MTA_Kivalo_Kutatohely_2022-06

Hírek, események

2024. május 23. és 25. között zajlott Szegeden a Magyar Dermatológiai Társulat XXII. Kozmetológiai Kongresszusa 350 résztvevővel, rendkívül színes tudományos programmal, újdonságokkal, az Expert Quality Kongresszusi és Utazási Iroda szervezésében.

2024.04.17-én került megrendezésre, rezidensek és szakorvosjelöltek számára a szakképzésben előírtaknak megfelelő esztétikai orvosi képzés a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán.

Sikeresen szerepeltek TDK-hallgatóink a Semmelweis Egyetemen 2024.04.09-10. között megrendezett XXVIII. Korányi Frigyes Tudományos Fórumon.


Az SZTE SZAOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika Sejtterápiás és Sejtbiológiai Laboratórium kutatói is részt vettek a 2024. április 14-i „ÁGOTA futás - fuss értük Szegeden!” jótékonysági futóversenyen.

magyar_zaszlo_cimeres-2Nemzeti ünnepünk alkalmából, 2024. március 14-én Magyarország köztársasási elnöke állami elismeréseket adományozott. Az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett tevékenységük elismeréseként a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét tizennégyen kapták meg.

NaTE_Logo_web


A nőnaphoz kötődően, a Magyar Tudományos Akadémia és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével, immár tizenegyedik alkalommal adták át a Nők a Tudományban Kiválósági Díjat.


A Magyar Ápolók Napja országos ünnepségén, 2024. február 16-án Budapesten, a Stefánia palotában köszöntötte a szakdolgozókat dr. Takács Péter, egészségügyi államtitkár.

Magyarországon meredeken emelkedik a veszélyes betegséggel diagnosztizáltak száma

Világszerte másfélszeresére, Magyarországon pedig még ennél is jobban nőtt a bőrrákos esetek száma a kétezres évek elejétől. Ezzel a különböző bőrdaganatok nemcsak a leggyakoribb, de a leggyorsabban terjedő rákos betegségtípussá is váltak. „Az egyik rizikótényező az UV-sugárzás, amelynek jobban ki vagyunk téve manapság” – emlékeztetett Prof. Dr. Gyulai Rolland, a Szegedi Tudományegyetem, Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika igazgatója, a Magyar Dermatológiai Társulat (MDT) vezetőségi tagja.

 

A teljes cikket az index.hu-n olvashatja.

Az amerikai székhelyű International Society of Dermatology Dr. Kemény Lajos akadémikust, bőrgyógyász-immunológus professzort, klinikánk egyetemi tanárát bízta meg az International Journal of Dermatology folyóirat főszerkesztői munkájával. Hatvan éves története során a lap vezetése először került amerikai egyetemekről Európába.


A Magyar Dermatológiai Társulat idén Siófokon, november 16. és 18. között rendezte meg a 2023. évi Nagygyűlését, ahol klinikánk munkatársai tudományos és továbbképző előadásokat, betegbemutatást, szimpoziumot tartottak, közülük többen díjat, elismerést is kaptak.


A Magyar Immunológiai Társulat (MIT) Kecskeméten, október 18. és 20. között megrendezett 2023. évi vándorgyűlésén Flink Lili Borbála, klinikánk Sejtbiológiai Laboratóriumának doktorjelöltje kapta a legjobb poszter prezentációért járó díjat.

EADV-2023


Az EADV (European Academy Dermatology and Venereology)

idei kongresszusát 2023. október 11. és 14. között rendezték meg Berlinben, melyre a világ minden tájáról több mint 15 000  résztvevő érkezett.

Tájékoztatás személyi változásról

A Szegedi Tudományegyetem, Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ, Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika intézeti igazgatói feladatait 2023. július 1. napjától Dr. Gyulai Rolland egyetemi tanár látja el.


Munkájához sok sikert kívánunk!


A DELMAGYAR Hírportál cikkét ezen a linken olvashatja: "Gyulai Rolland vezeti az európai szintű szegedi klinikát" címmel.

Egyetemi docens kinevezés - 2023.07.01.

2023. július 1-jétől a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Karra egyetemi docensi kinevezést kapott Dr. Németh István Balázs.


Gratulálunk!

