Kezdőoldal

EULAR December 2020 View points on SARS-CoV-2vaccination in patients with RMDs

Az EULAR 2020. decemberi állásfoglalása a SARS-CoV-2 vakcinációról


Kedves Betegeink!

Klinikánk álláspontja szerint, követve a nemzetközi és hazai ajánlásokat, minden krónikus autoimmun-reumatológiai betegünknek javasoljuk a COVID-19 védőoltás felvételét! A védőoltások általában enyhe vagy minimális mellékhatásainak súlyossága nincs arányban azzal a súlyos, akár életveszélyes betegséggel, amit a védőoltás elmaradása esetén a coronavírus okozhat Önnek!

A jelenleg Magyarországon forgalomban lévő oltóanyagok a jelen vizsgálati eredmények alapján biztonságosnak tekinthetők.


Jelenleg több védőoltás elérhető, ezek közül:

 • az mRNS alapú Pfizer és Moderna cégek vakcináit bármely életkorban alapbetegségtől függetlenül lehet adni,
 • a vírus vektor alapú AstraZeneca vakcináját 60 éves kor alatti krónikus betegek kapják (autoimmun-reumatológiai betegek is),
 • a szintén vírus vektor alapú Sputnik-V vakcinát minden korosztály kaphatja, de krónikus betegeknek ellenjavallt (autoimmun-reumatológiai betegeknek is). Ennek oka, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű adat ezen csoportokban,
 • az inaktivált/elölt vírust tartalmazó kínai Sinopharm vakcinát OGYÉI határozat alapján minden korcsoport kaphatja, megfelelően kezelt és egyensúlyban tartott krónikus betegek is.

Ezen vakcinákat 2 fázisban kell beadni, a második dózist 2-4 héttel az elsőt követően és ezután 1 héttel tekinthető megfelelő mértékűnek a védettség.


A fogamzásképes nők a második oltás után legalább 2 hónapig kerüljék a terhességet.


Oltással szembeni legfőbb ellenjavallatok:

 • a korábbi védőoltások kapcsán jelentkező súlyos allergiás/anafilaxiás reakció (de ez esetben is érdemes konzultálni az oltóhely orvosával, aki szükség esetén allergológus szakvéleményét kérheti ki – elenyészően ritka azon eseteknek a száma, amikor allergia miatt nem javasolt a védőoltás felvétele!).
 • akut lázas állapot
 • krónikus betegség akut fellángolása – vagyis ha autoimmun ill. gyulladásos reumatológiai betegsége az átlagosnál jelentősen erősebb gyulladásos tüneteket mutatna – ez esetekben egyébként is azt javasoljuk, hogy keresse meg kezelőorvosát Klinikánkon
 • terhesség

Gyakoribb mellékhatások:

 • fájdalom és a duzzanat a beadás helyén,
 • fáradtságérzés,
 • fejfájás,
 • émelygés,
 • izomfájdalom,
 • ízületi fájdalom,
 • hidegrázás,
 • láz,
 • bőrpirosodás az injekció beadásának helyén.

Ritka mellékhatások lehetne továbbá:

 • megnagyobbodott nyirokcsomók,
 • rossz közérzet,
 • végtagfájdalom,
 • álmatlanság,
 • viszketés az injekció beadási helyén

A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalomcsillapító és/vagy lázcsillapító gyógyszerekkel (pl. paracetamolt tartalmazó termékekkel) tüneti kezelés alkalmazható. Ezek azonban átmeneti reakciók, melyek szövődmények nélkül, általában 1-3 napon belül megszűnnek.

A második oltást követően tapasztalatok alapján erőteljesebb mellékhatások jelentkezhetnek (láz, levertség, fejfájás) de ezek általában 24-72 órán belül megszűnnek.

Azon betegeink akik immunszuppresszív kezelésben részesülnek, biztonsággal kaphatják az oltásokat, fokozottabb mellékhatások nem várhatók. Arról sincs adatunk, hogy a védőoltás a gyulladásos betegségét fellobbantaná.


Érdemes azonban az oltást a különböző terápiák tekintetében az alábbiak szerint időzíteni a megfelelő mértékű védettség kialakulásához:

 • metotrexát hatóanyagú (Trexan, Methotrexate Orion, Namaxir, Ebetrexat) gyógyszert az egyes oltásokat követően 1 hétig kihagyni
 • JAK-gátló kezelést (Olumiant, Xeljanz) az egyes oltásokat követően 1 hétig kihagyni
 • abatacept (Orencia) terápiát az első vakcinát megelőző és követő 1 héten kihagyni, a második dózissal kapcsolatosan nem kell kihagyni
 • cyclophospamid kezelést érdemes a vakcina dózisokat követően 1 hétre időzíteni
 • rituximab (Mabthera, Ruxience) kezelést a második oltást követő 2-4. hétre érdemes időzíteni amennyiben lehetséges.

Vagyis amennyiben Önt behívják védőoltásra, arra, a fenti ellenjavallatok híján, nyugodtan menjen el, és ezt követően az immunszuppresszív gyógyszeres kezelését módosítsa a fentiek szerint. Egyedül cyclophosphamid és rituximab kezelés esetén illetve annak tervezésekor érdemes külön is egyeztetni reumatológus kezelőorvosával. Egyéb típusú immunszupresszív kezelés dózisát és adagolását nem szükséges módosítani az oltás tekintetében.


Amennyiben további kérdés felmerül, bizalommal keressék Klinikánkat a +3662-341516 telefonszámon.


Tájékoztatás - a COVID járvány miatt Klinikánk átmenetileg elköltözik a Kálvária sugárút 57. alól!

 

Tisztelt Betegeink! Tisztelt Kollégák!


Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Reumatológiai és Immunológiai Klinika járóbeteg ambulanciái 2020. november 16-tól a Szemészeti Klinika épületében folytatják működésüket (Szeged, Korányi fasor 11.). Az összes járóbetegünket itt foguk megvizsgálni és ellátni, itt történnek az infúziós kezelések (biológiai terápiák, immunglobulin-pótlás) is. A Dávid Lajos Gyógyszertár helyett az átmeneti időszakban a tételes elszámolású illetve egyedi méltányossági gyógyszerek kiadása a szomszéd épületben levő Korányi Gyógyszertárban fog történni (Korányi fasor 8-10). Telefonszámaink, e-mail címünk valamint rendelési időnk, munkarendünk minden egyéb szempontból változatlan: 62/341510, 62/341511, 62/341516, e-mail: immun.amb.reuma@med.u-szeged.hu

A Klinika fekvőbeteg osztálya a Semmelweis u. 10. alatti Petri Gábor Klinikai Tömbben ("Legújabb Klinika") kerül átmenetileg elhelyezésre. Az osztály elérhetősége: 62/341518. A regionális reumatológiai-immunológiai fekvőbeteg ellátást természetesen továbbra is biztosítjuk mindazoknak, akiknél állapotuk miatt intézeti elhelyezés szükséges.

A tanszéki titkárság a Kálvária sgt. 57. sz. alatt marad, telefon, fax és e-mail elérhetősége is változatlan (341520, office.reumak@med.u-szeged.hu).

 

Információk betegeink és partnereink számára a reumatológiai-immunológiai betegellátásról a COVID járvány idején

Ambuláns vizsgálati előjegyzésta korábbiakhoz hasonlóan e-mailen vagy faxon megküldött beutalóval szíveskedjenek kérni, ezek alapján az előjegyzés sürgősségét a Klinika kijelölt szakorvosa elbírálja és 24 órán belül értesíti a beteget, mint eddig is. Elérhetőségek: faxon: 62/341520, vagy e-mailen:immun.amb.reuma@med.u-szeged.hu. A jelen járványügyi helyzetben azonban szükség esetén telefonon is biztosítunk előjegyzést:62/341510, 62/341511, 62/341516. Minden indokolt esetet a kórképének megfelelő sürgősséggel továbbra is teljes mértékben fogadunk. AKlinikai Központból érkezőkonzíliumokat, vizsgálati előjegyzéseket nem szükséges e-mailen vagy faxon elküldeni, telefonon kérjük azokat leegyeztetni az ambulancia fenti telefonszámain.

Gondozott betegeink ellátását továbbra is folyamatosan biztosítjuk, és a járványügyi helyzettől függően azon betegeinket, akiknél a coronavírus fertőzés kockázata az átlagnál nagyobb, illetve úgy gondoljuk, hogy vizsgálatuk halasztható lehet, előzetesen telefonon felhívjuk, és amennyiben állapotuk engedi, telefonos vizittel helyettesítjük a személyes találkozást. Hangsúlyozzuk azonban, hogy a betegség továbbra is szoros gondozást igényel, a gyógyszerek szedését, a szükséges vérvételek és egyéb ellenőrző vizsgálatok elvégzését továbbra is a korábbiakhoz hasonló pontossággal szükséges folytatnunk. Ha állapotromlás vagy más sürgős szükség merül fel, a járványhelyzet ellenére - fokozott óvatossággal - minden gondozott betegünknek személyes vizit szükséges, melyre a rendelési időkben rendelkezésre állunk. Amennyiben kérdése merül fel, vagy szeretné személyes találkozás nélkül bonyolítani a vizitet, és ennek orvosi akadálya sincs, kérjük, telefonon vagy e-mailben jelentkezzék a fenti elérhetőségeken.


