nemzetkozi_osztondijak

Idén közel 5000 nemzetközi hallgató tanul a Szegedi Tudományegyetemen

A 2021/22-es tanév első félévben a Szegedi Tudományegyetemre a nemzetközi mobilitási programoknak köszönhetően 201 külföldi hallgató érkezett. Közülük az Erasmus+ programmal 176 hallgató tanul majd az egyetemen, akik 13 ország 62 városának 76 egyeteméről érkeztek.

 

A magyar kormány keleti irányú nyitásának köszönhetően az SZTE nem európai országokkal is valósíthat meg sikeres ösztöndíjprogramokat. A Stipendium Hungaricum Ösztöndíjprogram segítségével évente átlagosan több mint 200 külföldi hallgató érkezik Szegedre, a világ 81 országából. A diákok idén főként Jordániából, Laoszból és Mongóliából jöttek. Jelenleg több mint 600 diák tanul így az SZTE-n.

 

A Szegedi Tudományegyetem önköltséges nemzetközi hallgatóinak száma tovább gazdagodik az intézményi keretmegállapodásoknak köszönhetően

 

Idén közel 500 külföldi hallgató kezdte meg tanulmányait az önköltséges alap-, mester- vagy doktori képzéseken. A világ 69 országából a legtöbben Dél-Koreából, Iránból, Izraelből, Japánból, Kínából és Indonéziából érkeztek.

 

Külföldi szemmel

 

vilaDavid Vila a 2021/22-es tanév kezdetekor érkezett Spanyolországból Erasmus+ ösztöndíjjal az SZTE GTK pénzügy és számvitel szakára.

– Már az első napon lenyűgözött a Szegedi Tudományegyetem. Tetszik, hogy a főépület egy mindenki számára ismert, központi helyen van, a karok pedig szerte a városban. Az Orientációs Napoknak köszönhetően sok diákkal és segítőkész emberrel találkoztam. A kevésbé élvezetes rész a sok papírmunka volt: túl sok fontos információt kellett befogadnunk rövid idő alatt, de apránként és egy kis segítséggel sikerült mindent megoldani. Szeretném kiemelni azt a nagyszerű munkát, amit az ESN végzett a kirándulások és játékok előkészítésében, ezzel is hozzásegítve az újonnan érkezett hallgatókat ahhoz, hogy jól érezzék magukat – összegezte gondolatait David Vila.Cristina Longo az idei év szeptemberében érkezett Olaszországból Erasmus+ ösztöndíjjal az SZTE SZAOK általános orvos szakára.

– A Veronai Egyetemről jöttem Szegedre, és már most nagyon sok pozitív és kellemes tapasztalatom van. Régóta szerettem volna külföldön tanulni, megismerni más kultúrákat, eltérő gondolkodásmódokat és tanulási módszereket. Az eltelt első hónap felülmúlta minden várakozásomat. Rendkívül segítőkész emberekkel és egy nagyon jól szervezett intézménnyel találkoztam, ahol mindenki azon dolgozik, hogy otthon érezzem magam. A világ minden tájáról érkeztek ide diákok, akikkel már össze is barátkoztam. Ők azok, akik nyitottabbá tettek, és elérték, hogy hogy ne ítélkezzek elhamarkodottan. Teljes szívemből ajánlom ezt az élményt mindenkinek! Gyertek a Szegedi Tudományegyetemre! – buzdít Cristina.


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


sallai-doraSallai Dóra- GTK: pénzügy és számvitel

Semmi kétségem nem volt afelől, hogy az SZTE-re fogok jelentkezni, ugyanis ott tanuló ismerőseimtől csak pozitív véleményt hallottam. Érdekesnél érdekesebb kurzusok színesítik az egyetemi éveket, mindemellett magas színvonalú a sport és a nyelvoktatás is. Jó döntés az SZTE, mert országszerte elismert tudást ad a hallgatóknak, és itt olyan lehetőségekkel találkozhatunk, amik pozitívan hatnak mind a pályánk, mind az életünk során.


Aryan_MardanpourAryan Mardanpour - ÁOK, orvos

A nevem Aryan Mardanpour és Perzsiából jöttem. Másodéves hallgató vagyok a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán. Már közel három éve Magyarországon élek, 8 hónapot Budapesten töltöttem.

Gyerekként a Nagybátyám karrierje inspirált arra, hogy orvosnak tanuljak, Ő egy nagyon sikeres ortopéd sebész az országomban. Miután felvettek a Szegedi Tudományegyetemre, komolyabban kezdtem venni a tanulást, mert Szegeden kimondottan kemény az orvosi kar. Szeretek segíteni az embereknek. Miután befejeztem a tanulmányaimat Szegeden, terveim szerint egy időre szeretnék önkéntes munkát végezni az „Orvosok határok Nélkül” segélyszervezetnél. Szegedre pedig mindig második otthonomként gondolok.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *