weboldal_nyito_facebok_insta_miertszte_tehetseg_SZTE_WEB

Sokszínű tehetséggondozás az SZTE-n

A Szegedi Tudományegyetem széleskörű tehetséggondozó programjait, amelynek célja a jó képességű hallgatók felkutatása és támogatása, az SZTE Tehetségpont utódszervezeteként az SZTE Junior Akadémia fogja össze. Az egység emellett emelt szintű érettségi felkészítőkkel, ösztöndíjakkal és egyéb programokkal segíti a felvételiző hallgatókat.

Tehetség-HÍD Program

A Szegedi Tehetség-HÍD (Hallgatók Ígéretes Diákokból) program több éve áll a középiskolai-egyetemi tehetséggondozás szolgálatában, a diákok számára a középiskola– egyetem közötti váltást igyekszik megkönnyíteni. A program a legjobbaknak nyári tábort, mentori támogatást, szakkollégiumi tagságot vagy akár egyszeri egyetemkezdési támogatást is biztosít. A programba azok a végzős középiskolások jelentkezhetnek, akik amellett, hogy korábbi tanulmányaik alatt is kitűntek tehetségükkel, Szegeden kívánják folytatni tanulmányaikat. Bővebb információ itt.

Az SZTE Junior Akadémia a szegedi önkormányzattal együttműködve minden évben meghirdeti az „Esélyt a Középiskolás Tehetségeknek” pályázatot, mellyel a kiemelkedő képességű, hátrányos helyzetű diákokat támogatja. Az SZTE Eötvös Lóránd Kollégium a Szegedi Tehetség-HÍD program révén szeretné a középiskolásokat segíteni.


A szegedi egyetemre bejutott hallgatók szakmai képzését hat szakkollégium biztosítja: BBMK Kortárszenei és Előadóművészeti Szakkollégium, Eötvös Lóránd Kollégium, GYTK Kabay János Szakkollégium, JGYPK Művészeti, Művészetpedagógiai és Művészetközvetítő Szakkollégium, Móra Ferenc Szakkollégium, Szegedi Társadalomtudományi Szakkollégium.


Tehetséges egyetemistaként a Kiválósági listán a helyed! A Szegedi Tehetséggondozó Tanács évente kiírt kiválósági listája külön rangsorban értékeli az alap-, mester-, valamint az osztatlan képzések hallgatóit, a sportolókat és művészeket, valamint a doktoranduszokat. A hallgatói teljesítmények függvényében bronz-, ezüst- és arany fokozatú tagság érhető el, az egyes fokozatokhoz 20 és 80 ezer forint közötti Talent-ösztöndíjak társulnak.


_MG_8997


Sófi József nevéhez kötődik a Szegedi Tehetségekért Alapítvány, mely évente öt hallgatót részesít fejenként 200 ezer forintos ösztöndíjban, és 50 ezer forintos különdíjakat is kioszt.
SZTE START Ösztöndíj

Az SZTE START program célja, hogy Szegedre vonzza a tehetséges középiskolás diákokat, és őket egyetemi tanulmányaik során támogassa. A program első eleme az SZTE START ösztöndíj, melynek közvetlen kezdeményezettjei azok a 12. évfolyamos középiskolás diákok, akik első helyen jelentkeznek a Szegedi Tudományegyetemre, és oda felvételt nyernek. Az ösztöndíj összege akár 120.000 forint is lehet. Az ösztöndíj mellett a program része az egyetemi beilleszkedést segítő mentori rendszer, a szakmai fejlődést támogató speciális kurzusok, és a Tehetség Könyvtár ingyenes használata is.


Az SZTE hallgatói tanulmányi eredményük alapján ösztöndíjban részesülnek. Az egyetem félévente tankönyv- és jegyzettámogatással járul hozzá a hallgatók sikeres tanulmányaihoz, utalvány formájában. Rendszeres szociális ösztöndíjra is pályázhatnak a diákok, ahogyan az ingyenes utazási bérletre is – szintén szociális alapon.


Az egyetem tehetséggondozó programjai mellett a hátrányos helyzetű hallgatókat segíti a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer és az „Út a felsőoktatásba” esélyteremtő program. Emellett az SZTE több karán is elérhetők speciális kormányzati és vállalati ösztöndíjak.


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták

Nemeth MelittaNémeth Melitta – TTIK, földrajz

Korábban már elkezdtem egy szakot, viszont úgy hozta az élet, hogy azt abbahagytam. Ezután elkezdtem dolgozni, és a munkám során jöttem rá, hogy a turizmus és a földrajz az, ami igazán érdekel. Így újra nekifutottam a tanulásnak, és felvételiztem a TTIK-ra, földrajz szakra. Szakiránynak a turizmust választottam. Itt végre úgy érzem, hogy a helyemen vagyok. Pozitívum, hogy habár kevesen vagyunk ezen a specializáción mégis elindították, így sokkal több idő jut egy-egy emberre az órákon.


Linka_KrisztinaLinka Krisztina - TTIK, földrajz

Hogy miért pont Szegedet választottam? Tudom, hogy a Szegedi Tudományegyetem elég jó hírű nemcsak országos, hanem nemzetközi szinten is. Emellett nagyon sok ismerősöm ezt az egyetemet választotta, és szerettem volna a közelükben maradni. Földrajzszakosként fontosak voltak számomra a város természeti kincsei: a Tisza és a határtalan Alföld. A szülővárosomban, Baján szintén van egy folyó, számomra nagyon fontos, hogy a város víz mellett legyen. A szakomon természettudományokat és társadalomtudományokat tanulok, mindkettőt szeretem, de majd a természettudományok irányába szeretnék specializálódni.További hallgatói vélemények >>>