weboldal_nyito_facebok_insta_miertszte_tehetseg_SZTE_WEB

Sokszínű tehetséggondozás az SZTE-n

A Szegedi Tudományegyetem széleskörű tehetséggondozó programjait, amelynek célja a jó képességű hallgatók felkutatása és támogatása, az SZTE Tehetségpont utódszervezeteként az SZTE Junior Akadémia fogja össze. Az egység emellett emelt szintű érettségi felkészítőkkel, ösztöndíjakkal és egyéb programokkal segíti a felvételiző hallgatókat.

Tehetség-HÍD Program

A Szegedi Tehetség-HÍD (Hallgatók Ígéretes Diákokból) program több éve áll a középiskolai-egyetemi tehetséggondozás szolgálatában, a diákok számára a középiskola– egyetem közötti váltást igyekszik megkönnyíteni. A program a legjobbaknak nyári tábort, mentori támogatást, szakkollégiumi tagságot vagy akár egyszeri egyetemkezdési támogatást is biztosít. A programba azok a végzős középiskolások jelentkezhetnek, akik amellett, hogy korábbi tanulmányaik alatt is kitűntek tehetségükkel, Szegeden kívánják folytatni tanulmányaikat. Bővebb információ itt.

Az SZTE Junior Akadémia a szegedi önkormányzattal együttműködve minden évben meghirdeti az „Esélyt a Középiskolás Tehetségeknek” pályázatot, mellyel a kiemelkedő képességű, hátrányos helyzetű diákokat támogatja. Az SZTE Eötvös Lóránd Kollégium a Szegedi Tehetség-HÍD program révén szeretné a középiskolásokat segíteni.


A szegedi egyetemre bejutott hallgatók szakmai képzését hat szakkollégium biztosítja: BBMK Kortárszenei és Előadóművészeti Szakkollégium, Eötvös Lóránd Kollégium, GYTK Kabay János Szakkollégium, JGYPK Művészeti, Művészetpedagógiai és Művészetközvetítő Szakkollégium, Móra Ferenc Szakkollégium, Szegedi Társadalomtudományi Szakkollégium.


Tehetséges egyetemistaként a Kiválósági listán a helyed! A Szegedi Tehetséggondozó Tanács évente kiírt kiválósági listája külön rangsorban értékeli az alap-, mester-, valamint az osztatlan képzések hallgatóit, a sportolókat és művészeket, valamint a doktoranduszokat. A hallgatói teljesítmények függvényében bronz-, ezüst- és arany fokozatú tagság érhető el, az egyes fokozatokhoz 20 és 80 ezer forint közötti Talent-ösztöndíjak társulnak.


_MG_8997


Sófi József nevéhez kötődik a Szegedi Tehetségekért Alapítvány, mely évente öt hallgatót részesít fejenként 200 ezer forintos ösztöndíjban, és 50 ezer forintos különdíjakat is kioszt.
SZTE START Ösztöndíj

Az SZTE START program célja, hogy Szegedre vonzza a tehetséges középiskolás diákokat, és őket egyetemi tanulmányaik során támogassa. A program első eleme az SZTE START ösztöndíj, melynek közvetlen kezdeményezettjei azok a 12. évfolyamos középiskolás diákok, akik első helyen jelentkeznek a Szegedi Tudományegyetemre, és oda felvételt nyernek. Az ösztöndíj összege akár 120.000 forint is lehet. Az ösztöndíj mellett a program része az egyetemi beilleszkedést segítő mentori rendszer, a szakmai fejlődést támogató speciális kurzusok, és a Tehetség Könyvtár ingyenes használata is.


Az SZTE hallgatói tanulmányi eredményük alapján ösztöndíjban részesülnek. Az egyetem félévente tankönyv- és jegyzettámogatással járul hozzá a hallgatók sikeres tanulmányaihoz, utalvány formájában. Rendszeres szociális ösztöndíjra is pályázhatnak a diákok, ahogyan az ingyenes utazási bérletre is – szintén szociális alapon.


Az egyetem tehetséggondozó programjai mellett a hátrányos helyzetű hallgatókat segíti a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer és az „Út a felsőoktatásba” esélyteremtő program. Emellett az SZTE több karán is elérhetők speciális kormányzati és vállalati ösztöndíjak.


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Lukács PetraLukács Petra – BTK – néprajz

Szeged egyik pozitívuma, hogy nem túl nagy a város. Sok az egyetemista fiatal, és szinte mindenki tud segíteni a másiknak, ha szükséges. Éppen ezért itt elsőévesként sem tud elveszni az ember. Ezt segíti természetesen az is, hogy szinte minden egy helyen van. A legjobb szerintem, hogy a szórakozóhelyek, kávézókban eszmecserére is van lehetőség.

Juhasz_Zsolt_kiemeltJuhász Zsolt - GTK, gazdálkodási és menedzsment

Azért választottam Szegedet, mert hiába nagy egyetemvárosról van szó, mégis nagyon otthonosnak éreztem a hangulatát minden korábbi látogatásom során. Nagyon jó, hogy minden közel van a városban, és egy-egy jó buli után egyszerűen hazajuthatok. Nagyon jó a közösség is itt, mindenki nagyon barátságos.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *