rektori_zaszlokkal

Szerezd meg öt európai egyetem diplomáját Szegeden!

Egy egész kontinens állampolgárának lenni jó. Az Európai Unió egyik legnagyobb előnye, hogy az ember úgy utazhat el bármelyik országba, mintha a szomszéd városba menne. A fiatal felnőtteket pedig nem csak rövid távú turisztikai kalandokkal kecsegteti a határtalanság. Az európai egyetemek közötti programok páratlan lehetőségeket kínálnak a tudás és a látókör kiszélesítésére, az életre szóló emlékek gyűjtésére.

Az utóbbi években hazánkban is folyamatosan emelkedik azoknak a középiskolásoknak az aránya, akik külföldön szeretnének egyetemre járni, de a külföldi ösztöndíjak, tanulási lehetőségek a legfontosabb szempontok között vannak egyetemválasztáskor azoknál a diákoknál is, akik nem akarnak, vagy nem tudnak éveket Magyarországtól távol tölteni. Az Európai Unió és a magyar egyetemek szerencsére utóbbiak számára is rengeteg lehetőséget kínálnak.


A EUGLOH ( European University Alliance for Global Health) öt európai egyetem közös projektje, melynek tagjai a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) kívül a francia Paris-Saclay Egyetem, a portugál Portói Egyetem, a svéd Lundi Egyetem, illetve a müncheni Ludwig Maximillian Egyetem. A program 210 ezer hallgató, 23 ezer oktató, kutató és felsőoktatási munkatárs számára teszi lehetővé az öt egyetem és így az öt ország közötti mobilitást – mondja Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese, a projekt egyik vezetője.


Ahogy a felsorolásból látszik, az SZTE az EU legnívósabb és legnépszerűbb felsőoktatási intézményei közé került be a projekttel. A EUGLOH 2019 őszén kezdett el működni, de azóta ez az öt egyetem elnyert egy újabb támogatást is, így 2021 januárjától beindult a EUGLOHRIA nevű program is, amely a kutatók számára teszi lehetővé az intézmények közötti mobilitást és kutatási együttműködést.


A EUGLOH lehetőséget ad a klasszikus, Erasmus mobilitásra, vagyis is arra, hogy a hallgatók a külföldi egyetemeken végezzenek el egy-egy félévet. Bár országonként vannak különbségek, az Európai Uniós támogatás, amit a hallgatók kapnak, jellemzően útiköltségre és lakhatásra elég, illetve tandíjjal biztosan nem kell számolni. Egy hallgató egy képzés keretében két félévet tölthet külföldi egyetemen, vagyis ha valaki BA és az MA diplomájá is szerez, összesen négyet.


Ez azt jelenti, hogy egy szegedi diák akár mind a négy partneregyetemen eltölthet egy-egy félévet a mesterképzése végéig.


Hamarosan indul például egy lézerfizikai mesterképzés, melynek hallgatói mind a négy félévüket más-más egyetemeken tölthetik majd, és mindenütt más, nagyteljesítményű lézerberendezésekkel dolgozhatnak majd.


„A EUGLOH azonban jóval több ennél. A program a virtuális mobilitás keretében lehetőséget biztosít arra is, hogy a hallgatók csak egy-egy tanegységet vegyenek fel a partneregyetemeken, ahogy azt is lehetővé teszi, hogy részt vehessenek olyan külföldi programokon, mint egy nemzetközi konferencia, egy workshop, vagy egy karriernap” – fejti ki Dr. Kocsis Lilla projektmenedzser, és hozzáteszi, hogy bár az online programok korábban is népszerűek voltak, a világjárvány miatt az elmúlt évben még inkább felértékelődtek.


Mind az öt egyetem odafigyel a hallgatói visszajelzésekre, és azok alapján elmondható, hogy a diákok számára nagyon vonzó, ha pár nap, vagy akár pár óra erejéig becsatlakozhatnak egy másik egyetem életébe, vagy egy nemzetközi projektben, egy igazi multinacionális csapatban dolgozhatnak.


A EUGLOH a globális egészséget helyezi a központba, de olyan sokoldalú megközelítésben, hogy az egyetem bármely karának, illetve szakjának hallgatói tudnak csatlakozni hozzá. Az eddig megvalósult több száz program között volt olyan, amelyik az e-egészségüggyel, amelyik a gyermekek jogaival, a párkapcsolaton belüli erőszakkal foglalkozott, voltak a koronavírus-járvány hatásait, a környezetvédelem legégetőbb kérdéseit, vagy a jövő technológiai kihívásait körbejáró események, de szerveztek vállalkozói készségeket, az akadémiai angol nyelvtudást, illetve íráskészséget fejlesztő programokat is.
esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Farkas GellértFarkas Gellért – TTIK – kémia

A karon és a szakomon kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy olyan programokat szervezzenek, amik összekovácsolnak minket a csoporttársakkal. Ilyen például a kémiásoknak szóló Vegyetem tábor is. Emellett olyan programokat is szerveznek nekünk, amelyek az elhelyezkedés szempontjából különösen hasznosak. A tanárok kedvesek, rendkívül segítőkészek, így igazán családias hangulat alakult ki az évek során.Fasi_ArnoldFási Arnold – BTK, szlavisztika (orosz)

Azért jöttem Szegedre, mert hallottam, hogy az itteni szlavisztika, orosz szak elég jó, színvonalas a képzés. Természetesen a település helye is közrejátszott, hiszen nem akartam túl messzire menni az otthonomtól, Pusztaszőlőstől. A kollégium is kedvező helyen van. Szeged sokkal zöldebb, és a levegő is tisztább, mint Budapesten, ami szintén befolyásolt. A választásban még közrejátszott az is, hogy nem érzem magam olyan jól egy nagyvárosban sok emberrel, de Szeged teljesen élhető ebből a szempontból, és a tömegközlekedés is nagyon jó.

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *