Eloszor_rendeztek_meg_Szegeden_a_Karpat-medence_legfontosabb_kornyezettudomanyi_konferenciajat

2023. május 18.

A Szegedi Tudományegyetem TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet adott otthont a XVIII. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferenciának, amely majdnem két évtizede, egyre bővülő formában foglalkozik a térséget és a térségben élőket érintő környezeti változásokkal. A háromnapos eseményen külön szekcióval emlékeztek meg az SZTE közelmúltban elhunyt oktatójáról, Dr. Farsang Andreáról, aki a konferencia előkészítésében még részt vett.


A 2023. május 17-én, az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet Földtudományi Nagyelőadójában gyűltek össze a XVIII. Kárpát-medencei Környezettudományi Konferencia megnyitójának résztvevői.

IMG_0378

Az egész Kárpát-medence területéről érkeztek kutatók az SZTE-re Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Az esemény gyökerei, akárcsak a Szegedi Tudományegyetemé, Kolozsvárra nyúlnak vissza, a majdnem két évtizedes rendezvénysorozatot minden második évben Erdélyben rendezték meg. A közbülső években magyarországi és kárpátaljai egyetemek voltak a házigazdák, illetve a pandémia idején egy alkalommal az online térben találkoztak, virtuálisan a kutatók.


Eloszor_rendeztek_meg_Szegeden_a_Karpat-medence_legfontosabb_kornyezettudomanyi_konferenciajat_galeria_KJA
Kovács-Jerney Ádám fotói a képre kattintva megtekinthetőek

2023-ban, első alkalommal Szeged volt a rendezvény helyszíne, ahol éppen száz éve zajlik felsőoktatási szinten földrajzi és földtudományi oktatás.

Az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kar Környezettudomány Tanszék közös eseményének megnyitóján Prof. Dr. Horváth Dezső, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar dékánja kiemelte, hogy büszkeség az egyetemnek, hogy egy ilyen rangos és nagy hagyományokkal rendelkező konferenciának adhat otthont.

A konferencia témái közül külön érdemes kiemelni azon környezeti folyamatokat és az adott válaszreakciókat, amelyek mindannyiunk életét közvetve vagy közvetlenül befolyásolják, mint például a globális felmelegedés hatásaira adott lehetséges válaszok, a szélsőséges vízháztartási szituációk (aszály, belvíz) elleni védekezés, a mező- és erdőgazdálkodás kihívásai, talaj- és légszennyezettség.

A rendezvény célja a Kárpát-medencében folyó környezeti kutatások legfrissebb eredményeinek ismertetése, valamint elméleti és gyakorlati problémák megvitatása.

Dr. Poszet Szilárd a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Környezettudományi Tanszékéről a konferencia alapítója és tiszteletbeli elnöke, Dr. Mócsy Ildikó, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem professzorának gondolatait tolmácsolta. Kiemelte, hogy a rendezvény évről évre több kutatót és szakembert vonz. Elhangzott, hogy a konferencia lehetőséget biztosít szakmai együttműködésre, közös pályázatokban való részvétel megtárgyalására, nem utolsó sorban pedig a hazai és határon túli magyar hallgatóknak az angol nyelven történő előadás gyakorlására. Célja a környezettudatosság, a környezeti nevelés és a kutatási eredmények hasznosítási fontosságának hangsúlyozása is.

Poszet Szilárd Horváth Dezső

Dr. Poszet Szilárd és Prof. Dr. Horváth Dezső a konferencia megnyitóján. Szeged és Kolozsvár élő kapcsolatban van napjainkban is, Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A 130 regisztrált résztvevő szerteágazó előadásokat hallhatott, amelyeken többek között felmerült a Balaton vízminőségének, ökológiai állapotának vizsgálata éppúgy, mint az értékes méhlegelők fenológiai és virágzásdinamikai megfigyelése műholdképről vagy Kolozsvár északkeleti részének csuszamlás-érzékenysége.

A talajtani szekciót Dr. Farsang Andreáról nevezték el. M. Tóthné Farsang Andrea geográfus, talajtani szakmérnök, a Szegedi Tudományegyetem professzora, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja volt, aki tavaly még Erdélyben vette át a konferencia megrendezésére felhatalmazó, képzeletbeli stafétát, az előkészítésben részt is vett, de tragikus hirtelenséggel elhunyt 2022 decemberében.

emléktábla

A konferencia alatt avatták fel azt az emléktáblát, amely megörökíti, hogy az SZTE FFI talajtani laboratóriuma mostantól Farsang Andrea nevét viseli. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Dr. Sipos György, a Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék vezetője, az értékes prezentációkat látva reményét fejezte ki, hogy a mostani rendezvényen több szakmai együttműködés indulhat el és többen is visszatérnek majd a Szegedi Tudományegyetemre oktatási vagy kutatási céllal.

résztvevők

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A konferencia tematikája, szekciói és előadásainak összefoglalói ide kattintva elérhetőek.

Lévai Ferenc

Fotó: Kovács-Jerney Ádám