Sajtotajekoztato_rektori

Nyolc Nobel-díjas is tiszteleg Szent-Györgyi Albert emléke előtt

Minden eddiginél több Nobel-díjas tudós látogat el egyszerre hazánkba a Szent-Györgyi Albert Nobel-díja átadásának 75. évfordulója alkalmából rendezendő nemzetközi konferenciára – jelentette be Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora.

A nyolc Nobel-díjas tudóson kívül több száz neves hazai és külföldi kutató is elfogadta a meghívást a 2012. március 22-25. közötti rangos programsorozatra. A tudományos szekcióhoz szorosan kapcsolódva Szeged színes kulturális eseményekkel is készül.

Az orvosi és kémiai Nobel-díjasokat (részletes névsort lásd alább) is felvonultató rendezvényt Prof. Dr. Szabó Gábor rektor, Dr. Botka László polgármester, Prof. Dr. Vécsei László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja és Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója közös sajtótájékoztatón jelentette be 2011. augusztus 30-án.

Az egyetem, a város és a gyógyszeripari cég összefogásának köszönhetően 2012. március 22-25. között megvalósuló programsorozat apropója, hogy Szent-Györgyi Albert 75 éve vehette át élettani-orvosi Nobel-díját „a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársavkatalízis szerepének terén tett felfedezéseiért". A rendezvény költségeinek jelentős részét az egyetem a TÁMOP 4.2.1.B A felsőoktatás minőségének javítása a kutatás-fejlesztés- innováció-oktatás fejlesztésén keresztül című pályázati forrásból finanszírozza. Szeged városa a magas színvonalú kulturális és szociális események támogatását vállalta magára, míg a Richter Gedeon Nyrt. a Nobel-díjasok utaztatását és magyarországi tartózkodásának költségeit állja.

sajtótájékozató_rektoriA tervek szerint a Nobel-díjasok az előadásaikat követően szegedi diákokkal is találkoznak majd, és kézlenyomatukat is otthagyják a város egyik terén. A négynapos konferenciára a szervezők négy-ötszáz hazai és külföldi kutatót is várnak, akik a legújabb kutatási eredményeket is megvitathatják a kardiológia, a gasztroenterológia, az immunológia, a molekuláris biológia és genetika, a tuberkulózis, valamint a neurológia tudományterületén. A tudományos szekcióhoz szorosan kapcsolódva Szeged gálavacsorával, népzenei és néptáncesttel, neves művészek orgona- és zongora előadásával is várja az ide látogatókat.

„Szent-Györgyi Albert 1937-es Nobel-díja a mai napig hatással van a Szegedi Tudományegyetem és az egész ország nemzetközi tudományos megítélésére. Kutatóegyetemként célunk az egykori szegedi rektor szellemi örökségének ápolása, akinek tudomány iránti elhivatottsága példaként szolgálhat bármely kor fiatal kutatója számára. A nyolc Nobel-díjas tudós jövő évi jelenléte is azt bizonyítja, hogy jó úton járunk, a Szegedi Tudományegyetem kutatási tevékenysége nemzetközi szinten is elismert” – mondta el az eseményen Prof. Dr. Szabó Gábor rektor.

Prof. Dr. Vécsei László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja kiemelte: „Biztos vagyok benne, hogy a rangos nemzetközi konferencia méltó lesz karunk egykori dékánjának kutatói munkásságához. Emlékezte azonban nem csak a jubileumi években él bennünk, hiszen nevét viseli az egyetem Klinikai Központja, és minden évben megrendezzük a Szent-Györgyi Napokat, ahol a résztvevőknek lehetősége nyílik az orvostudomány legújabb eredményeinek bemutatására és megbeszélésére. Az ülés jó alkalom arra, hogy emlékezzünk Szent-Györgyi Albert nemzetközi hírű szegedi tanártársaira – így mások mellet Baló József, ifj. Jancsó Miklós, Ivánovics György, Miskolczy Dezső professzorokra – és Szent-Györgyi közvetlen munkatársaira – így Banga Ilona, Straub F Burnó, Laki Kálmán Fodor Gábor, Guba Ferenc kutatókra – és más kiválóságokra. ”

Dr. Botka László, Szeged város polgármestere hozzátette: „Büszkék vagyunk rá, hogy Szent-Györgyi Albert a díjat szegedi lakosként, és a szegedi egyetem professzoraként vehette át, ennek köszönhetően az orvosprofesszor neve és munkásságának szellemisége mára végérvényesen összefonódott Szegeddel. Bízunk benne, hogy a városunkba látogató Nobel-díjasok, neves külföldi és hazai kutatók is érezni fogják ezt az itt tartózkodásuk során, és legalább annyira szeretni fogják városunkat, mint ahogy Szent-Györgyi tette.”

„A Richter, mint meghatározó hazai vállalati innovációs bázis, fontosnak tartja, hogy hazánk a nemzetközi tudományos és innovációs térképen jelölve legyen, ezért is döntöttünk a konferencia támogatása mellett” – emelte ki Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója.


A sajtótájékoztató anyaga Windows Media Video formátumban itt tekinthető meg:

(40p, 200p, 500p, 1000p,)

Megjegyzés: Az Internet elérés sávszélessége, a számítógép teljesítménye és a monitor felbontása alapján válasszon a fenti lehetőségek közül!

 

A konferencián részt vevő Nobel-díjasok névsora:

 

Bert Sakmann

Orvosi-fiziológiai Nobel-díj, 1991, a díjat elnyerte: a sejtmembránban található ioncsatornák vizsgálatáért

Eric Wieschaus

Orvosi-fiziológiai Nobel-díj, 1995, a díjat elnyerte: a korai embrionális fejlődés genetikai ellenőrzésének területén tett felfedezéseiért

Peter C. Doherty

Orvosi-fiziológiai Nobel-díj, 1996, a díjat elnyerte: az immunsejtek által közvetített sajátossága terén tett felfedezéseiért

Tim Hunt

Orvosi-fiziológiai Nobel-díj, 2001, a díjat elnyerte: a sejtciklust szabályozó molekulák felfedezéséért

Robert Huber

Kémiai Nobel-díj, 1988, a díjat elnyerte: egy fotoszintézis reakcióközpont háromdimenziós szerkezetének megállapításáért

John E. Walker

Kémiai Nobel-díj, 1997, a díjat elnyerte: az Intracellularis ATP szintézis és mitochondrium energetikájának vizsgálatáért

Aaron Ciechanover

Kémiai Nobel-díj, 2004, a díjat elnyerte: az intracellularis protein degradáció témakörében végzett kutatásaiért

Ada E. Yonath

Kémiai Nobel-díj, 2009, a díjat elnyerte: a riboszómák struktúrájának és funkciójának vizsgálataiért


Az eseményhez kapcsolódó sajtóközlemény pdf fomában itt letölthető