Kiemelt_Gabor_D_dij_IMG_8211

2019. december 17.

A foto-elektrokémia kutatásának területén végzett munkásságáért a civil szféra legnevesebb műszaki alkotói elismerését, a Gábor Dénes-díjat kapta meg dr. Janáky Csaba. A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Fotoelektrokémiai kutatócsoportját vezető egyetemi docenst elkísértük a 2019. december 17-én az Országházban tartott díjátadó ünnepségre.


Az országos szén-dioxid hasznosítási program elindításának a tervéről is beszélt, interjút adott az Országház Felsőházi terme előtti társalgóban az egyik televíziós ismeretterjesztő műsor számára dr. Janáky Csaba. Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar 35 éves egyetemi docensét az elektrokémiai katalizátorfejlesztést, a félvezető fotoelektrokémiát és a szén-dioxid átalakítás széles vertikumát magába foglaló kutatásaiért Gábor Dénes-díjjal jutalmazta a Novofer Alapítvány.


JCS_interju_IMG_7975

 

4 „szegedi” között az első

 

„Eredményeit fémjelzik a szén-dioxidnak napfény energiájával a réz-oxid alapú fotoelektródokon történő, nagy hatékonyságú metanollá alakítása, továbbá annak igazolása is, hogy a fotoelektrokémiai szén-dioxid átalakítás szerves fotoelektródokon is végrehajtható” – kezdődött dr. Janáky Csaba kutatói eredményeinek a bemutatása. Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar oktatója és kutatója „elsőségeit” is hangsúlyozták a Gábor Dénes-díjra felterjesztő indoklásban. Kiemelték: „A nagynyomású hidrogénfejlesztő berendezéseken túl, elsőként alkotott megtöbbrétegű elektrokémiai cellát a szén-dioxid átalakítására. Ez a technológia az ENERGY-X európai kezdeményezés fehér könyvében referencia pontként szolgál, mint a technika jelenlegi állása.” Az SZTE kutatójának elenleg célja a technológia méretnövelése és egy országos szén-dioxid hasznosítási program elindítása.

 

GDd_JCs_11_IMG_8157

Az innovációs Oscar-díjként emlegetett „R&D 100 Díj” hazahozatalát is kiemelte a laudáció. Így hívta föl a tudományos közösség figyelmét arra, hogy az R&D magazin „2019 K + F 100” díját elnyerte az SZTE és a ThalesNano Energy Zrt. közös fejlesztése, a „H-Genie” hidrogénfejlesztő generátor.

 

Az SZTE és az MTA Fotoelektrokémiai Kutatócsoport vezetőjének eredményeit értékelve Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke kiemelte: dr. Janáky Csaba a hétköznapi életünkhöz kötődő fejlesztéseken, az iparból érkező problémák megoldásán dolgozik. – Az analízisen és szintézisen keresztül születő eredményei hasznosulását szabadalmak teszik lehetővé. E példa mindenki számára tanulságos: megmutatja, hogy a tudomány és az üzlet között létezik a kapcsolat. Ezzel és oktatói munkájával mintát ad, ami iskolateremtővé teszi Janáky Csabát.

 

Családtagjai, munkatársai és barátai is elkísérték dr. Janáky Csabát a Gábor Dénes-díj átadó ünnepségére. Az ünneplők között láttuk például az SZTE korábbi Gábor Dénes-díjazottjai közül prof. dr. Kónya Zoltánt, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettesét, továbbá dr. Berényi Antal agykutatót, az SZTE Általános Orvostudományi Kar oktatóját is.


JCs_k_E_IMG_8040

 

A Novofer Alapítvány rendezvényén az írásban kapott és a szóbeli méltatásokat összehasonlítva kiderült: a 14 kitüntetett közül 4 személy kötődik a Szegedi Tudományegyetemhez. Janáky Csabán kívül az ugyancsak Gábor Dénes-djas dr. Laszlovszky István szakgyógyszerész, a Richter Gedeon Nyrt. klinikai projektkoordinátora az SZTE Gyógyszerésztudományi Karon is órát ad. 2004 óta a kariprazin klinikai fejlesztését koordinálja. 2005 óta a Gyógyszerészet című lap szerkesztője.

 

Az In Memoriam Gábor Dénes elismerést kapta meg, azt később veszi át dr. Gyulai József a Prima- és Széchenyi-díjas akadémikus, aki 1970-ig kutatóként dolgozott a szegedi egyetemen, majd más intézmények megbecsült tudósa lett. A hazai anyagtudományi oktatás élharcosaként ismert tudós Hódmezővásárhely díszpolgára. A professzor 2 cikluson át a Gábor Dénes-díj kuratóriumának elnöke volt, illetve irányította a díjat kezelő alapítványt.


GD_dij_JCS_k__IMG_8165

 

Magyar-történelem szakos diplomáját a József Attila Tudományegyetemen szerezte Pomezánski György. A televíziós műsorvezető emlematikus műsora, a 19 éven át jelentkező „Felkínálom” az innovációt szolgálta. A fiatalok természettudományos érdeklődésének a felkeltésében játszott szerepéért és a Novofer Alapítvány támogatásáért nyerte el az In Memoriam Gábor Dénes elismerést.

 

 

31 éve a műszaki-szellemi alkotásokért

 

500 vendéget hívott a 31. Gábor Dénes-díj átadó ünnepségére az Országházba a Novofer Alapítvány a Műszaki-Szellemi Alkotásokért szervezet. Az 1989-ben alapított, a Nobel-díjas tudósról elnevezett díjjal eddig 229 kutató teljesítményét ismerték el. Ők azok alkotók, akik a Novofer Alapítvány kuratóriuma szerint a mérnöki munka és a technológiai fejlesztés együttesén alapuló innovációban a legeredményesebbek.


GD_dij_Orszaghaz_IMG_8165

 

Az energetikai, az IT és távközlés, a gépipar, a mezőgazdaság és biotechnológia, az orvosi technológia és műszergyártás, a vegyészet és gyógyszeripar jeles alkotói képviseltetik magukat a Gábor Dénes-díjasok mezőnyében. A 2019. december 17-i ünnepséget megtisztelte jelenlétével – többek között – dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere; dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke; Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnöke; dr. Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) alelnöke.


GD_d_diszvendegek_3_IMG_7992

 

A Novofer Alapítvány készülődik a jubileumokra: 2020-ban Gábor Dénes 120. születésnapja, 2021-ben Nobel-díja 50. évfordulója ünneplésére. Erre ráhangolódva fogalmazódott meg az új innovatív évtizedet megalapozó Nyilatkozat. Magyarország műszaki, gazdasági fejlődése melletti cél a magyar kutatás-fejlesztés és innováció nemzetközi hírének és hitelének a megőrzése és öregbítése a tehetség és az alkotóképesség kibontakoztatásával. A dokumentumot elsőként az Országgyűlés elnöke, dr. Kövér László látta el kézjegyével.

 

 

A természettudomány katedrálisában

 

15. esztendeje tartja az Országházban a 30 éve alapított Gábor Dénes-díj átadó ünnepségét a Novofer Alapítvány – emlékeztetett köszöntőjében dr. Kövér László. A házelnök megemlékezett a műszaki tudományok legrangosabb díja névadójáról, amikor azt hangsúlyozta: a XX. századdal egyidőben született, Nobel-díjas és humanista volt.


GD_d_Kover_Laszlo_IMG_8027

 

„A természettudományok és a humanista tudományok összeötvöződése életfontosságú lesz a jövőben, mert a tudomány úgy bele fog szólni az egyének életébe, mint még soha” – idézte Gábor Dénes szavait dr. Kövér László. Az Országgyűlés elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a jövőtől való félelemmel, szorongással és tehetetlenséggel szemben ma is egyetlen orvosság van. Az, amit Gábor Dénes is felismert és alkalmazott: a jövő csak az ember által és csak az ember javára alakítandó, vagy ahogy ő fogalmazott: „a jövő feltalálható”. Ehhez korszerű tudással és biztos erkölccsel rendelkező emberek kellenek, olyan kutatók, akik ismerik az átjárást a tudomány és az ipar között.


