Szövettani Laboratórium


Munkatársak:

Dr. Varga Erika egyetemi adjunktus

Dr. Németh István Balázs egyetemi adjunktus

Dr. Korom Irma klinikai főorvos

Dr. Mihályi Lilla klinikai szakorvos

Függ Róbertné Erika szakasszisztens

Kórászné Lauf Krisztina szakasszisztens

Horváthné Papp Diána adminisztrátor

Vizsgált betegségek:

Mindenfajta bőrgyógyászati (gyulladásos, daganatos, örökletes, autoimmun) betegség szövettani diagnosztikáját végezzük hagyományos kórszövettani, immunfluorescens, immunhisztokémiai és szükség esetén egyéb módszerekkel (immunhisztológia, molekuláris technika).

Válogatott esetekben ún. gyorsfagyasztásos vizsgálat történik műtét közben.

Az eltávolított anyagból mikroszkópos vizsgálatra alkalmas metszetek készülnek. Ezek vizsgálata során készül el a szövettani lelet, mely tartalmazza azt a diagnózist, amely alapján a szükséges további teendőkről a kezelőorvos dönteni tud. Az első vizsgálható metszet elkészüléséhez (hétvégéktől és ünnepektől függetlenül is) a speciális rögzítés és ún. beágyazási eljárás miatt néhány nap szükséges. Ezen kívül leletezéskor további speciális eljárásokra (festések, immunhisztológia) lehet szükség, amelyek a diagnózishoz segítik a vizsgáló orvost. Ez utóbbiak elkészüléséhez további napokra van szükség.

Végzett vizsgálatok:

A szövettani laboratóriumban a SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán eltávolított műtéti anyagok és biopsziák (szövetminták) szövettani vizsgálata folyik. Emellett más intézetekből hasonló bőrgyógyászati minták konzultációja történik. Évente mintegy 5000 anyagot dolgozunk fel.

Kezelési módszrek:

A leletek 2-4 héten belül készülnek el. Betegeink a kezelési lapon megadott telefonszámon érdeklődhetnek erről, de a leletet csak személyesen a kezelőorvos adja ki a rendelések során. Kivételes esetekben (vidéki, nehezen mobilizálható beteg) a házi- vagy kezelőorvos írásbeli megkeresésére neki postázzuk a leletmásolatot.

Egyéb fontos információ:

Szövettani anyagunkból tudományos előadásokhoz a szükséges dokumentációt elkészítjük digitalizált formában. A rezidensek és orvoskollégák továbbképzéséhez konzultációs mikroszkóp áll rendelkezésünkre. Válogatott esetekben in vivo konfokális mikroszkópia végzésére is lehetőség van.

Telefonszám:

+36-62-54-52-50