Bezár

szte_gtk_foepulet

Éles üzemben a GTK megújult, korszerű Wi-Fi hálózata

Éles üzemben a GTK megújult, korszerű Wi-Fi hálózata

2024. július 30.
2 perc

Az Informatikai és Szolgáltatási Igazgatóság sikeresen befejezte a Gazdaságtudományi Kar Kálvária sugárúti épületében a korábbi Wi-Fi hálózatának felújítását, az új rendszer 2024. július 25. óta éles üzemben, problémamentesen működik.


A Kar forrásaiból megvalósult, az Informatikai és Szolgáltatási Igazgatóság (ISZI) által koordinált, az egyetemi hálózat modernizálását, a lefedettség javítását célzó fejlesztési programnak köszönhetően immár a Kar főépületében biztosított a korszerű egyetemi Wi-Fi szolgáltatás és a teljes lefedettség, amelyen egyaránt elérhető az SZTE, az SZTE-Guest, az eduroam vezeték nélküli hálózati szolgáltatás is.


Új WiFi hálózat a SZTE-n: Technológiai fejlődés és modernizáció

A Szegedi Tudományegyetem hálózati infrastruktúrája jelentős fejlesztésen ment keresztül az utóbbi hónapokban, melynek keretében a GTK Főépületében 30 új Aruba AP 505 és 515 típusú vezeték nélküli hozzáférési pontot (Access Point, AP) telepítettek. Az új eszközök bevezetésével a WiFi szolgáltatások minősége és lefedettsége is nagymértékben javult, biztosítva ezzel a hallgatók és az oktatók számára a modern, gyors és megbízható internetkapcsolatot.


Az új Aruba Access Pointok bevezetése

A fejlesztés során a régi Cisco és HP AP-ket 30 darab korszerű Aruba AP 505 és 515 típusú AP-ra cserélték le, melyek közül 6 darab a 515-ös modell. Ezek az új eszközök a legmodernebb technológiát képviselik, és képesek támogatni a WiFi 6 szabványt. A WiFi 6 jelentős előrelépést jelent a korábbi WiFi 1/3 technológiákhoz képest, nagyobb sávszélességet, alacsonyabb késleltetést és jobb eszközkezelést biztosítva.


Az eredmények és a jövő kilátásai

Az új Aruba AP-k bevezetésével a SZTE vezeték nélküli hálózata már teljes épület lefedettséget biztosít. A hallgatók és az oktatók mostantól bárhol az egyetemen stabil és gyors internetkapcsolatra számíthatnak, legyen szó előadásokról, kutatómunkáról vagy akár csak az internet böngészéséről.

Az SZTE továbbra is elkötelezett amellett, hogy támogassa a digitalizációs és innovációs törekvéseket és a legmodernebb eszközökkel és infrastruktúrával támogassa az oktatás és a kutatás területén tevékenykedőket. Az új WiFi hálózat bevezetése nem csupán a jelenlegi igényeket szolgálja ki, hanem a jövőbeli fejlődés és bővülés alapját is képezi.

Kapcsolódó hírek