Megjelent az egyik legnagyobb presztízsű nemzetközi felsőoktatási rangsor, az Academic Ranking of World Universities (ARWU). A Szegedi Tudományegyetem ismét első lett Magyarországon, és - egyedüli hazai intézményként - a legjobb ötszázban van világviszonylatban. A kiválósági listára idén is csak négy magyar egyetem került fel.
Miért tanulj mesterszakon? – mérnökök válaszolnak - Berta Luca
Miért tanulj mesterszakon? – mérnökök válaszolnak - Berta Luca
2022. november 01.
2 perc
A Szegedi Tudományegyem 6 kara, 27 mesterképzést hirdet a 2022-es keresztféléves felvételi eljárásban. A jelentkezők nappali és levelező tagozatos, államilag finanszírozott és önköltséges képzések közül választhatnak november 15-ig.
Berta Luca, az SZTE Mérnöki Kar élelmiszerbiztonsági- és minőségi mérnök mesterszakos, duális képzésben részt vevő hallgatója már középiskolásként szerette a biológiát, a kémiát és gyakorlatorientált pályára készült. – Folyamatosan bővülő fogyasztói társadalom vagyunk, akiknek az élelmiszerre mindig szüksége lesz, ezért a gyártást fejleszteni, automatizálni kell. Ez mérnökök nélkül nem sikerülhetne. Az egyetemi képzés több mint fele gyakorlat, emellett a duális képzés rengeteg más előnnyel is jár. Már a tanulmányok elején elkezdünk abban a szakmában dolgozni, amit tanulunk, így belelátunk a későbbi munkánkba. Rengeteg gyakorlati tapasztalattal is jár, sőt, a cégeknek is előnyös egy olyan munkaerőt alkalmazni, akinek már van szakmai tapasztalata, ismeri a céget – mondta el Luca, aki a Sole Mizo Zrt-nél minőségirányítási gyakornokként dolgozik. Hozzátette: az élelmiszermérnöki képzés jó alapot ad, viszont a biztonság és a minőség sokkal nagyobb szerepet kap az élelmiszeriparban, mint korábban, így az alapszakot érdemes mesterképzéssel kiegészíteni. – Ezen a pályán sok lehetőség van, a projektmenedzsment, termékfejlesztés területektől kezdve a gyártási, termelési részeken át egészen a műszakvezetői, igazgatói posztokig. Azoknak ajánlom ezt a mesterszakot, akik szeretik a gyakorlatias képzéseket, és akiknek fontos az, hogy milyen minőségű ételt esznek, vagy állítanak elő a társadalom számára.
Szegediként külön öröm, hogy ilyen erős mérnöki képzés van a városomban. Az SZTE Mérnöki Kar gyakorlatorientált szemléletet képvisel, ahol nemcsak elméletben tanuljuk meg a szakmát, hanem valós problémákon keresztül is fejlődhetünk.
Karkas Balázs
MK - Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Gépészmérnök
Számoljuk együtt a pontjaidat! - SZTE Pontkalkulátor
Számold ki az elsők között, hány pontod lesz az SZTE-n!
A pontkalkulátor összegyűjti az egyes szakoknál a plusz pontokat, ráadásul segít a Neked legmegfelelőbb szak kiválasztásában.