MTA_Kivalo_Kutatohely_2022-06

Klinikánk tagja a Ritka és Nem diagnosztizált Bőrbetegségek Európai Referencia Hálózatának (European Reference Network on Rare and Undiagnosed Skin Disorders)

logo_kepAz ERN (European Reference Network) csoportok először 2017-ben indultak. Akkor 24 csoport indult, mely közül az egyikben (ERN- Skin, melyek a bőrbetegségekkel foglalkoznak) lévő 8 csoport egyikébe sikerült klinikánknak is bekerülnie, indulnia.
Bővebb információ IDE kattintva érhető el.

Kis_kep_a_hirhezAz ERN (European Reference Network) csoportok először 2017-ben indultak. Akkor 24 csoport indult, mely közül az egyikben (ERN- Skin, melyek a bőrbetegségekkel foglalkoznak) lévő 8 csoport egyikébe sikerült klinikánknak is bekerülnie, indulnia. ALLOCATE névvel indult ez a vegyes csoport (Acquired immunoLogical LOw prevalence and Complex Adult diseases of ThE skin), tehát egy szerzett, immunológiai, alacsony prevalenciájú és komplex felnőtt korban megmutatkozó betegségekből álló csoportot takar. Ide tartozik a Hidradenitis suppurativa, PAPASH, PASH, PASS, SAPHO szindrómák, Bechet és a Degos betegség is. Klinikánkon speciális ambulancia foglalkozik jelenleg a Hidradenitis suppurativa betegségben szenvedők ellátásával, illetve plasztikai sebészeink szakosodtak az országban a betegségcsoport tüneteinek speciális, radikális kimetszésére, megoldására.
Így klinikánk egy speciális ERN expert centrum, hidradenitis suppurativás és a HS-es szindrómás (PASH, PAPASH) betegek ellátására, mind a sebészi terápiát, mind a gyógyszeres, illetve szükség esetén biológiai terápiákat tekintve. Az ALLOCATE csoporthoz tartozva betegek eseteit meg tudjuk tárgyalni, terápiáról is tudunk együttesen dönteni.


2018 májusában központunkat is ellenőrizték az Európai Bizottságból. Az ellenőrzésen részt vett Prof. Dr. Bata Zsuzsanna, Dr. Kovács Réka, Prof. Dr. Széll Márta és Vytenis Andriukaitis - Európai Bizottsági tag, Egészségügyi és Élelmezésügyi főigazgató


A_hir_vegere