kiemelt_kollegium

Kollégium vagy albérlet? – Ez itt a kérdés!

Színvonalas, ugyanakkor megfizethető kollégiumok, széleskörű albérletkínálat, kedvező árú szobák – ilyen szálláslehetőségek várnak rád, ha az SZTE-t választod.


Miután felvételt nyertél az egyetemre, a második nagy lépés, hogy megtaláld második otthonod. Ezen a ponton pedig el kell döntened, hogy kollégiumba vagy albérletbe szeretnél költözni.
Kollégiumok

Szegeden rendkívül kiváló a kollégiumi ellátás, ugyanis 13 kollégium áll a hallgatók rendelkezésére. Ha a kollégiumok mellett döntesz, akkor két lehetőséged lesz: ha a karnak, ahova felvettek, van saját kollégiuma, akkor jelentkezhetsz a kari kollégiumok egyikébe; viszont ha nincs, akkor várnak a karközi kollégiumok. A bejutás szociális alapon történik, de figyelembe veszik azt is, hogy milyen messze van a lakóhelyed Szegedtől. A kollégiumi térítési díj mind a karközi, mind a kari kollégiumokban az államilag támogatott hallgatók esetében 10 ezer forint körüli, a költségtérítéses diákok esetében 10-16 ezer forint közötti. Ez igen kedvező a fővárosi kollégiumokhoz képest, ahol akár 25 ezer forintot is fizethet egy költségtérítéses egyetemista.


Karközi kollégiumok

Az SZTE öt karközi kollégiumában a legkülönbözőbb tudományterületek és szakok hallgatói között születhetnek ismeretségek, egész életre szóló barátságok, vagy épp szerelmek. Az egyetem legnagyobb szálláshelyének számító Károlyi Mihály Kollégium lakójaként részese lehetsz a kollégium nagyszabású éves programjának, a híres Kollégiumi Pajkosságoknak. A felújított Öthalmi Diáklakásokban a jól felszerelt apartmanok mellett a kulturális és társasági életet olyan egyedi programok színesítik, mint a Mister és Miss Öthalom Választás. Újszeged parkos környezetében nyújt ideális otthont a csendet szerető, tanulni vágyó fiataloknak a Herman Ottó Kollégium. Szintén a város zöldövezetében található a Móra Ferenc Szakkollégium. Vonzereje az egyetemi oktatást kiegészítő kurzusok mellett a bőséges szakmai, kulturális és sportrendezvényekben rejlik. Szellemi közösséget jelent az Eötvös Lóránd Kollégium is, mely tudományos műhelyekkel, előadásokkal és saját könyvtárral várja a tehetséges egyetemistákat.


Kari kollégiumok

Az SZTE nyolc kari kollégiumának előnye a közös kar, az ebből adódó közös jegyzetek és tanulás, és persze a felsőbb éves egyetemisták tanácsai, mellyel az elsőéveseket segíthetik. Elsősorban orvostanhallgatókat vesz fel az Általános Orvostudományi Kar id. Jancsó Miklós Kollégiuma és a közel 250 férőhelyes Apáthy István Kollégium, mely 30 szakkollégiumi helyet is biztosít az orvostudomány világában elmélyülő hallgatóknak. Az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar újszegedi Madzsar József Kollégiumában kétágyas szobák, jól felszerelt főzőkonyha és zuhanyzóhelyiség, biciklitároló és számítógépterem is várja az egyetemistákat, míg a belvárosi Béke Utcai Kollégium szobái két-, három és négyágyasak, szintenként közös főzőkonyhával.

A Gyógyszerésztudományi Kar Semmelweis Ignác Kollégiuma mindössze 3 perc sétára van a kar központi épületétől. A kolesz földszintjén egyetemi menza üzemel, az alagsorban fitneszterem és tévészoba ad helyet a sportolási és szórakozási lehetőségeknek. A belvárosban található Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Teleki Blanka Kollégiuma területén társalgó, ping-pong asztal, konditerem, futball- és kosárlabda pálya biztosít teret a közösségi és sportprogramoknak. A szálláson három akadálymentesített szoba is várja a mozgáskorlátozott hallgatókat.

Tömegközlekedéssel gyorsan elérhető a Mérnöki Kar Kollégiuma, mely jól felszerelt szobákkal, egy csaknem kéthektáros füves parkosított területtel és sportpályákkal várja a jövő mérnökeit. Hódmezővásárhelyen, a Mezőgazdasági Kar négyemeletes kollégiumában több ágyas szobák, közös fürdők és elektromos főzőlappal ellátott konyha áll a hallgatók rendelkezésére.


Albérlet

Ha inkább az albérlet mellett döntenél, Szegeden akkor is megtalálod a számodra legmegfelelőbb szobát vagy lakást. A kiadó szobák választéka rendkívül nagy, a város gyakorlatilag bármely részén található megfelelő albérlet. A ponthatárok kihirdetése után érdemes az egyetemi és városi albérletközvetítő csoportokat keresni a Facebookon, ahol rengeteg kiadó lakást osztanak meg minden nap. Ezekben a csoportokban ráadásul akár lakótársat is találhatsz magadnak. Emellett érdemes a Déli Apró hirdetőújságban is megnézni a kínált lakásokat. Kiadó szobákat már 30 ezer forint+rezsi áron találhatsz, míg a 1,5-2 szobás albérletek 60-70 ezer forintnál kezdődnek. Ez a budapesti albérletárakkal összehasonlítva – ahol egy 1,5 szobás lakásért legalább 100 ezer forintot elkérnek – szuper ajánlat, hisz Szegeden majdnem a feléért találhatsz szállást.

Ha még mindig nem tudtál dönteni, akkor nézd meg az SZTE vlog videóját, amiben két szegedi egyetemista mondja el érveit és ellenérveit a kollégiumról és az albérletről. A videó elérhető itt.


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Momen BadarnaMomen Badarna – ÁJTK – international relation

Elsősorban az egyetem nyújtotta ösztöndíj miatt jöttem Szegedre Palesztinából. Miután jobban utánanéztem a képzésnek, megtaláltam, hogy a Szegedi Tudományegyetem világviszonylatban is a legjobb 100 egyetem között van. Ezután nem volt kérdés, hogy én is itt szeretnék tanulni. A város is nagyon szép és igazán diákbarát.
 

Kocsis KadosaKocsis Kadosa – TTIK, programtervező informatikus

Amikor egyetemet választottam, fontos volt a város is és a szak hírneve is. Így jutottam Szegedre. Szerintem ideálisabb itt tanulni, mint más városban. A szakomat nagyon szeretem, sokkal gyakorlatiasabb, mint más egyetemeken, ez pedig hasznos lesz majd a munkám során. A tanárok igazán segítőkészek és közvetlenek. A szaktársaim is rendesek, úgy gondolom, tartós barátságokat sikerült kialakítani néhány emberrel.
További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *