nyito_gorgey

Az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolájából az egyetemalapító Báthory krakkói sírjához

A 2021/2022.tanévben centenáriumát ünneplő Szegedi Tudományegyetem, SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája részt vett azon a vetélkedőn, amelyet márciusban hirdetett meg magyarországi, határon túli és lengyelországi diákoknak a szegedi Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület. A diákok eljutottak az egyetemalapító Báthory krakkói emlékhelyére is.

A Görgey Artúrról elnevezett történelmi vetélkedőnek, tizenkét éves a múltja. A Dugonics András Piarista Gimnázium, a Szegedi Lengyel Önkormányzat és az Ötágú Síp Kulturális Egyesület közös szervezésében indította útjára azt a versenyt, melynek célja hogy a fiatalok körében olyan témákon keresztül népszerűsítse a történelmet, amelyek iránt fel lehet kelteni az érdeklődést.

Az idei versenyen a lengyel-magyar barátság, a lengyel és a magyar história kapcsolódási pontjai szolgálták ezt a célt. Az érdeklődőknek háromfős csapatokban kellett jelentkezniük a megmérettetésre. Összesen 34 csapat jelentkezett a versenyre.

A vetélkedő három fordulóból állt. Az első feladat egy kisfilm vagy egy tanulmány készítése volt. A második fordulóban virtuális szabadulószobából kellett kijutniuk a csapatoknak. Mindkettő a lengyel-magyar barátság személyes élményein alapult, továbbá a magyar és a lengyel történelemmel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk a versenyzőknek. A harmadik próba egy online teszt megírása volt, témakörbe illeszkedő feladatokkal.

A Görgey versenyen második helyezést ért el, 105 pontot szerzett a szegedi SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája „Tűzzel-vassal” csapata: Meszes Dominik, Sebe László és Vasut Vojtech.

 Gorgey_Artur_verseny_1

A megmérettetésen részt vett szegedi diákok jutalma: egy lengyelországi tanulmányút, a Waclaw Felczak Alapítvány és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával, a Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület szervezésében. A négy napos kiránduláson megismerkedtek a szlovákiai Árva várával, majd Krakkóban a lengyel-magyar kapcsolatok történelmi helyszíneivel és a közös múltunkhoz kapcsolódó jeles személyek emlékhelyeivel.

Ez alkalommal ellátogattak a Jagelló egyetem épületébe. Az utazáson Tarnow-ban a diákok és tanáraik tiszteletüket tehették Bem József sírjánál. Krakkóban pedig megtekinthették az SZTE kolozsvári elődintézményét alapító Báthory István sírját a Waweli székesegyházban. Przemyslben első világháborús emlékhelyekkel ismerkedtek meg. A szegediek az élménygazdag utazáson, határon túli diákokkal is barátságokat kötöttek és, gazdagították történelmi ismereteiket. A csapatot elkísérte felkészítő tanáruk, Jancsákné Majzik Andrea, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola történelem szakos szakvezető tanára.

A krakkói tanulmányútról a jelenleg az SZTE Gyakorló Gimnázium humán tagozatán tanuló Meszes Dominik elmondta, hogy történelem tanára bíztatására indult el a megmérettetésen. Az úton kiválóan érezte magát, és nagyon örül, hogy sok történelmi helyszínre eljuthatott.

 – A legérdekesebb az volt, hogy olyan stílusú épületeket láthattam, amiket Magyarország viharos történelme miatt nincs esélyem. Főleg a gótikus és a reneszánsz stílusra gondolok. Okvetlenül meg kell emlékeznem az ország mentalitásáról és hihetetlen élni akarásáról. Ezen az úton értettem meg, amiről eddig csak olvastam, hogy miről is szól valójában a lengyel-magyar barátság – tette hozzá Meszes Dominik.

Gorgey_Artur_verseny_2

Az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola „Tűzzel-vassal” csapatának másik tagja, Sebe László is beszámolt élményeiről. László jelenleg a Radnóti Miklós Gimnázium humán tagozatán tanul. A versenyre azért jelentkezett, mert a történelem a kedvenc tantárgya, és a továbbiakban is ezzel szeretne foglalkozni, szerette volna kipróbálni magát a versenyen.

Nekem a Przemyśl-erődrendszer volt a legérdekesebb, mivel az első világháborúban itt (is) harcolt a dédnagyapám, és nagyon jó érzés volt ott állni, ahol hősiesen küzdött a hazáért – árulta el Sebe László.

A tanulmányúton arra is jutott idő, a feszített tempó mellet, hogy a szegedi diákok kipróbáljanak néhány eredeti lengyel ételt, és Krakkóban egy kötetlen városnézés is belefért a programba.

 

SZTEinfo – Kovács-Jerney Ádám

Fotó: Jancsákné Majzik Andrea