Sebkezelési Részleg és Flebolimfológiai Részleg


I. DÉL (I. emelet)


Osztályvezető
Dr. Szolnoky Győző egyetemi adjunktus

Orvosok

Változó beosztás szerint


Osztályvezető főnővér
Fodorné Barát Ágnes


Az osztály rövid bemutatása


Az osztály fő profilja az általános bőrgyógyászati betegségben szenvedő súlyos akut esetek ellátása mellett az elsősorban vénás és nyirokkeringési zavar talaján betegségek és végtagduzzanatok fekvőbeteg ellátást igénylő eseteinek kivizsgálása és kezelése. Az ödéma csökkentő kezelésnek klinikánkon hosszú időre visszatekintő hagyományai vannak, hiszen az 1960-as évek végéig épületünkben dolgozott a nyirokkeringési zavarok világszerte legelismertebb szakértője, Földi Mihály Professzor Úr. A kezelés fő alapja a megfelelő mérésekkel kiválasztott, egyénre szabott kompressziós terápia és a kézi, valamint gépi kompressziós kezelés. Ezt együttesen alkalmazva az így megvalósuló kezelési módszert komplex ödéma csökkentő fizioterápiának nevezzük. A kézi kezelés a gyógytornász kolléganőink által végzett.
Az ellátásra kerülő betegeink jelentős része vénás keringési zavarban szenved, melynek alapvető kivizsgálását és a visszérrendszer elváltozásainak leírását (CEAP) a befekvést megelőzően szoktuk elvégeztetni. A nyiroködémás betegek egy része genetikai alapokon kifejlődött nyirokér- és/vagy nyirokcsomó fejlődési zavarban szenved, míg döntő többségük nyiroködémája valamilyen szerzett ok miatt alakult ki. Leggyakrabban emlőműtétek, egyéb műtéti beavatkozások, sérülések, bakteriális gyulladások, valamint a nem megfelelően kezelt vénás keringési zavarok vezetnek a nyirok tartós pangásához.
Kezelésünk eredményességét a bőr tömöttségének vizsgálatával és a végtagi térfogat csökkenésének műszeres vizsgálatával tudjuk lemérni.
Osztályunk - részben nemzetközi együttműködések részeként - a végtagi duzzanatok csökkentésének leghatékonyabb módszereinek kidolgozásában vesz részt.