felveteli_szolgaltatasok

Sokszínű tehetséggondozás az SZTE-n

Tehetséges vagy valamiben? Akkor az SZTE Tehetségpont tagjai közt a helyed! Az SZTE Tehetségpont feladata a Szegedi Tudományegyetemen működő tehetséggondozó programok összefogása, a tehetséges hallgatók felkutatása és támogatása. Az SZTE START program pedig a középiskolás diákok egyetemi beilleszkedését, és későbbi szakmai fejlődését támogatja.


Tehetséges középiskolásként és egyetemistaként is rengeteg lehetőség vár rád, ha a továbbtanulásnál a Szegedi Tudományegyetemet választod!


Akár 100.000 forint egyszeri támogatásban a legjobb középiskolásoknak

Az SZTE START program célja, hogy Szegedre vonzza a tehetséges középiskolás diákokat, és őket egyetemi tanulmányaik során támogassa. A program első eleme az SZTE START ösztöndíj, melynek közvetlen kedvezményezettjei azok a 12. évfolyamos középiskolás diákok, akik első helyen jelentkeznek a Szegedi Tudományegyetemre, és oda felvételt nyernek. Az ösztöndíj összege minimum 50.000, maximum 100.000 forint. Az ösztöndíj mellett a program része az egyetemi beilleszkedést segítő mentori rendszer, a szakmai fejlődést támogató speciális kurzusok, és a Tehetség Könyvtár ingyenes használata is.

Az SZTE Eötvös Lóránd Kollégium a Szegedi Tehetség-HÍD (Hallgatók Ígéretes Diákokból) programmal várja a középiskolásokat. Kiemelt célja, hogy a diákok számára a középiskola-egyetem közötti váltást megkönnyítse. A legjobbaknak 50 000 forintos egyszeri tanulmányi ösztöndíjat, nyári tábort, mentori támogatást, szakkollégiumi tagságot biztosítanak. A programba azok a végzős középiskolások jelentkezhetnek, akik amellett, hogy korábbi tanulmányaik alatt is kitűntek tehetségükkel, Szegeden kívánják folytatni tanulmányaikat.

Az SZTE Tehetségpont a szegedi önkormányzattal együttműködve minden évben meghirdeti az „Esélyt a Középiskolás Tehetségeknek” pályázatot. Ennek célja a hátrányos helyzetű és kiemelkedő tehetségű fiatalok támogatása.


Ösztöndíjak egyetemistaként

A Szegedi Tehetséggondozó Tanács minden évben kiírja a kiválósági listáját, melyben külön értékeli az alap-, mester-, és osztatlan képzések sportolóit és művészeit, illetve a doktoranduszokat. A hallgatói teljesítmények függvényében bronz, ezüst és arany fokozatú tagság érhető el, az egyes fokozatokhoz 20.000 és 80.000 forint közötti Talent-ösztöndíjak társulnak. Emellett a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány évente öt hallgatót részesít fejenként 200.000 forintos ösztöndíjban, és 50.000 forintos különdíjakat is kioszt.

Hallgatóként a tanulmányi eredmény alapján is részesülhetsz ösztöndíjban! Emellett minden félévben tankönyv-és jegyzettámogatás is jár minden állami ösztöndíjas hallgatónak – és ezt bizony nem csak tankönyvre lehet elkölteni. Rendszeres szociális ösztöndíjra is lehet pályázni minden félévben, illetve ingyenes városi tanulóbérletre is, amelyet szintén szociális alapon bírálnak el. A hátrányos helyzetű hallgatókat a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer és az „Út a felsőoktatásba” esélyteremtő program segíti. Emellett az SZTE több karán is elérhetők speciális kormányzati és vállalati ösztöndíjak.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Tikvicki_Dora_kicsiTikvicki Dóra – BTK, elméleti nyelvészet

Nagyon vonzott Szegednek az a kettőssége, hogy nyugodt és családias a város, viszont nagyon pörgős az itteni egyetemi élet. Ezért kezdtem a Szegedi Tudományegyetemen az alapszakomat, illetve a mesterképzést is azért itt végzem el, mert az oktatás nagyon magasszintű és kiemelkedő színvonalú. A tanárok támogatóak, odafigyelnek a diákokra, tanulmányaikra. Az egyetemen kívül és belül is nagyon jók a lehetőségek, akár már hallgatóként fel lehet fedezni a munka világát.


Lukács PetraLukács Petra – BTK – néprajz

Szeged egyik pozitívuma, hogy nem túl nagy a város. Sok az egyetemista fiatal, és szinte mindenki tud segíteni a másiknak, ha szükséges. Éppen ezért itt elsőévesként sem tud elveszni az ember. Ezt segíti természetesen az is, hogy szinte minden egy helyen van. A legjobb szerintem, hogy a szórakozóhelyek, kávézókban eszmecserére is van lehetőség.




További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.