nemzetkozi_osztondijak

Láss világot az SZTE hallgatójaként!

A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Mobilitási Irodája (NMI) több nemzetközi mobilitási program intézményi szintű koordinálását látja el. Ilyen az Erasmus+ program, a Campus Mundi, a CEEPUS és Makovecz Program, melyeknek köszönhetően a hallgatóknak lehetőségük nyílik egy vagy akár több féléven keresztül egy általuk választott külföldi országban cserediákként tanulni. A lehetőséggel évről évre egyre többen élnek, valamint egyre több országból fogad az SZTE is hallgatókat.

 

Legfontosabb tudnivalók:

 

 • A Szegedi Tudományegyetemnek az Erasmus+ programban jelenleg 31 ország 549 partneregyetemével összesen 1077 kétoldalú Erasmus+ szerződése van, amelyeknek köszönhetően nemcsak az SZTE, hanem a külföldi partnerintézmények hallgatói is pályázhatnak a részképzéses tanulmányok és szakmai gyakorlatok megvalósítására.
 • A CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) csereprogram támogatásával, különböző tematikus hálózatok keretében 16 közép-kelet-európai ország felsőoktatási intézményeibe lehet pályázni (Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia).
 • Az Erasmus+, a CEEPUS és a Makovecz Program kapcsán tanévenként hozzávetőlegesen 20 országból érkeznek az SZTE-re külföldi hallgatók.
 • Új együttműködésként az Indonesian International Student Mobility Awards (IISMA) program támogatásával a 2021/2022-es tanévben 25 indonéz hallgató folytat részképzéses tanulmányokat az egyetemen.


   

  Hallgatói vélemények

   

  hegyiHegyi Eszternek, az SZTE ÁJTK jogász hallgatójának az Erasmus+ mobilitási ösztöndíjjal lehetősége nyílt a 2020/2021-es tanévben a Sorbonne Egyetem Jogi Karán tanulni Párizsban.

   

  – Azoknak, akik attól félnek, hogy idegen nyelvi ismeretük nem megfelelő, azt kell, hogy mondjam: az Erasmus+ kiváló lehetőség bármilyen idegen nyelv elmélyítésére. Az ösztöndíjprogramban amellett, hogy nagyon sokféle kultúrát megismerhet az ember, barátokat szerezhet a világ minden tájáról. Olyan nemzetközi szintű tapasztalatot és gondolkodásmódot ismerhet meg és sajátíthat el, amelyet a mindennapokban magas szinten tud kamatoztatni. A 21. században már szinte senki sem engedheti meg magának, hogy ne szerezzen személyesen tapasztalatot a külföldi gondolkodásmódról, hozzáállásról. Ezek ugyanis olyan, itthon meg nem szerezhető ismeretek, amelyek később egy-egy szakmai probléma vagy akár a hétköznapi nehézségek megoldásában is óriási előnyt jelenthetnek – emelte ki Eszter.
   

  halaszHalász Péter, az SZTE GTK kereskedelem és marketing szakos hallgatója a 2020/21-es tanévben az angliai University of Plymouth-ot választotta.

   

  – Plymouthban öt feledhetetlen hónapot töltöttem a 2020/21-es tanév tavaszi félévében, az Erasmus+ és a Campus Mundi ösztöndíjnak köszönhetően. Számos barátot és élményt szereztem. Megismerhettem az angliai diákok mindennapi életét és szokásait. Hiszek abban, hogy néha nem árt a komfortzónából kilépni, és új élményekkel gazdagodni. Emellett remélem, hogy a külföldön szerzett ismeretekkel a munkaerőpiacon is könnyebben megy majd az érvényesülés, és jobb lehetőségek közül választhatok, miután elvégeztem a tanulmányaimat a Szegedi Tudományegyetemen – fogalmazott Péter.

   

  Kamillo_Murati_2.0Muráti Kamilló, az SZTE MK vidékfejlesztési agrármérnök szakos hallgatója, a Ceepus ösztöndíjjal több külföldi országban is járt már cserediákként.

   

  – Egy idegen országban hasonló korú és érdeklődésű tanárokkal, illetve diáktársakkal a helyi érdekességek, szokások megismerése is rendkívül különleges élmény. Romániában, Bulgáriában és Lengyelországban jártam, ahol sok olyan tapasztalatot szereztem, ami a hasznomra vált. A kis létszámú, csoportos utazásnak több előnye is van: egyrészt a társaság könnyebben össze tud kovácsolódni, így egyszerűbb az ismerkedés. Másrészt a különböző szakok diákjaival is könnyebb megtalálni a közös hangot, érdeklődési kört – összegezte Kamilló.


  esza_felso

  Nyiss a Jövőd Felé!  Hallgatóink mondták


  mendezMatheus Vasconcelos Goes Mendes – ÁOK: orvos

  Brazíliából érkeztem, de nagyon otthonosan érzem magam Szegeden. Rengeteg hasznos tudásra tettem itt szert, amihez a jól felszerelt laborok és a modern könyvtári környezet is hozzájárult. A város nyüzsgő mégis biztonságos, jó az életminőség és minden segítséget megkapunk a beilleszkedéshez. Legyen szó tanulmányi ügyintézésről vagy szálláskeresésről.
  Juhasz_Zsolt_kiemeltJuhász Zsolt - GTK, gazdálkodási és menedzsment

  Azért választottam Szegedet, mert hiába nagy egyetemvárosról van szó, mégis nagyon otthonosnak éreztem a hangulatát minden korábbi látogatásom során. Nagyon jó, hogy minden közel van a városban, és egy-egy jó buli után egyszerűen hazajuthatok. Nagyon jó a közösség is itt, mindenki nagyon barátságos.


  További hallgatói vélemények >>>


  Események

  Rendezvénynaptár *