Nyito_The_NYSCF_Gala_Science_Fair_jj_KK_DW

2021. október 06.

Az orvosbiológiai kutatásban elért kiválóság és innováció előtt tisztelegve, filmsztárok társaságában köszöntötték Karikó Katalint és az mRNS-alapú vakcina fejlesztőit – magyar idő szerint – 2021. október 6-án kora hajnalban, a New York-i Őssejt Alapítvány gáláján. A Szegedi Tudományegyetem gratulál Karikó Katalinnak az eddig elért eredményeihez, elnyert díjaihoz.


A New York-i Őssejt Alapítvány gálaműsorral köszöntötte azokat a kutatókat és döntéshozókat, akik hozzájárultak az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a cukorbetegség, a vakság, a szklerózis multiplex és a rák terén végzett munkájukhoz.


The_2021_NYSCF_Gala_Science_Fair_Show_Up_for_Science

 

 

Filmsztárok társaságában

 

A The New York Stem Cell Foundation (NYSCF) online ünnepségén, 2021. október 5-én este – magyar idő szerint 2021. október 6-án kora hajnalban – az „Őssejt-hősök” között az mRNS-kutatáshoz kötődő személyeket, így – többek között – Karikó Katalin biokémikust, az SZTE alumnája munkásságát is méltatták, bemutatták életútját.


The_NYSCF_Gala_Science_Fair_SZBK_arch

 

Az NYSCF nagyszabású virtuális gáláján – többek között – bemutatkozott és szót kapott Victor Garber kanadai filmszínész és énekes, Whoopi Goldberg, Bradley Cooper és Alec Baldwin amerikai színész. Az összeállításban szerepeltek különböző részterületek kutatói, illetve olyan nagyhatású döntéshozók, mint Dr. Anthony Fauci amerikai orvos, virológus, a Covid-19 koronavírus idején hivatalban lévő amerikai elnök tanácsadója.


The_NYSCF_Gala_Science_Fair_mRNS_5__Garber

 

Hogyan lett „őssejt-hős” Karikó Katalin? A kérdésre a tudósok között szövődő, egymás munkáját inspiráló kapcsolatháló részletét vázolva válaszolhatunk.

 

 

Őssejtkezelés a szembetegeknek?

 

Az mRNS-alapú Covid-19 vakcinák kifejlesztői közül „Derrick Rossi, PhD; Kizzmekia Corbett, PhD; Barney Graham, MD, PhD; Karikó Katalin, PhD; Drew Weissman, MD, PhD” szerepelt az ünnepelt kutatók sorában. Közülük többen társai Karikó Katalinnak a „spanyol Nobel-díjnak” nevezett Asztúria hercegnője-díj elnyerésében is.


Screenshot_2021-10-06_at_18-34-17_The_NYSCF_Gala_Science_Fair


A Szegedi Tudományegyetem alumnája mellett mindkét kitüntetést elnyerte a Pennsylvániai Egyetemen kutatótársa, Drew Weissman immunológus, továbbá Derrick Rossi kanadai biológus is. A kanadai tudós kezdettől fogva a legerősebb támogatója a Karikó-Weissman kutatópáros eredményeinek. Akkor is, amikor az őssejtkutatóként Nobel-díjat nyert Shinya Yamanaka módszerét Rossi továbbfejlesztette, felhasználva 2010-ben a Karikó-Weissman páros 2005-ös korszakalkotó cikkét, amelyben feltárták az mRNS-sel kapcsolatos felfedezéseiket és lehetőségeket.


The_NYSCF_Gala_Science_Fair_D_Rossi

 

Yamanaka információja szerint a szembetegségek kezelésére a terápia már megkezdődött a betegek sejtjeiből átalakított őssejtekkel – tudtuk meg Karikó Katalintól. Így nem kell aggódni, hogy idegen sejt jut a szervezetükbe, mert a saját sejtjeiket kapják vissza a betegek.

 

 

Az mRNS-technológia és az elismerések


Abban reménykedtek a 2021. évi „Nobel-hét” október 6-i napján a Szegedi Tudományegyetem vezetői, hogy mindazon laboratóriumi munkásságért, amellyel az SZTE volt hallgatója, Karikó Katalin megteremtette az mRNS stabilitásához vezető kémiai utat, elnyeri a legismertebb nemzetközi tudományos kitüntetést.


Szell_Marta_IMG_4945

 

– A bennünket sújtó világjárványt leküzdeni képes vakcina előállításához a Szegedi Tudományegyetem alumnája hozzájárult – hangsúlyozta Prof. Dr. Széll Márta. Az SZTE stratégiai rektorhelyettese az egyetem minden oktatója és dolgozója, kutatója és hallgatója nevében gratulált mindazokért a díjakért, amelyeket az elmúlt hetekben és hónapokban megkapott Karikó Katalin. – A világ számos országának legmagasabb rangú tudományos díját magáénak tudhatja. Számos nemzetközi kitüntetést is kapott munkásságáért. Ez egyértelműen azt jelzi, hogy az egész világ tudományos közössége és társadalmi vezetői elismerik a munkáját és eredményeit.

 

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia sajtótájékoztatóján kiderült: a 2021. évi kémiai Nobel-díjat Benjamin List és David MacMillan kapja megosztva, a szerves katalizátorok, az aszimmetrikus organokatalízis felfedezéséért.

 

– Meggyőződésünk, hogy az a munkásság, amit maga mögött tud, s az a fejlesztő tevékenység, amely előtte áll, például az általa is vezetett biotechnológiai cégben, hosszú távon meg fogja mutatni Karikó Katalin tevékenysége eredményeit. Ez most, a világjárvány kezelése szempontjából egyértelmű. De ez a fajta mRNS-technológia nemcsak a vírusok elleni harcban lehet segítségünk a jövőben, hanem számos daganatos betegség legyőzésében is kulcsszerepet játszhat – hangsúlyozta az SZTE rektorhelyettese, Prof. Dr. Széll Márta. – Egészen biztos vagyok benne, hogy mindezen fejlesztések idővel meg fogják hozni a legmagasabb tudományos elismerésére való jelöltséget és ennek elnyerését.

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Bobkó Anna, internet

 

 

*

 

Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem díszdoktorával és alumnájával kapcsolatos további információk elérhetőek az SZTE hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

 

*

 

Korábban írtuk Karikó Katalin kitüntetéseiről:

 

Hat új gyöngyszem került Karikó Katalin díj-sorozatába a Nobel-hét előtti napokban

 

Influenszerekkel is beszélgetett Karikó Katalin, a Dr. Paul Janssen-díjas tudós

 

Karikó Katalin a francia Grande Médaille-díjat is elnyerte

 

A „Másnaposok” sztárjával együtt ünnepelték Karikó Katalint, aki már „Arany Ludat” is kapott

 

Karikó Katalin és kutatótársa megkapja az „amerikai Nobel-díjnak” nevezett Lasker-díjat is

 

Személyesen vette át az amerikai Albany-díjat Karikó Katalin és két kutatótársa

 

Az mRNS-terápia „csodafegyverét” fejlesztő Karikó – Türeci – Şahin kutatói hármas díjai

 

A világ 100 legbefolyásosabb embere között Karikó Katalin, az SZTE alumnája

 

Karikó Katalint a legjobb japán magánegyetem a Keio Orvosi Tudományos Díjjal tünteti ki

 

Karikó Katalinnak és kutatótársának ítélték oda a „tudományos Oscar-díjat”

 

Karikó Katalin átvette a Reichstein-érmet, ezzel „a Nobel-díj tágas előszobájába lépett”

 

Karikó Katalin a Nobel-díj előszobájában: kutatótársával együtt elnyerte a Horwitz-díjat

 

Karikó Katalin a szíve szerint kinek adná a róla elnevezett új ösztöndíjat?

 

A rangos amerikai Rosenstiel-díjat is elnyerte Karikó Katalin

 

Az SZTE díszdoktori címet adományoz dr. Karikó Katalinnak, az egyetem öregdiákjának