Kina_egyik_legfontosabb_tanarkepzo_egyetemenek_kepviseloivel_talalkozott_a_Szegedi_Tudomanyegyetem_delegacioja_Xianban

2024. május 22.

Ősszel ünnepli alapításának 80. évfordulóját a Shaanxi Normal University (SNNU), amelyre meghívták a Szegedi Tudományegyetem legfelső vezetését is. A Kína korábbi történelmi fővárosában, Xianban található egyetemet 2024. május 17-én, pénteken meglátogatta az SZTE delegációja. A két intézmény közötti kapcsolat egyik alapja a tanárképzés, a hasonló jellegű kutatások a természettudományok és az oktatás terén, illetve az egymást jól kiegészítő infrastruktúra lehet.


A kínai egyetemi és főiskolai oktatók képzésének egyik legfontosabb bázisa a Shaanxi Általános Egyetem. A SNNU Xianban található, a kínai általános egyetemek között a TOP 5-be tartozik és mintegy 60 ezer hallgatója van. A kínai középiskolai és egyetemi tanárképzés egyik legjelentősebb központja, amely 25 különböző karon, minden tudományterületen képez oktatókat. Kiemelten foglalkoznak a természettudományok, a filozófia, közgazdaságtan, jog, pedagógia, irodalom, történelem, mérnöki tudományok, közigazgatás, mezőgazdaság és az orvostudomány területével. Az 1944-ben alapított Shaanxi Normal University kulcsfontosságú, közvetlenül az Oktatási Minisztériumhoz tartozó intézmény. Jelenleg 65 féle alapképzési szakon, 159 mesterképzésen, 69 doktori szakiránnyal és 18 posztdoktori mobil kutatóállomással működik az intézmény. Az egyetem kiemelkedő mutatókkal rendelkezik a kínai nyelv és irodalom, történelem és kulturális tanulmányok, üzleti adminisztráció, nemzetközi kereskedelem, oktatás és pszichológia, valamint a biomérnöki területeken.

targyalas

2024. május 17-én a Szegedi Tudományegyetem delegációja tett látogatást Xianban. A küldöttséget az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, Prof. Dr. Zakar Péter vezette. A szegedi professzorok megismerkedtek az SNNU működésével és szervezeti felépítésével, főbb képzéseivel. A magyar szakembereket a Shaanxi Általános Egyetem elnökhelyettese, Dong Zhibao köszöntötte, aki kitért arra is, hogy a két ország kapcsolata a nemzetközi diplomáciai folyamatoknak köszönhetően új szintre lépett. Elmondta, hogy a tavalyi, szegedi látogatásuk során is megbizonyosodtak arról, hogy Szeged nyugodt és biztonságos város, amely megfelelő helyszín a közös képzés elindítására. Úgy vélik, hogy a diákjaik nagyon jól éreznék magukat ott és megfelelően tudnák végezni a tanulmányaikat.

elnokhelyettes

A Shaanxi Általános Egyetem elnökhelyettese, Dong Zhibao és Prof. Dr. Zakar Péter 2024. május 17-én, Xianban találkozott.

A szegedi oktatókat, kutatókat többek között Zhang Lingyun, az SNNU Nemzetközi Irodájának igazgatója fogadta, illetve részt vett a tárgyaláson Li Gui’an, a Fizikai és Informatikai (IT) Kar dékánja is, aki később személyesen kalauzolta el a fizikai kutatások és oktatás helyszínére Dr. Zakar Pétert.

fizika_kar

- Megtudtuk, hogy a képzéseikkel párhuzamosan a mieinkhez hasonló kutatásokat folytatnak a természettudományok területén. A fizika tekintetében elképzelhetőek közös kutatások és erre épülő oktatás. Már volt is rá példa, hogy az SZTE kutatói online tartsanak előadást a kínai hallgatóknak. Ezt például a rendkívül modern oktatástechnológiai felszereltség, a 21. századi termek is lehetővé teszik - mondta el Prof. Dr. Zakar Péter, aki a Fizika Karon tett látogatása után – a delegáció többi tagjához hasonlóan –, az egyetemi kampusz területén található négy múzeum közül az oktatási és a kínai nők történelem során betöltött társdalami szerepét bemutató tárlatot is megtekintette.

 muzeum

Az egyeztetések során Shi Luoxiang, a Kínai nyelv és kultúra nemzetközi kar dékánja arról beszélt, hogy kínai nyelvet, kínai irodalmat és kultúrát tanítanak többek között a külföldi hallgatóik számára. Nemzetközi konferenciákat rendeznek, kínai nyelvoktatási workshopokat és oktatástechnológiai előadásokat szerveznek. Különböző szintű kínai nyelvvizsgákra készítik fel a tanulókat, ezen felül nyelvoktató applikációk fejlesztését is végzik. Távlati terveikben szerepel a kínai nyelv és kínai irodalom képzéseik fejlesztése és nemzetköziesítése, amihez kiváló partner lehet az SZTE is.

A nyolcvanéves múltra visszatekintő intézmény a „Tanárok Bölcsőjeként” ismert, ám az utóbbi évtizedekben a kutatásokra is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek, többek között olyan tudományterületeken, amelyekben az SZTE is nemzetközi szinten elismert és erős. Nemzetközi kapcsolataikat jól jelzi, hogy 190 egyetemmel vannak kapcsolatban, köztük ausztrál, amerikai és európai felsőoktatási intézményekkel. A Szegedi Tudományegyetemmel 2022-ben írt alá együttműködési megállapodást az SNNU, aminek köszönhetően tavaly egy küldöttség érkezett Magyarországra.

Korábbi, szegedi látogatásuk során a távol-keleti intézmény képviselői megtekintették az ELI-ALPS lézerközpontot, amelyet Prof. Dr. Szabó Gábor, az ELI vezetője, az SZTE prorektora mutatott be nekik. A látogatás során a Shaanxi Egyetem képviselői alaposabban is megismerhették az SZTE Természettudományi és Informatikai Karát, az SZTE Informatikai Központját, valamint az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ.

A hivatalos prezentációk után a delegációk a saját területüket érintő megbeszéléseket folytattak, amelynek során a pedagógusképzés és a nyelvi képzések is fókuszba kerültek.

snnu

Az együttműködés első konkrét lépéseként 2024-ben mindkét universitas hallgatói és oktatói bekapcsolódnak egymás Nyári Egyetemi képzéseibe. A Szegedi Tudományegyetem vezetői idén ősszel a kínai egyetem meghívására részt vesznek a Shaanxi Általános Egyetem fennállásának 80. évfordulójára rendezett ünnepségen.

Fotó és szöveg: Lévai Ferenc