Gabor_Denes_dij_2_IMG_8067

 

„Előttünk áll a természettudomány nagyszerű katedrálisa, de a legtöbb ember számára láthatatlan maradt, még sok diák, sőt néhány professzor számara is. A jövőben a katedrális további magasításánál fontosabb lehet, hogy azt minél több ember számára láthatóvá tegyük” – hangzott el egy másik, Gábor Dénestől származó gondolat a tudományos ismertterjesztés hitvallásaként.


Gabor_Denes_dij_msz_IMG_8067

 

„Mindezidáig az ember a természettel állt szemben, mostantól a saját természetével fog szemben állni” – írta Gábor Dénes az emberiség nagy, XX. századi problémái vizsgálatát célul tűző, Találjuk fel a jövőt! című könyv méretű esszéjében – mutatott rá Jamrik Péter, a díjat alapító Novofer Zrt. elnöke.

 

– Mit tartok a Gábor Dénes-díj legnagyobb értékének? – ismételte az újságírói kérdést az alapító képviselője. – Azt, hogy az elismerés 30 év után is egyedi és időtálló, mert világnézeti vagy vallási hovatartozás nélkül, politikai indíttatást mellőzve kerülhettek és kerülnek fel a díjazottak tablójára a magyar természettudomány, a műszaki, szellemi élet kiválóságai.

 

 

5-féle elismerés


A díszvendégek mellett dr. Bendzsel Miklós kuratóriumi elnök méltatta a díjazottakat.

 

Külhoni Gábor Dénes-díjat kapott Pető Mária fizikus, a Sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium fizikatanára; valamint dr. Rekeczky Csaba villamosmérnök, a Verzion Communications Inc, számítógépes látás igazgatója, a PPKE ITK tanára.

 

Gábor Dénes-díjat vett át: dr. Balázsi Csaba kohómérnök, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont tudományos tanácsadója; dr. Czigány Tibor gépészmérnök, a BME Polimertechnikai Tanszék professzora; Domokos Gábor építészmérnök, a BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszék kutatóprofesszora.


GDd_JCs_1_IMG_8157


Dr. Janáky Csaba, az SZTE egyetemi docense, az SZTE – MTA Fotoelektrokémiai Kutatócsoport vezetője részére a Gábor Dénes-díjat dr. Bendzsel Miklós és Pomázi Gyula nyújtotta át.


GD_dij_JCS_IMG_8165


Dr. Laszlovszky István szakgyógyszerész, a Richter Gedeon Nyrt. klinikai projektkoordinátora; dr. Reith András építészmérnök, az ABUD Mérnökiroda Kft. ügyvezetője; Veres Mihály fizikus, az ISOTOPTECH Zrt. vezérigazgatója ugyancsak Gábor Dénes-díjat kapott.

 

Gábor Dénes Életmű Díjat nyújtottak át dr. Bartha László vegyészmérnöknek, a Veszprémi Egyetem Ásványolaj- és Széntechnológiai Tanszék nyugalmazott vezetőjének; valamint Szigethy Dezső okleveles vegyésznek, a Technoorg Linda Tudományos Műszaki Fejlesztő Kft. alapítója és ügyvezetőjének.


Gabor_Denes_mellszobor_IMG_8045

 

Az In Memoriam Gábor Dénes elismerést elnyert 3 személy: dr. Gyulai József fizikus, professor emeritus; Kosztolányi Tamás gépészmérnök, a Novofer Távközlési Innovációs Zrt. nyugalmazott irodavezetője; Pomezanski György magyar-történelem szakos tanár, televíziós műsorvezető.

 

A Gábor Dénes Tudományos Diákköri ösztöndíjat Rendes Szilveszter (BME Építőmérnöki Kar) nyerte el.


GD_D_20191217_IMG_8208

 

 

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotók: Bobkó Anna

 

2019-ben írtuk Janáky Csabáról és munkatársairól:

 

Az „R&D 100 Díj” nyertesei között az SZTE és partnercége

 

„Erdők” a kémények melletti cellákban: a füstben lévő szén-dioxidot hasznosítják az SZTE kutatói

 

Új eredmények - A napenergia kiaknázását elősegítő SZTE-kutatások Janáky Csaba irányításával