kiemelt_nyelvtanulas

Nyelvtanulási lehetőségek az SZTE-n

A Szegedi Tudományegyetemen az Idegennyelvi Kommunikációs Intézet (IKI) és a Konfuciusz Intézet biztosít nyelvi órákat az egyetemre felvételt nyert hallgatóknak. Az IKI térítéses és térítésmentes nyelvi és nyelvvizsga felkészítő kurzusok széles választékát kínálja, és az intézményen belüli nyelvvizsgáknak is otthont ad. A Konfuciusz Intézet a kínai nyelvvel és kultúrával ismerteti meg a fiatalokat.


Az Idegennyelvi Kommunikációs Intézet (IKI) 2002-ben alakult, és az évek alatt folyamatosan alakította át tevékenységét, melynek végeredménye mai új arculata. A hallgatóknak lehetőségük van angol, francia, latin, magyar mint idegen nyelv, német, olasz, orosz, román és spanyol nyelvi kurzusokon részt venni térítésmentesen. Az átalános nyelvi kurzusokon kívül egyetemi hallgatók számára főképpen szaknyelvi kurzusokat hirdetnek, melyeknek széles palettáján szinte minden képzésen tanuló diák megtalálja a számára leghasznosabb nyelvi képzést. Jó néhány szaknyelvi kurzus a különböző karok képzési programjainak részét képezi. A Természettudományi és Informatikai Kar oktatóival együtt pedig természettudományi szakfordítóképzés is folyik az Intézetben.

Az egyetem hallgatói tanulmányaik során összesen 8 darab kétórás (90 perces) nyelvi kurzus ingyenes felvételére jogosultak, bármilyen bontásban (például 8x2 vagy 4x4 órában). Az Intézet ezen kívül jelenleg hat akkreditált általános és szaknyelvi vizsgaközpont vizsgahelyeként is működik, de egyben olyan nemzetközi nyelvvizsgaközpontok vizsgahelye is, mint a Goethe, ÖSD, TOLES és TOEIC nyelvvizsgák. Az Intézetben letehető nyelvvizsgák előtt felkészítő tanfolyamokat is szerveznek az érdeklődőknek. 2008 óta az Életvezetési Tanácsadóval közösen a tanulási, így nyelvtanulási nehézségekkel is küzdő diszlexiás hallgatók számára speciális angol nyelvi kurzusokat is indítanak. Az IKI minden ősszel megrendezi Nyelvi Kavalkád című programsorozatát, melyen nyelvi játékok, keresztrejtvények, csapatversenyek, előadások, koncertek, nyeremények várják az érdeklődőket.

Az Idegennyelvi Kommunikációs Intézet képzéseiről további információ az Intézet honlapján található.

Ha a kínai nyelvvel vagy kultúrával szeretnél megismerkedni, akkor figyelmedbe ajánljuk az SZTE Konfuciusz Intézet kéthetes tandíjmentes kínai nyelvtanfolyamait, ahol az érdeklődők szakképzett kínai tanároktól tanulhatnak. Ezeken a bevezető nyelvtanfolyamokon 18 tanórában bárki elsajátíthatja a kínai nyelv alapjait, megismerkedhet a kínai írás fő jellemzőivel, a kiejtés sajátosságaival, emellett megtanul kínaiul köszönni, bemutatkozni és egyszerű kérdéseket feltenni és megválaszolni (a képzés angol nyelven folyik).

Az intézet folyamatosan indítja egymásra épülő kurzusait a Neptunban, így a kezdő szinttől egészen a felsőfokú szintig fejlesztheted kínai nyelvtudásodat. A felvehető kínai nyelvi kurzus két félévnyi szorgalmas elsajátítása után akár az alapfokú kínai nyelvvizsgát is le tudod tenni. Ebben is segít az SZTE Konfuciusz Intézet, ahol a Kínai Állam hivatalos nyelvvizsgája (HSK – Kínai Szintfelmérő Vizsga) mellett üzleti nyelvvizsgát (BCT – Business Chinese Test) és a Fiatal Tanulók Nyelvvizsgáját (YCT – Youth Chinese Test) is leteheted. Azon hallgatóknak, akiknek elfoglaltsága nem teszi lehetővé, hogy csatlakozzanak a csoportos foglalkozásokhoz, online kínai tanfolyamot is biztosít az intézet.


Az SZTE Konfuciusz Intézetről és az Intézet képzéseiről bővebb információ itt olvasható.


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Mikula_AndreaMikula Andrea - ÁJTK, jogász

Elsősorban azért választottam az SZTE ÁJTK-t, mert itt lakom Szegeden, és úgy hallottam, hogy a szegedi jogi képzés nagyon jó. Ez az évek során be is bizonyosodott. Másrészt utánanéztem néhány felmérésnek, és úgy értesültem, hogy a Szegedi Tudományegyetem legalább olyan magas szintű képzést nyújt, mint más hasonlóan nívós egyetemek az országban. A jogi karon nagymértékű tudásra és talpraesettségre tettem szert az évek során, amit nem csak a munkaerőpiacra kilépve fogok tudni kamatoztatni.
sallai-doraSallai Dóra- GTK: pénzügy és számvitel

Semmi kétségem nem volt afelől, hogy az SZTE-re fogok jelentkezni, ugyanis ott tanuló ismerőseimtől csak pozitív véleményt hallottam. Érdekesnél érdekesebb kurzusok színesítik az egyetemi éveket, mindemellett magas színvonalú a sport és a nyelvoktatás is. Jó döntés az SZTE, mert országszerte elismert tudást ad a hallgatóknak, és itt olyan lehetőségekkel találkozhatunk, amik pozitívan hatnak mind a pályánk, mind az életünk során.

További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *