Coley-dij_nyito_20211105

2021. november 05.

Az immunológiai alapkutatásért Karikó Katalin, Uğur Sahin, Özlem Türeci és Drew Weissman kapja meg a 2021. évi William B. Coley-díjat – jelentette be az amerikai Rákkutató Intézet (CRI). Az indoklás szerint a COVID-19 világjárványt megfékező mRNS-vakcinák fejlesztőihez kötődő technológia nagy szerepet fog játszani a rák kezelésében. A William B. Coley-díjat 2021. november 10-i virtuális ünnepségen adják át a négy kutatónak.


Az immunrendszer erejének hasznosítása mellett kötelezte el magát a rák minden fajtájának megfékezése és potenciális gyógyítása érdekében a Cancer Research Institute (CRI). Az amerikai Rákkutató Intézet (CRI) nonprofit szervezet. A William B. Coley-díjat az alapimmunológia területén végzett kiemelkedő kutatásért annak a négy kulcsfontosságú tudósnak ítéli oda, akinek COVID-19 elleni messenger RNS (mRNS) vakcina felfedezését és kifejlesztését köszönhetjük – jelentette be a CRI 2021. november 4-én New Yorkban.

A rangos kitüntetést a Szegedi Tudományegyetem alumnája, a biokémikus Dr. Karikó Katalin, a Pennsylvaniai Egyetem Perelman School of Medicine adjunktusa és a BioNTech alelnöke, valamint Dr. Drew Weissman, a Pennsylvaniai Egyetem Perelman School of Medicine professzora, továbbá a BioNTech társalapítói, Dr. Uğur Sahin és Dr. Türeci Özlem virtuális ünnepségen veszi át. A 2021. november 10-i díjátadó „Future Look: Hogyan gyorsítják fel a COVID-19 vakcinák az új rákellenes kezeléseket?” elnevezésű rendezvényén a négy kutatóval „történelmi jelentőségű” interjú készül.

„Valószínűleg sok jelenlévőt meglep majd, hogy az az mRNS-technológia, amely a jelenlegi COVID-19 járvány idején életeket változtatott meg, évekkel ezelőtt a rák elleni küzdelemre irányuló kutatásból származik" - indokolta a szervezet díjátadó döntését Jill O'Donnell-Tormey, Ph.D., a CRI vezérigazgatója és tudományos igazgatója. „És ami ugyanilyen fontos a betegek milliói számára, az mRNS nagy szerepet fog játszani a rák kezelésében a jövőben" – olvasható a CRI sajtóközleményében. A Rákkutató Intézet (CRI) a COVID-19 elleni mRNS rendkívüli validálása után a rákellenes immunterápia és vakcinafejlesztés felgyorsulására számít.

A CRI 1975-ben alapította a díjat Dr. William B. Coley tiszteletére, akit ma a rák immunterápiájának atyjaként tartanak számon, és akinek lánya, Helen Coley Nauts (1907-2001) alapította a Rákkutató Intézetet. Amerikában a Lasker-díj és a Nobel-díj előfutárának tekintik a Coley-díjat. A kitüntetéssel járó érmet és 5 ezer dollár jutalmat – a 2021-es díjazottakkal együtt – eddig 115 immunológus és tumorimmunológus kapta meg.

Az első díjat 1975-ben adták át a „rákimmunológia alapítóinak” tekintett, 16 tudós alkotta csoportnak. E körbe tartozik – többek között – a Magyarországon született Klein (Fischer) Éva és férje, Klein György is. A Klein házaspár a svéd Karolinska Intézet munkatársaként specializálódott a rákkutatásra. A William B. Coley-díjjal elismert kutatók között több Nobel-díjas tudós is szerepel. Így például Sir Gregory Winter, akivel néhány napja Cambridge-ben találkozott és megbeszéléseket folytatott Karikó Katalin.


SZTEinfo – Ú. I.

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem díszdoktorával és alumnájával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE Hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Korábban írtuk Karikó Katalin díjairól:

A „tudomány királynőjeként” ünneplik Spanyolországban az Asztúria hercegnője-díjas Karikó Katalint

Az őssejt-hősök között is köszöntötték Karikó Katalint

Hat új gyöngyszem került Karikó Katalin díj-sorozatába a Nobel-hét előtti napokban

Influenszerekkel is beszélgetett Karikó Katalin, a Dr. Paul Janssen-díjas tudós

Karikó Katalin a francia Grande Médaille-díjat is elnyerte

A „Másnaposok” sztárjával együtt ünnepelték Karikó Katalint, aki már „Arany Ludat” is kapott

Karikó Katalin és kutatótársa megkapja az „amerikai Nobel-díjnak” nevezett Lasker-díjat is

Személyesen vette át az amerikai Albany-díjat Karikó Katalin és két kutatótársa

Az mRNS-terápia „csodafegyverét” fejlesztő Karikó – Türeci – Şahin kutatói hármas díjai

A világ 100 legbefolyásosabb embere között Karikó Katalin, az SZTE alumnája

Karikó Katalint a legjobb japán magánegyetem a Keio Orvosi Tudományos Díjjal tünteti ki

Karikó Katalinnak és kutatótársának ítélték oda a „tudományos Oscar-díjat”

Karikó Katalin átvette a Reichstein-érmet, ezzel „a Nobel-díj tágas előszobájába lépett”

Karikó Katalin a Nobel-díj előszobájában: kutatótársával együtt elnyerte a Horwitz-díjat

Karikó Katalin a szíve szerint kinek adná a róla elnevezett új ösztöndíjat?

A rangos amerikai Rosenstiel-díjat is elnyerte Karikó Katalin

Az SZTE díszdoktori címet adományoz dr. Karikó Katalinnak, az egyetem öregdiákjának