Kezdőoldal-old

Kedves Betegeink!

A Reumatológiai és Immunológiai Klinika fekvőbeteg osztálya 2021. október 11-től a Újklinika (410 ágyas) (Szeged, Semmelweis u. 6.) 3. emelet E szárnyra költözött az Ortopédiai Klinika területére. Bejárat a Semmelweis u. felöl.


Ambulanciánk a Bőrgyógyászati Klinika ambulancia területére költözött (Szeged, Korányi fasor 6), telefonon minden nap 10:00-11:00 között a 62/341-516 telefonszámon és 12:00-15:00 óra között a 62/341-510 és a 62/341-511 telefonszámon érhető el.

Információk autoimmun és más gyulladásos reumatológiai betegeknek a coronavírus elleni védőoltásokkal kapcsolatban - beleértve a harmadik oltást is

Klinikánk - egybehangzóan a Magyar Reumatológusok Egyesülete és az Európai Reumatológiai Szövetség (EULAR) álláspontja szerint, követve a nemzetközi és hazai ajánlásokat, minden krónikus autoimmun-reumatológiai betegünknek javasoljuk a COVID-19 védőoltás felvételét! A védőoltások általában enyhe vagy minimális mellékhatásainak súlyossága nincs arányban azzal a súlyos, akár életveszélyes betegséggel, amit a védőoltás elmaradása esetén a coronavírus okozhat Önnek!

Hasonlóan, egyre több, nagy esetszámú felmérés olvasható arról, hogy a védőoltások statisztikailag kimutatható mértékben nem fokozzák az autoimmun vagy gyulladásos betegségek fellobbanásának kockázatát; ugyan egyes esetekben összefüggés feltételezhető betegségtünetek fokozódása és az előzetesen megkapott védőoltás között, de ez a kapcsolat annyira ritka, hogy ennek kockázatát túlszárnyalja a betegség elkapása esetén várható súlyos tünetek veszélye, nem beszélve arról, hogy maga a COVID betegség is elméletben fellobbanthatja az autoimmun-gyulladásos kórképet.

Jelen helyzetben már fontos, hogy aki legalább négy hónapja megkapta a második (Janssen oltás esetén az egyetlen) védőoltást, számukra a HARMADIK OLTÁST is ugyanígy javasoljuk. Ennek oka, hogy a legújabb tudományos adatok alapján mindegyik védőoltás hatása kb. fél év után meredeken csökkenni kezd. Jelen tudásunk szerint a védőoltások ismétlése ismételten és jelentősen fokozza a védő antitestek szintjét és a védettség mértékét. Immunrendszert gátló kezelés mellett sok esetben egyébként is csak csökkent védettség tud kialakulni az egészséges oltottakhoz képest, így ilyen kezelésben részesülő betegeink számára különösen fontos, hogy felvegyék a harmadik oltást! Kérjük, jelentkezzenek a harmadik oltásra.

A jelenleg Magyarországon forgalomban lévő oltóanyagok a jelen vizsgálati eredmények alapján biztonságosnak tekinthetők.


Jelenleg több védőoltás elérhető, ezek közül:

 • az mRNS alapú Pfizer és Moderna cégek vakcináit bármely életkorban alapbetegségtől függetlenül lehet adni,
 • a vírus vektor alapú AstraZeneca vakcináját 60 éves kor alatti krónikus betegek kapják (autoimmun-reumatológiai betegek is),
 • a szintén vírus vektor alapú Sputnik-V vakcinát minden korosztály kaphatja, de krónikus betegeknek ellenjavallt (autoimmun-reumatológiai betegeknek is). Ennek oka, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű adat ezen csoportokban,
 • az inaktivált/elölt vírust tartalmazó kínai Sinopharm vakcinát OGYÉI határozat alapján megfelelően kezelt és egyensúlyban tartott krónikus betegek is, de csak 60 év alatt. Mivel sok adat szerint némileg gyengébb a védettséget kiváltó hatása, autoimmun és gyulladásos reumatológiai betegeknek, különösen immungátló kezelést kapóknak kevésbé ajánljuk.


A fogamzásképes nők a második oltás után legalább 2 hónapig kerüljék a terhességet.


Oltással szembeni legfőbb ellenjavallatok:

 • a korábbi védőoltások kapcsán jelentkező súlyos allergiás/anafilaxiás reakció (de ez esetben is érdemes konzultálni az oltóhely orvosával, aki szükség esetén allergológus szakvéleményét kérheti ki – elenyészően ritka azon eseteknek a száma, amikor allergia miatt nem javasolt a védőoltás felvétele!).
 • akut lázas állapot
 • krónikus betegség akut fellángolása – vagyis ha autoimmun ill. gyulladásos reumatológiai betegsége az átlagosnál jelentősen erősebb gyulladásos tüneteket mutatna – ez esetekben egyébként is azt javasoljuk, hogy keresse meg kezelőorvosát Klinikánkon
 • terhesség első trimesztere és 35. hét után (terhesség alatti védőoltással kapcsolatban előzetesen kérjük konzultáljon kezelőorvosával)

Gyakoribb mellékhatások:

 • fájdalom és a duzzanat a beadás helyén,
 • fáradtságérzés,
 • fejfájás,
 • émelygés,
 • izomfájdalom,
 • ízületi fájdalom,
 • hidegrázás,
 • láz,
 • bőrpirosodás az injekció beadásának helyén.

Ritka mellékhatások lehetne továbbá:

 • megnagyobbodott nyirokcsomók,
 • rossz közérzet,
 • végtagfájdalom,
 • álmatlanság,
 • viszketés az injekció beadási helyén

A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalomcsillapító és/vagy lázcsillapító gyógyszerekkel (pl. paracetamolt tartalmazó termékekkel) tüneti kezelés alkalmazható. Ezek azonban átmeneti reakciók, melyek szövődmények nélkül, általában 1-3 napon belül megszűnnek.

A második oltást követően tapasztalatok alapján erőteljesebb mellékhatások jelentkezhetnek (láz, levertség, fejfájás) de ezek általában 24-72 órán belül megszűnnek. Nincs adatunk arra, hogy a harmadik oltás után az előzőeknél nagyobb mértékű reakció oltási lenne várható. A védőoltás beadható akkor is, ha a beteg időközben átesett COVID-betegségen.

Ugyan a védettséget jelző antitestek vérszintje valóban úgy tűnik, ad támpontot arra vonatkozóan, hogy milyen erős a védettség a vírussal szemben, nincs tudományosan alátámasztott határérték, mely felett "biztonságban" érezhetné magát az ember, másrészt, mint említettük, az antitestek szintje 4-6 hónap után meredeken csökkenni kezd, így hosszabb távú előrejelzésre nem alkalmas. Álláspontunk, hogy az antitestek szintjétől függetlenül 4-6 hónap után érdemes megadni a harmadik oltást, és ettől csak átmenetileg, 2-3 hónapig lehet eltekinteni akkor, ha az illető nemrég esett át a betegségen.

Azon betegeink akik immunszuppresszív kezelésben részesülnek, biztonsággal kaphatják az oltásokat, fokozottabb mellékhatások nem várhatók.


Érdemes azonban az oltást a különböző terápiák tekintetében az alábbiak szerint időzíteni a megfelelő mértékű védettség kialakulásához:

 • JAK-gátló kezelést (Olumiant, Xeljanz) az egyes oltásokat követően 1 hétig kihagyni
 • cyclophospamid kezelést érdemes a vakcina dózisokat követően 1 hétre időzíteni
 • rituximab (Mabthera, Ruxience) kezelést a második oltást követő 2-4. hétre érdemes időzíteni illetve ezen infúziók után négy hónapig nem érdemes védőoltást felvenni, mivel kicsi az esélye, hogy érdemi védettség kialakul (bár egyéni kivételek lehetnek), ezért ezen infúzió tervezése előtt mindenképpen javasolt a kezelőorvossal konzultálni, és adott esetben előtte beadatni a védőoltást.
 • intravénás immunglobulin kezelésben részesülők kérjük konzultáljanak kezelőorvosukkal

