nemzetkozi_osztondijak

Idén közel 5000 nemzetközi hallgató tanul a Szegedi Tudományegyetemen

A 2021/22-es tanév első félévben a Szegedi Tudományegyetemre a nemzetközi mobilitási programoknak köszönhetően 201 külföldi hallgató érkezett. Közülük az Erasmus+ programmal 176 hallgató tanul majd az egyetemen, akik 13 ország 62 városának 76 egyeteméről érkeztek.

 

A magyar kormány keleti irányú nyitásának köszönhetően az SZTE nem európai országokkal is valósíthat meg sikeres ösztöndíjprogramokat. A Stipendium Hungaricum Ösztöndíjprogram segítségével évente átlagosan több mint 200 külföldi hallgató érkezik Szegedre, a világ 81 országából. A diákok idén főként Jordániából, Laoszból és Mongóliából jöttek. Jelenleg több mint 600 diák tanul így az SZTE-n.

 

A Szegedi Tudományegyetem önköltséges nemzetközi hallgatóinak száma tovább gazdagodik az intézményi keretmegállapodásoknak köszönhetően

 

Idén közel 500 külföldi hallgató kezdte meg tanulmányait az önköltséges alap-, mester- vagy doktori képzéseken. A világ 69 országából a legtöbben Dél-Koreából, Iránból, Izraelből, Japánból, Kínából és Indonéziából érkeztek.

 

Külföldi szemmel

 

vilaDavid Vila a 2021/22-es tanév kezdetekor érkezett Spanyolországból Erasmus+ ösztöndíjjal az SZTE GTK pénzügy és számvitel szakára.

– Már az első napon lenyűgözött a Szegedi Tudományegyetem. Tetszik, hogy a főépület egy mindenki számára ismert, központi helyen van, a karok pedig szerte a városban. Az Orientációs Napoknak köszönhetően sok diákkal és segítőkész emberrel találkoztam. A kevésbé élvezetes rész a sok papírmunka volt: túl sok fontos információt kellett befogadnunk rövid idő alatt, de apránként és egy kis segítséggel sikerült mindent megoldani. Szeretném kiemelni azt a nagyszerű munkát, amit az ESN végzett a kirándulások és játékok előkészítésében, ezzel is hozzásegítve az újonnan érkezett hallgatókat ahhoz, hogy jól érezzék magukat – összegezte gondolatait David Vila.







Cristina Longo az idei év szeptemberében érkezett Olaszországból Erasmus+ ösztöndíjjal az SZTE SZAOK általános orvos szakára.

– A Veronai Egyetemről jöttem Szegedre, és már most nagyon sok pozitív és kellemes tapasztalatom van. Régóta szerettem volna külföldön tanulni, megismerni más kultúrákat, eltérő gondolkodásmódokat és tanulási módszereket. Az eltelt első hónap felülmúlta minden várakozásomat. Rendkívül segítőkész emberekkel és egy nagyon jól szervezett intézménnyel találkoztam, ahol mindenki azon dolgozik, hogy otthon érezzem magam. A világ minden tájáról érkeztek ide diákok, akikkel már össze is barátkoztam. Ők azok, akik nyitottabbá tettek, és elérték, hogy hogy ne ítélkezzek elhamarkodottan. Teljes szívemből ajánlom ezt az élményt mindenkinek! Gyertek a Szegedi Tudományegyetemre! – buzdít Cristina.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Balogh_LaszloBalog László - ETSZK, gyógytornász

Világ életemben az egészségügy iránt vonzódtam. Talán ezért jelentkeztem először biológia szakra, ami nem vált be. Később gyógymasszőrködéssel foglalkoztam, ott ismertem meg nagyon sok olyan embert, akik az SZTE ETSZK gyógytornász szakára járnak. Megtetszett a tudás, amit ők képviselnek, ezért eldöntöttem, hogy én is ide akarok járni. Azért a Szegedi Tudományegyetemet választottam, mert itt olyan gyakorlatorientált a gyógytornászképzés, mint sehol máshol az országban. A gólyatábor és kari bulik is nagyon jók, összességében mindennel meg vagyok elégedve.




Marx_Eva_felveteliMarx Éva - BTK, magyar

Elsőéves hallgatóként nincs még sok tapasztalatom, de azt már ennyi idő után is elmondhatom, hogy nagyon elégedett vagyok az egyetemmel. A közvetlen tanárok, szakmai felkészültségük, a gazdag könyvtári állomány, a színes kulturális programok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a végzéskor ne csak elismert diplomát kapjak, hanem az egyetemi éveket hasznosan is töltsem.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.