A járvány időszakában is alapelv, hogy a gyógyszerbiztonsági szempontból korábban elrendelt laboratóriumi vizsgálatokat továbbra isbiztosítani kell a megadottak szerint. Azelrendelt gyógyszerekkel kapcsolatosan általános irányelv, hogy azok változatlanul folytatandók, mivel hirtelen elhagyásuk a betegség fellobbanásának veszélyével járhat. A fertőzésektől továbbra is óvakodni kell, minden immunszuppresszív szert szedő betegnek a vírusjárvány idején különösen indokolt, hogy közösségben lehetőleg ne tartózkodjon A fentiek általános tájékoztatást jelentenek, melyeket kezelőorvosa esetenként egyedi megfontolások alapján módosíthat.Reumatológia Szakrendelések


a Tisza Lajos krt. 97. alatti Központi Rendelőintézetben, valamint az Anna Fürdőben levő egyetemi reumatológiai szakrendelés változatlan helyen és rendelési idővel működnek. A sürgősségi ellátás mellett a járványügyi előírások miatt csak korlátozottan tudunk nem sürgősségi eseteket fogadni, ezért kérjük a Tisztelt beküldő Kollégákat, hogy a szakrendelésünket elsősorban az arthritises, osteoporosisos betegek számára, valamint újkeletű, nem tisztázott eredetű reumatológiai tünetek esetén, illetve az otthoni ill. háziorvosi fájdalomcsillapítás, életmódi tanácsok ellenére fennálló mozgásszervi fájdalmas tünetcsoportok esetén vegyék igénybe, ahol a reumatológus szakorvos speciális diagnosztikai és terápiás lehetőségeire mindenképpen szükség van. Továbbra is kérjük, hogy a beutaláskor jelezzék,szokványos vagy - indokolt esetben - elsőbbségibeutalási úton szeretnének előjegyzési időpontot kérni. A betegeket telefonos vagy e-mailes előjegyzés után fogadjuk, a rendelőintézetközponti betegelőjegyzési telefonszámán (62/574-433) ill. e-mail címén (bejelentkezes.betegiranyitas.szakrend@med.u-szeged.hu) keresztül. Indokolt esetben a Reumatológiai Szakrendelő telefonszáma: 62/574-000/ 350, 351 mellék.


A Gyermek-reumatológiai szakrendelés továbbra is rendelkezésre áll minden nem-ortopédiai jellegű gyermekkori mozgásszervi betegség, ill. szisztémás autoimmun betegség gyanúja esetén az eddig megszokott rendelési időkben az egész régió gyermek-reumatológiai centrumaként. Kérjük, ha ilyen kórkép felmerül, továbbra is a elsősorban agyermek.reuma@med.u-szeged.hue-mail címen, illetve a rendelőintézet központi betegelőjegyzési telefonszámán(62/574-433)keresztül irányítsák szakrendelésünkre gyermekkorú pácienseiket.


Betegelőjegyzési elveink változatlanok, ahogy azt a Beutalási rend menüpontban olvashatják

 
A Klinika járóbeteg ellátó tevékenysége


Az ambulancián minden hétköznap 8-tól 15 óráig van rendelés. Kizárólag előjegyzés alapján és beutalóval fogadunk betegeket.

Előjegyzést a beteg beutalójának elküldésével lehet kérni a 62/341-520 fax-számra vagy az immun.amb.reuma@med.u-szeged.hu e-mail címre

További információ háziorvosoknak>>

További információk a régió orvosainak>>

A Klinikai Központban kezelt betegek számára konzílium, illetve járóbeteg vizsgálati előjegyzés egyeztetését továbbra is a 1510 vagy a 1511 belső telefonszámon biztosítunk.


Adminisztratív ügyekben kérjük betegeinket, hogy a 341-510, vagy a 341-511 telefonszámon érdeklődjenek.
 

A Klinika Szakrendelő részlege Szeged és térsége reumatológiai betegeinek általános szakorvosi ellátását végzi.

Előjegyzés:

A reumatológiai betegek ellátásának rövid irányelveiről írt tájékoztatónkat ide kattintva találja.


Gyermekreumatológiai Szakrendelés


Helyszín: Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ I. sz. Rendelőintézete, I. félemelet 32-es rendelő

Rendelési idő: szerda és csütörtök 7:30-14:00

Bejelentkezés: a Rendelőintézet központi diszpécserek (kartonozó) telefonszámain: 62-574-433 és 62-574-441 vagy e-mail címén: bejelentkezes.betegiranyitas.szakrend@med.u-szeged.hu vagy

 


a Gyermekreumatológiai Szakrendelés saját e-mail címén: gyermek.reuma@med.u-szeged.hu

A gyermekreumatológiai ellátás Klinikai Központon belüli szervezéséről felhívjuk figyelmét az alábbi linken elérhető fontos információkra: LINK