Vagyis amennyiben Önt behívják védőoltásra, arra, a fenti ellenjavallatok híján, nyugodtan menjen el, és ezt követően az immunszuppresszív gyógyszeres kezelését módosítsa a fentiek szerint. Egyedül cyclophosphamid és rituximab kezelés esetén illetve annak tervezésekor érdemes külön is egyeztetni reumatológus kezelőorvosával. Egyéb típusú immunszupresszív kezelés dózisát és adagolását nem szükséges módosítani az oltás tekintetében.


Amennyiben további kérdés felmerül, bizalommal keressék Klinikánkat a +3662-341516 telefonszámon.

 

Információk betegeink és partnereink számára a reumatológiai-immunológiai betegellátásról a COVID járvány idején

Ambuláns vizsgálati előjegyzésta korábbiakhoz hasonlóan e-mailen vagy faxon megküldött beutalóval szíveskedjenek kérni, ezek alapján az előjegyzés sürgősségét a Klinika kijelölt szakorvosa elbírálja és 24 órán belül értesíti a beteget, mint eddig is. Elérhetőségek: faxon: 62/341520, vagy e-mailen:immun.amb.reuma@med.u-szeged.hu. A jelen járványügyi helyzetben azonban szükség esetén telefonon is biztosítunk előjegyzést: 62/341510, 62/341511, 62/341516. Minden indokolt esetet a kórképének megfelelő sürgősséggel továbbra is teljes mértékben fogadunk. A Klinikai Központból érkezőkonzíliumokat, vizsgálati előjegyzéseket nem szükséges e-mailen vagy faxon elküldeni, telefonon kérjük azokat leegyeztetni az ambulancia fenti telefonszámain.

Gondozott betegeink ellátását továbbra is folyamatosan biztosítjuk, és a járványügyi helyzettől függően azon betegeinket, akiknél a coronavírus fertőzés kockázata az átlagnál nagyobb, illetve úgy gondoljuk, hogy vizsgálatuk halasztható lehet, előzetesen telefonon felhívjuk, és amennyiben állapotuk engedi, telefonos vizittel helyettesítjük a személyes találkozást. Hangsúlyozzuk azonban, hogy a betegség továbbra is szoros gondozást igényel, a gyógyszerek szedését, a szükséges vérvételek és egyéb ellenőrző vizsgálatok elvégzését továbbra is a korábbiakhoz hasonló pontossággal szükséges folytatnunk. Ha állapotromlás vagy más sürgős szükség merül fel, a járványhelyzet ellenére - fokozott óvatossággal - minden gondozott betegünknek személyes vizit szükséges, melyre a rendelési időkben rendelkezésre állunk. Amennyiben kérdése merül fel, vagy szeretné személyes találkozás nélkül bonyolítani a vizitet, és ennek orvosi akadálya sincs, kérjük, telefonon vagy e-mailben jelentkezzék a fenti elérhetőségeken.


A járvány időszakában is alapelv, hogy a gyógyszerbiztonsági szempontból korábban elrendelt laboratóriumi vizsgálatokat továbbra is biztosítani kell a megadottak szerint. Az elrendelt gyógyszerekkel kapcsolatosan általános irányelv, hogy azok változatlanul folytatandók, mivel hirtelen elhagyásuk a betegség fellobbanásának veszélyével járhat. A fertőzésektől továbbra is óvakodni kell, minden immunszuppresszív szert szedő betegnek a vírusjárvány idején különösen indokolt, hogy közösségben lehetőleg ne tartózkodjon A fentiek általános tájékoztatást jelentenek, melyeket kezelőorvosa esetenként egyedi megfontolások alapján módosíthat.Reumatológia Szakrendelések