"Harken Derm Fellowship" Ösztöndíj

Dr. Olasz Edit , Prof. Dr. Kemény Lajos jelenleg az USA-ban dolgozó korábbi tanítványa megalapította a "Harken Derm Fellowship" Ösztöndíjat, évi 5000 USD támogatási összeggel, a klinika
kiválasztott fiatal orvosai számára, szakmai fejlődésük elősegítésére.

Az ösztöndíj bejelentésére a 2023. június 30-i szakmai konferencián került sor.

Prof_Dr._Szell_Marta_Prof._Dr._Kemeny_Lajos_es_Dr._Olasz_Edit
Prof. Dr. Széll Márta, Prof. Dr. Kemény Lajos és Dr. Olasz Edit
Prof. Dr. Kemény Lajos elmúlt 20 éve a szegedi bőrgyógyászati klinikán - szakmai konferencia

1.mell._Borklinika

A 2023. június 30-án megrendezett szakmai konferencia a leköszönő tanszékvezető, Prof. Dr. Kemény Lajos előadásával kezdődött Kalandozásaim a bőrgyógyászatban és azon kívül címmel. Őt követte Thomas Ruzicka, Wikonkál Norbert, Szegedi Andrea majd Holló Péter előadása, és végül bemutatkozott Gyulai Rolland, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának új tanszékvezetője, aki Az onkodermatológia fejlődésének legfontosabb állomásai az elmúlt 20 évben című elődását mutatta be.


További részleteket olvashat a szakmai konferenciáról ezen a linken.

A szakmai konferenciáról a DÉLMAGYAR hírportálján megjelent cikk itt olvasható.

2023.06.21-én került megrendezésre rezidensek és szakorvosjelöltek számára a szakképzésben előírtaknak megfelelő esztétikai orvosi képzés a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán.


1.mell._Borklinika2023. június 30. (péntek) 13 órai kezdettel kerül megrendezésre

a SZTE SZAKK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika

tudományos konferenciája

A bőrgyógyászat utóbbi 20 éve

- Az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika

Prof. Dr. Kemény Lajos tanszékvezetése alatt (2004-2023) címmel.

Bőrklinikai siker az OTDK Biológia szekciójában

Matiz Eszter, harmadéves Biológia BSc szakos hallgató, Klinikánk Sejtbiológiai Laboratóriumának TDK-hallgatója, a 36. OTDK Biológia szekciójának Immun- és orvosi biológia tagozatában bemutatott pályamunkájával különdíjban részesült.

Témája:
Potenciális mitokondriális diszfunkciók a pikkelysömörös tünetmentes bőr keratinocitáiban, témavezetője: Dr. Bozó Renáta.


A hallgatónak és témavezetőjének ezúton is gratulálunk!

Dios_Angela_SZTE_Borgyogyaszati_es_Allergologiai_Klinika

A MESZK Csongrád-Csanád Vármegyei Területi Szervezet elnöksége 2015-ben megalapította a Szakmai Kiválóságért Díjat, mely minden évben a Magyar Ápolók Napja alkalmából kerül átadásra.

A díjjal a Csongrád-Csanád Vármegyei Területi Szervezet azokat az egészségügyi szakdolgozókat tünteti ki, akik az ápolók, egészségügyi szakdolgozók képzésében, a betegellátás irányításában elévülhetetlen érdemeket szereztek.Klinikánkról, a 2023. február 24-én, Szegeden megrendezett díjátadó ünnepségen Diós Angéla osztályvezető ápoló kapta meg a rangos elismerést.


Gratulálunk és további jó munkát kívánunk!

Prof. Dr. Kemény Lajos kapta a 2021. évi MOTESZ-díjat

A MOTESZ (Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége) Szövetségi Tanács őszi ülésén, a tagegyesületek közötti együttműködés, a Szövetség működése és fejlődése érdekében végzett kiemelkedő munkájáért Dr. Kemény Lajosnak, a Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika tanszékvezető egyetemi tanárának adományozta a Szövetség legmagasabb kitüntetését, a 2021. évi MOTESZ-díjat.
A díj átadására a MOTESZ ünnepi Szövetségi Tanácsülésén került sor, 2022. december 13-án.
Gratulálunk!"


Prof_Dr_Kemeny_Lajos_MOTESZ-dij