Koszorúzási ünnepség Szent-Györgyi szobránál

Megkoszorúzzák Szent-Györgyi Albert, a Szegedi Tudományegyetem egykori rektora születési évfordulóján, 2014. szeptember 16-án (kedden) 16 óra 30 perckor a Nobel-díjas tudós egész alakos szobrát az SZTE Rektori Hivatal épülete előtt a felsőoktatási intézmény jelenlegi vezetői, polgárai.

Hagyományteremtő megemlékezést tart a Szegedi Tudományegyetem 2014. szeptember 16-án (kedden) 16 óra 30 perckor Szent-Györgyi Albert Dugonics téri szobránál (Szeged, Dugonics tér 13.). Az SZTE Rektori Hivatal épülete előtti ünnepségre várják a szegedi egyetem vezetőit, oktatóit, kutatóit, hallgatóit, valamint Szent-Györgyi Albert tisztelőit. Köszöntőt mond Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora.

További információ:

 

A koszorúzás arra is alkalmat ad, hogy emlékeztessen: egy évvel ezelőtt, Szent-Györgyi Albert születésének120. évfordulóján (2013. szeptember 16-án) az SZTE Rektori Hivatal Dugonics téri épülete előtt avatták fel Bíró Lajos szobrászművész alkotását, Szent-Györgyi Albert egész alakos, új köztéri szobrát.

Az SZTE Média Centrum megbízásából készült tudósítás itt olvasható:

 

Az SZTE nemzetközi ismertségű és elismertségű tudósának teljesítménye előtti azzal is tiszteleg az egyetem, hogy idén is megszervezi a középiskolások Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyét, illetve – a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány, az SZTE Általános Orvostudományi Kar és az MTA Biológiai Kutatóközpont együttműködésével – a legtehetségesebb diákokat támogató Szegedi Tudós Akadémiát. A tehetséggondozást szolgáló két rendezvényhez most először csatlakozik az SZTE egészségügyi karainak közös, 21. Szent-Györgyi Napok program-sorozata. A három, de összekapcsolódó nagyszabású rendezvényre 2014. november 27. és 29. között várják az SZTE polgárait és partnereit, az egyetemmel kapcsolatban álló középiskolák diákjait és tanárait.

(Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny idei fordulójára 2014. szeptember 30-ig jelentkezhetnek a középiskolás csapatok. További információ és felhívás: )

 

*

 

Szent-Györgyi Albert Budapesten született 1893. szeptember 16-án. Európai és amerikai kutatási tapasztalattal érkezett a szegedi egyetemre, ahol kiváló lehetőségeket kapott munkájához, így legnagyobb tudományos felfedezései a Tisza-parton születtek. Így például itt izolálta a C-vitamint és az értékes anyagot itt vonta ki nagy mennyiségben a szegedi paprikából. A nagyrészt Szegeden elért eredményeiért nyerte el a Nobel-díjat, melyet Stockholmban 1937. december 10-én vett át. Máig ő az egyetlen a magyar Nobel-díjas tudósok között, aki a díjátadó ünnepségre hazájából indult útnak és oda tért vissza.


A szegedi egyetem rektoraként sokat tett az universitasért, tudósként iskolát teremtett Szent-Györgyi Albert, akinek kutatómunkáját máig folytatják tanítványai és azok tanítványai – a Tisza-parti intézményben.


SZTEinfo