Mintatarolo_1_of_2

2021. május 06.

Újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett a Szegedi Tudományegyetem fejlesztés alatt álló Biobankja. Elkezdték összeszerelni azt a világ élvonalába tartozó robotizált biobanki mintatároló rendszert, amely több millió biológiai minta tárolására ad lehetőséget. Az SZTE továbbá egyedülálló innovációval bővítette a Biobank kapacitását. BSL-2 laborokat épített ki, amelyek jelentős hátteret adhatnak a COVID elleni védekezés orvosbiológiai kutatásaiban, illetve diagnosztikájában.


Egy nemzetközi mérnökcsapat segítségével elkezdték összeszerelni az SZTE-n a világ élvonalába tartozó, több tonna súlyú Liconic robotizált biobanki mintatároló rendszert. A közel 3 milliárd forint értékű komplex berendezés több millió biológiai minta tárolására, gyors azonosítására lesz alkalmas, amely nélkülözhetetlen a személyre szabott diagnosztika és terápia kialakításában.


Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja hangsúlyozta, hogy a fejlesztés minőségi ugrást jelent az emberi biológiai minták felhasználásával folyó klinikai (főként onkológiai, idegtudományi) és genetikai kutatásokban is, amelynek köszönhetően tovább erősödik az SZTE nemzetközi és hazai tudományos életben betöltött pozíciója.


SZTE_Biobank

 

A Szegedi Tudományegyetem a koronavírus-járványhelyzet okozta nehézségek nyomán áttervezte a folyamatban lévő építkezést, és világviszonylatban is egyedülálló innovációval bővítette a Biobank kapacitását. Dr. Veréb Zoltán, az SZTE SZAKK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika Regeneratív Medicina és Celluláris Farmakológiai Kutató Laboratórium vezetője, a Biobank kialakításáért felelős szakmai vezető elmondta, hogy 2 darab, akár a koronavírus-fertőzött betegek mintáinak biobanki tárolására is alkalmas BSL-2-es labort helyeztek el a Biobankban.

 

A laborok a későbbiekben jelentősen megkönnyítik más virológiai eredetű betegségekben szenvedők mintáinak a feldolgozását és biobanki tárolását is, elősegítve ezzel a fertőzések gyors azonosítását. A régióban egyedülálló biobanki fejlesztés emellett támogatni és növelni tudja az egyetem diagnosztikai kapacitásait is. A visszakereshető, értékes mintamennyiség jelentős segítséget ad az orvosbiológiai kutatásokhoz, valamint alapot szolgáltat a biomarker vagy a gyógyszerkutatásokhoz.


Mintatarolo_12_of_5

 

A Biobankba speciális, mínusz 80 fokos hűtésre alkalmas biobanki fagyasztók is érkeztek, amelyek szintén növelik a kapacitást. Ezek az egyetem járványügyi védekezését is segítik, mivel az SZTE több olyan kutatási együttműködésben is részt vesz, ahol a COVID-19 fertőzésen átesett betegek biobanki mintáira van szükség.

 

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Déli Klinikaparkjában lévő, 260 négyzetméteres biobanki épület műszaki, épületgépészeti és speciális biztonsági rendszerének kialakítása mellett elkezdődött az informatikai hálózat fejlesztése is.


SZTEinfo

Fotó: Sahin-Tóth István