a Tisza Lajos krt. 97. alatti Központi Rendelőintézetben, valamint az Anna Fürdőben levő egyetemi reumatológiai szakrendelés változatlan helyen és rendelési idővel működnek. A sürgősségi ellátás mellett a járványügyi előírások miatt csak korlátozottan tudunk nem sürgősségi eseteket fogadni, ezért kérjük a Tisztelt beküldő Kollégákat, hogy a szakrendelésünket elsősorban az arthritises, osteoporosisos betegek számára, valamint újkeletű, nem tisztázott eredetű reumatológiai tünetek esetén, illetve az otthoni ill. háziorvosi fájdalomcsillapítás, életmódi tanácsok ellenére fennálló mozgásszervi fájdalmas tünetcsoportok esetén vegyék igénybe, ahol a reumatológus szakorvos speciális diagnosztikai és terápiás lehetőségeire mindenképpen szükség van. Továbbra is kérjük, hogy a beutaláskor jelezzék,szokványos vagy - indokolt esetben - elsőbbségi beutalási úton szeretnének előjegyzési időpontot kérni. A betegeket telefonos vagy e-mailes előjegyzés után fogadjuk, a rendelőintézetközponti betegelőjegyzési telefonszámán (62/574-433) ill. e-mail címén (bejelentkezes.betegiranyitas.szakrend@med.u-szeged.hu) keresztül. Indokolt esetben a Reumatológiai Szakrendelő telefonszáma: 62/574-000/ 350, 351 mellék.


A Gyermek-reumatológiai szakrendelés továbbra is rendelkezésre áll minden nem-ortopédiai jellegű gyermekkori mozgásszervi betegség, ill. szisztémás autoimmun betegség gyanúja esetén az eddig megszokott rendelési időkben az egész régió gyermek-reumatológiai centrumaként. Kérjük, ha ilyen kórkép felmerül, továbbra is a elsősorban agyermek.reuma@med.u-szeged.hue-mail címen, illetve a rendelőintézet központi betegelőjegyzési telefonszámán (62/574-433) keresztül irányítsák szakrendelésünkre gyermekkorú pácienseiket.


Betegelőjegyzési elveink változatlanok, ahogy azt a Beutalási rend menüpontban olvashatják

 
A Klinika járóbeteg ellátó tevékenysége


Az ambulancián minden hétköznap 8-tól 15 óráig van rendelés. Kizárólag előjegyzés alapján és beutalóval fogadunk betegeket.

Előjegyzést a beteg beutalójának elküldésével lehet kérni a 62/341-520 fax-számra vagy az immun.amb.reuma@med.u-szeged.hu e-mail címre

További információ háziorvosoknak>>

További információk a régió orvosainak>>

A Klinikai Központban kezelt betegek számára konzílium, illetve járóbeteg vizsgálati előjegyzés egyeztetését továbbra is a 1510 vagy a 1511 belső telefonszámon biztosítunk.


Adminisztratív ügyekben kérjük betegeinket, hogy a 341-510, vagy a 341-511 telefonszámon érdeklődjenek.
 

A Klinika Szakrendelő részlege Szeged és térsége reumatológiai betegeinek általános szakorvosi ellátását végzi.

Előjegyzés:

A reumatológiai betegek ellátásának rövid irányelveiről írt tájékoztatónkat ide kattintva találja.


Gyermekreumatológiai Szakrendelés


Helyszín: Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ I. sz. Rendelőintézete, I. félemelet 32-es rendelő

Rendelési idő: szerda és csütörtök 7:30-14:00

Bejelentkezés: a Rendelőintézet központi diszpécserek (kartonozó) telefonszámain: 62-574-433 és 62-574-441 vagy e-mail címén: bejelentkezes.betegiranyitas.szakrend@med.u-szeged.hu vagy

 


a Gyermekreumatológiai Szakrendelés saját e-mail címén: gyermek.reuma@med.u-szeged.hu

A gyermekreumatológiai ellátás Klinikai Központon belüli szervezéséről felhívjuk figyelmét az alábbi linken elérhető fontos információkra: LINK