MTA_Kivalo_Kutatohely_2022-06

Bőrgyógyászati Onkológiai Osztály


I. ÉSZAK (I. emelet)


Osztályvezető

Dr. Csoma Zsanett Renáta egyetemi docens


Orvosok

Változó beosztás szerint


Pszichológus

Bangó Éva PhD-hallgató


Osztályvezető főnővér

Farkas Beáta


Az osztály rövid bemutatása


Az osztály fő profilja daganatos bőrbetegségek (melanoma malignum, basalioma, laphámkarcinoma, cutan T és B sejtes lymphomák, Kaposi sarcoma, ritka bőrdaganatok) kivizsgálása és kezelése.


Az osztályon fekvő betegek nagyobb része melanoma malignum miatt kerül felvételre. A betegek kivizsgálása, sebészi ellátása Onkológiai Ambulanciánkkal, Szövettani Laboratóriumunkkal és Plasztikai Sebészeti

Osztályunkkal együttműködésben történik, a kezelési tervet a hetenként ülésező Onkoteam állítja fel. Osztályunk a daganatos betegek ellátásához szükséges valamennyi terápiás és palliatív kezelési eljárásban nagy tapasztalattal bír, és a szükséges tárgyi és személyi feltétellel rendelkezik. Az Onkológiai osztályon folyik a melanomás betegek citosztatikus kezelése, immunonkológiai gyógyszeres infúziók adása, illetve az interferon kezelések beállítása. Ezeket a kezeléseket kúraszerű ellátás keretében is el tudjuk végezni.
Az SZTE Sugárterápiás Klinikával együttműködve végezzük betegeink sugárterápiás kezelését.


Osztályunk szoros együttműködésben végzi tevékenységét Onkológiai Ambulanciánkkal, így betegeink, amint lehetséges, járóbeteg ellátás keretében folytathatják a kezelést. A daganatos betegek ellátásban szorosan együttműködünk még az SZTE Izotópdiagnosztikai Klinikával és az SZTE Fej-Nyaksebészeti Klinikával. Onkológiai részlegünk számos klinikai vizsgálatban is részt vesz, ami betegeink részére új, a jelenleg elérhetőeknél hatékonyabb terápiás lehetőségekhez való hozzáférést biztosít.


A felvételre kerülő betegek másik részét a hámeredetű daganatban, cutan lymphomákban és ritka bőrdaganatokban szenvedők teszik ki. A hámeredetű bőrdaganatok kezelésére sebészi, sugárterápiás, fotodinámiás, elektrokemoterápiás illetve citosztatikus kezelési eljárásokat alkalmazunk. A betegek ellátásában szorosan együttműködünk klinikánk Plasztikai Sebészeti részlegével és az SZTE Sugárterápiás Klinikával. A cutan lymphomák kivizsgálását és kezelését klinikánk Patológiai Laboratóriumával, a Bay Zoltán Intézet Patológiai Laboratóriumával, illetve az SZTE II. Belgyógyászati Klinika Hematológiai részlegével kooperációban végezzük. Bizonyos fényterápiás eljárásokat a hámeredetű daganatok (fotodinámiás kezelés), másokat a cutan lymphomák (PUVA, re-PUVA) kezelésében gyakran alkalmazunk. Ezeket Fényterápiás Részlegünkkel együttműködve végezzük.