kiemelt

A Nobel-díjas Doherty szegedi diákokkal, tudósokkal találkozott

A Szent-Györgyi Konferencia 9 Nobel-díjas díszvendége közül elsőként Szegedre érkező Peter C. Doherty március 19-én az egyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumban tett látogatást. Egy rendhagyó biológia órán az érettségire készülő diákokkal együtt kísérletezett. Később a SZAB-székházban szegedi orvosokkal, kutatókkal találkozott.

 

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) március 22-25. között konferenciát rendez Szent-Györgyi Albert Nobel-díjazásának 75. évfordulója alkalmából. A magyar tudományos életben egyedülálló, hogy a több mint 1000 neves kutató mellett 9 orvosi vagy kémiai Nobel-díjjal elismert tudós is elfogadta a meghívást a találkozóra. Közülük Peter C. Doherty érkezett meg először Szegedre, feleségével egy hetet töltenek az egyetemi városban.

 

Nobel-díjas védnöke lett a szegedi Ságvári gimnázium laborjának

 

Az SZTE gyakorló Ságvári Gimnáziumában Dobi János igazgató és a középiskola vezetése fogadta a tudóst. Peter C. Doherty meglátogatott egy biológiaórát is. A gimnázium diákja, Szepes Borbála köszöntötte a szakembert és bemutatta a hallgatóságnak az orvosi Nobel-díjas kutató pályáját. Ő konferálhatja fel Doherty-t a konferencia ideje alatt megrendezendő Fiatalok Fórumán is (március 23-án 14 órától), ahol hallgatók és középiskolások százai kérdezhetnek majd a tudósoktól.

 

Az iskola vezetése Peter C. Doherty-t kérte fel az újonnan készülő biológia labor védnökének. „Az első lépés a Nobel-díjhoz vezető úton egy ehhez hasonlóan jó iskolában tanulni. Megtisztelő és kedves a felkérés” – mondta. A tudós csatlakozott a diákokhoz néhány biológiai kísérlet erejéig: ezüstkör próbát hajtottak végre, mikroszkópos vizsgálattal szövetmintákat határoztak meg és azonosítottak néhány állatfajt. Közben többükkel személyesen beszélgetett, terveikről kérdezte a zömmel orvosnak készülő fiatalokat. A gimnázium tanárai a tudós Science, illetve Nature folyóiratban megjelent tanulmányait, valamint Csigér István és Németh Endre a saját biológiakönyvét dedikáltatta a Nobel-díjassal.

 

Az 1940-ben, Brisbane-ben született Peter C. Doherty az egyetlen, aki állatorvosi diplomával nyerte el a Nobel-díjat. E rangos elismerése az immunrendszer működéséhez kapcsolódik. A szervezet védekező rendszerében működő T-sejtek funkcióját ismerte föl, amelyek a vírusok és daganatok elleni védekezésében kulcsfontosságúak.

 

*

Előadás az influenzáról

 

A Szegedi Akadémia Bizottság székházában tartott előadásával mutatkozott be a szegedi szakembereknek a Nobel-díjas Peter C. Doherty.

 

A professzor március 19-én délután az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága (SZAB) székházában rendezett szimpóziumon az influenzavírusról és az immunrendszerről beszélt. Az ausztrál kutatót Kemény Lajos, az SZTE ÁOK dékánhelyettese, a bőrgyógyászati klinika igazgatója mutatta be a hallgatóságnak. Angol nyelvű szakmai előadásokat szervezett a SZAB Orvostudományi Szakbizottsága, illetve a Dermatológiai Munkabizottsága a tanácskozásra.

„Az ilyen lehetőség óriási kitüntetés a helyi tudósközösségnek is, és ugyanakkor a szegedi tudományos élet elismerésének is tekintjük, hogy megtisztel minket a Nobel-díjas tudós” – fogalmazott Dékány Imre, a SZAB elnöke. Kiemelte, a Szegeden folyó nemzetközi kutatási színvonal a záloga annak, hogy kutatóegyetemet tudhat magáénak a város.

Peter C. Doherty az influenzavírusokkal szembeni ellenálló-képességről beszélt előadásában. Köszöntőjében elmondta, jövő nyáron lesz ötven éve, hogy a tudománnyal foglalkozik. A professzor szólt két kutatócsoportjáról is, amelyben dolgozik, a Melbourne-i Egyetemen és a memphisi St. Jude Children’s Research Hospitalban (‘Szent Júdás Gyermekkórházban’), amely a gyermekek rákos megbetegedéseit kutató intézmény. Sok más mellett az influenza és más légúti megbetegedések hatásait is vizsgálják a gyerekeken.

Nobel-díjáról szólva a professzor úgy fogalmazott, az elismerés óta aktívabban részt vesz a közéletben, és próbál a tudomány érdekében szót emelni. Ennek példája a The Beginner’s Guide to Winnig the Nobel Prize (‘Kezdők kalauza a Nobel-díj elnyeréséhez’) című könyve is, amely valójában a tudományról és kemény munkáról szól azzal a szándékkal, hogy érdekelté tegye a fiatalokat, foglalkozzanak a tudománnyal, illetve rávegye a politikusokat, hogy a tudományról olvassanak.

 

A tudós magyarországi látogatása a hét további részében is tartalmas lesz: - többek között – ellátogat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba és megnézi a Szegedi Nemzeti Színház opera előadását is.

SZTEpress

Dohery látogatás.zip
Dohery látogatása a Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumában



Dohery látogatás SZAB.zip
Dohery látogatása a Szegedi Akadémia Bizottság székházában


További híreink:

Konferenciák II.: Antitestek, EMBO-előadás és Tbc-világnap

Szegeden lombosodhat a Tudományok Fája

Nobel ülésszak V.: Osztódó sejtek, kikristályosított fehérjék

Konferenciák I.: Gőzerővel megindult a tanácskozás-sorozat

Szenvedély kell a tudományhoz – középiskolások faggatták a Nobel-díjasokat

A Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete (MOE) kérdezett Ole Petersentől

Nobel ülésszak IV.: „A természettudományos munka jó móka”

Nobel-díjas szegedi díszdoktort avattak a Szent-Györgyi-tanácskozáson

Elhúzták a Nobel-díjasok nótáját

Nobel ülésszak II.: vírusos fertőzésekről és az élet „hajtóanyagáról”

Nobel ülésszak I.: Dux Szent-Györgyiről, Sakmann a döntés sejtbiológiai alapjairól

Nobel-díj: a világ legrangosabb elismerése

Magyar származású Nobel-díjasok a Szent-Györgyi emlékszobában

A Deák-gimnáziumba látogatott Huber professzor

Szegedre figyel a tudományos világ – elstartolt a konferencia

Radnótis diákoknak mesélt a tudomány szépségéről Schally professzor

Szegedre érkezett a Nobel-díjas Schally is

Megérkezett az első Nobel-díjas: Doherty Szegeden

A Szent-Györgyi konferencia programja – ajánlásokkal

Érmekkel is megörökítik a Szent-Györgyi-konferenciát

9 Nobel-díjas tudóst fogad a Szegedi Tudományegyetem

Konferenciák: 7 az 1-ben

11 csongrád megyei középiskolás a fiatalok fórumán

5 vajdasági középiskolás a fiatalok fórumán

3 békés megyei középiskolás a fiatalok fórumán

8 bács-kiskun megyei középiskolás a fiatalok fórumán

Regisztrálnak, támogatnak

9 Nobel-díjas a szegedi Szent-Györgyi Konferencián

Nobel-díjasok tisztelegnek Szent-Györgyi Albert emléke előtt