Bezár
Hírek  --  2024

wifi

Modern hálózati infrastruktúra és teljes lefedettség: további sikeres Wi-Fi fejlesztést zárt az ISZI

Modern hálózati infrastruktúra és teljes lefedettség: további sikeres Wi-Fi fejlesztést zárt az ISZI

2024. május 27.
2 perc

A most átadott fejlesztésekkel összesen 1360 Wi-Fi hozzáférési ponton keresztül, egyidőben átlagosan 4000 felhasználó részére biztosítjuk a korszerű, vezeték nélküli hálózati szolgáltatást.

Az Informatikai és Szolgáltatási Igazgatóság sikeresen befejezte a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Főépület, valamint az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Wi-Fi hálózatának kiépítését. Az új rendszer 2024 áprilisa óta éles üzemben működik, problémamentesen biztosítva a modern kor követelményeinek megfelelő vezeték nélküli internetelérést, valamint a teljes lefedettséget.

Az ISZI által koordinált, az egyetemi hálózat modernizálását és a lefedettség javítását célzó fejlesztési program eredményeként immár a JGYPK Főépületében és az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolában is minden felhasználó számára elérhetővé vált a korszerű egyetemi Wi-Fi szolgáltatás. Emellett a JGYPK Hattyas utcai telephelyén is megkezdődött a hálózat fejlesztése, ahol jelenleg az egyes épületek közötti optikai gerinchálózat kiépítése zajlik.

A frissen kiépült vezeték nélküli hálózat a kari Főépületben 66, míg a Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskolában 38 darab korszerű HPE Aruba hozzáférési pontot tartalmaz. Ez óriási előrelépés, hiszen korábban egyik helyszínen sem működött egységes Wi-Fi szolgáltatás.

A hálózat tervezése és kiépítése során az ISZI szakértői kiemelt figyelmet fordítottak a hálózati biztonságra és annak megbízható működésére egyaránt, amelynek részeként a vezetékes és a külső optikai hálózat fejlesztését is elvégezte az Igazgatóság szakmai csapata. Az új Wi-Fi hálózat a jelenlegi adatforgalom jelentős növekedését teszi lehetővé, ezzel támogatva a hallgatók és dolgozók munkavégzését és sikeres tanulmányait. A fejlesztés segíti továbbá az Általános Iskola pedagógusainak munkáját is, hozzájárul az eredményes nevelési-oktatási tevékenységhez, valamint a Klebelsberg Központtól kapott tanulói laptopok alkalmazhatóságához is.

Az RRF-2.1.2-21-2022-00012 Komplex Digitális Modellváltás – intelligens fokozatváltás pályázat keretében megvalósuló fejlesztési program részeként két ütemben, több mint 30 egyetemi helyszínen, közel 1200 Wi-Fi hozzáférési pont kerül telepítésre, ezek kivitelezése jelenleg is zajlik az egyetemi campus több helyszínén párhuzamosan. A most lezárt és átadott fejlesztésekkel összesen 1360 Wi-Fi hozzáférési ponton keresztül, egyidőben átlagosan 4000 felhasználó részére biztosítjuk a korszerű, vezeték nélküli hálózati szolgáltatást.

Az egyetemi Wi-Fi hálózat és vezeték nélküli hálózati szolgáltatás fejlesztése fontos lépés a Szegedi Tudományegyetem digitalizációs és innovációs törekvéseiben, amely hozzájárul az oktatás és a munkavégzés hatékonyságának növekedéséhez, így támogatva az egyetem polgárainak tanulmányi és szakmai sikerét.

A pályázat keretében megvalósuló fejlesztési programokról a Digitális Jövő oldalon talál további beszámolókat és tájékoztatást.

Kapcsolódó hírek