KE_nyito

2021. szeptember 17.

Idén szeptember 24-én és 25-én lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba. A Kutatók Éjszakája alkalmából a Szegedi Tudományegyetem erre 334 lehetőséget kínál. Az Európa-szerte megrendezett, ingyenes eseménysorozat a tudományt és a kutatói életpályát népszerűsíti.


A Kutatók Éjszakáját 2005 óta rendezik meg, idén szeptember 24-én és 25-én. A Szegedi Tudományegyetem szeptember 24-én, 334 programot kínál az érdeklődők számára.

 

Szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével. Az Európai Unió Bizottságának Marie Skłodowska-Curie Akciói által kezdeményezett rendezvény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára – fiúknak és lányoknak egyaránt.

 

Az egyetemalapítás 440. és a kolozsvári magyar tudományegyetem szegedi befogadásának 100. évfordulóját ünneplő SZTE, szinte minden Kara bekapcsolódik, így Szent-Györgyi Albert egyeteme, a Nobel-díjashoz méltó módon, a tudományterületek legtöbbjét be tudja mutatni, ráadásul érdekes, izgalmas módon.

 

A karok mellett a Füvészkert és a Klebelsberg Könyvtár is kínál egyetemi vonatkozású programokat: utóbbiban az SZTE legismertebb oktatójának és hallgatójának különleges életébe lehet bepillantani, a Szent-Györgyi Albert kalandos napjai Stockholmban és a Karikó Katalin virtuális kiállításokon. Az SZTE Mezőgazdasági Kara is bekapcsolódik, így nemcsak Szegeden, hanem Hódmezővásárhelyen is várják az érdeklődőket az SZTE kutatói.

 

A drónok világától a 3D nyomtatásig, az ókori történetírás játékszabályaitól a Covid-járvány turizmusra gyakorolt hatásáig, nagyon színes az SZTE kínálata, mindenki találhat olyan témakört, ami felkeltheti az érdeklődését. A Szegedi Tudományegyem programjai elérhetők itt.

 

A Kutatók Éjszakájához kapcsolódóan az SZTE saját fejlesztésű applikációt hozott létre, amely segít eligazodni a lehetőségek között és egyszerűen használható Androidon és IOS-en is.

 

Egyes programoknál a szervezők védettségi igazolvány meglétéhez, illetve regisztrációhoz kötik a részvételt, ezekről érdemes tájékozódni a központi honlapon.


SZTEinfo