétem után?
A hazabocsátás napját kezelőorvosa határozza meg, de az egyes műtétek után típusosan a következő bennfekvési időtartamra számítson: protézis beültetés esetén várhatóan 5-10 nappal, a láb és kéz korrekciós műtétei után 1-2 nappal, arthroscopia után szintén 1-2 nappal hagyja el az osztályt. Betegszállítást is igénybe vehet a hazajutáshoz, de ezt feltétlenül időben jelezze orvosának, mert a szállítást 1-2 napos átfutással vállalja a szolgálat.

Egy napos sebészeti beavatkozást követően általában a műtét napján (délután vagy este, helyi érzéstelenítéses műtét esetében akár 1-2 óra múlva) hazamehet, éjszakai bennfekvésre csak indokolt esetben van szükség.

Ön minden esetben zárójelentést kap, mely a kórházi tartózkodás idejét pontosan tartalmazza. Esetleges táppénz igény esetén ezt a zárójelentést 3 napon belül el kell juttatnia háziorvosához, aki a további táppénzes adminisztrációt elvégzi Önnek.

Amennyiben a műtét után szükséges további, szakképzett személyzet által irányított gyógytorna, az erre szóló javaslatot zárójelentése tartalmazni fogja; e javaslat alapján háziorvosa igényli meg az otthoni gyógytornát Önnek. A kórházi osztályról közvetlen átküldést más rehabilitációs intézetbe sem az Ortopédiai Klinika, sem a Kisteleki Nappali Kórház nem tud Önnek biztosítani. Ha ilyen igény felmerül, azt érdemes előzetesen a fogadó osztállyal Önnek egyeztetnie.

 

Mit kell tudnom a műtét utáni napokról?
A műtét sajnos mindenképpen néhány kellemetlen dologgal együtt jár. Fájdalomra a műtétet követően mindig számítani kell, hiszen élő szöveteken végzett beavatkozás, majd a szövetek összevarrása történik meg. A fájdalomcsillapító igény még ugyanazon műtéttípus után is igen eltérő az egyes betegeknél; fontos, hogy még a kórházi bent tartózkodás során jelezze, mekkora mértékű fájdalmat tapasztal, hogy a megfelelő erősségű gyógyszerrel elláthassák Önt. Az otthoni gyógyszert felírhatja a kórházi osztály vagy háziorvosa is.

Sebére kötés kerül, mely nem vízálló, így a kötés szárazon és tisztán tartásáról gondoskodnia kell. Az esetleg elázó, vagy véressé váló kötést mielőbb ki kell cserélni.

A seb környéke gyakran beduzzad, esetleg be is vérzik. Ez mindenképpen csak átmeneti tünet, de amíg fennáll, feszítő fájdalmat okozhat. Ez jól csillapítható jegeléssel: 2-3 óránként 15-20 percre a sebre és környékére törölközőbe vagy konyharuhába csavart jégzselét (mélyfagyasztott zöldség is megfelel) tegyen!

Az operált végtag terhelhetőségét nagyban befolyásolja, hogy milyen műtét történt. A zárójelentésben talál információt a terhelhetőségről.

A varratokat (indokolt eseteket kivéve) az operáló osztály ambulanciáján távolítják el. Ekkor kap további információt a terhelhetőségről, munkába visszatérés várható idejéről stb. Varratszedés után általában a heget már érheti kevés víz (tusolás engedélyezett), de további 7-10 napig áztató víz (fürdés, medence) nem javasolt.

A legtöbb műtét után előírás a mélyvénás vérrögképződés (thrombosis) megelőzésére ún. antikoaguláns gyógyszerelés. Bizonyos típusú műtétek után tablettás formájú védelem is adható, más műtétekhez mini injekciós formában kell a védelmet biztosítani; az injekció alkalmas arra, hogy Ön saját magának beadhassa, ezt a kórházi tartózkodás során megtanítják, és az otthonra szükséges mennyiséget felírják Önnek. Emellett feltétlen javasolt a rugalmas pólya (fásli) vagy kompressziós harisnya használata is; ezt addig kell használni, ameddig az antikoaguláns tablettát szedi vagy az injekciót adja.

Ha otthonában lázat, a seb körül hirtelen forróságot, bőrpírt, lüktető fájdalmat tapasztal, azonnal keresse fel az operáló intézményt. A tünetek gyulladásra utalhatnak, melynek azonnal megkezdett kezelése a gyors gyógyulás esélyét nagyban növeli. Az elfertőződött seb gyógyítása hosszadalmas, esetleg további műtétet is igényelhet, ezért kell mielőbb jelentkeznie a fenti tünetek észlelése esetén.

 

Protézist kaptam. Mennyi ideig tart a lábadozás?
A beteg a műtétet követő nap felkelhet, gyógytornász által megmutatott módon járhat, ill. tornagyakorlatokat végez. A kórházi bent tartózkodás ideje átlagosan 5-10 nap.

Hazabocsátást követően további torna, izomerősítés szükséges. Kb. 2-3 hónapig a beteg csak segédeszközzel (ált. könyökmankó) járhat. Ezután a teljes terhelés megkezdhető. A teljes rehabilitációs idő így 3 hónap.