Bemutatkozás

AZ SZTE ORVOSI GENETIKAI INTÉZET JÁRVÁNYÜGYI ELŐÍRÁSAI 2020 SZEPTEMBERTŐL


1. Az SZTE Orvosi Genetikai Intézet teljes területén az ellátás alatt mindvégig szabályos maszkhasználat kötelező! Maszk nélkül az intézet területére belépni TILOS!

2. 2020. szeptember 03-tól visszavonásig a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának minden betegellátó egységében életbe lépő látogatási tilalomra tekintettel kizárólag kísérő nélkül tudjuk fogadni az ellátást igénylő pácienst az Intézetben. Rendkívül indokolt esetben jöhet kísérő az Intézetbe.

3. Kiskorú gyermekkel egy szülő jöhet.

4. A betegfelvételi Irodán egyszerre csak egy páciens tartózkodhat.

5. A páciensnek az Intézetbe lépést követően a mosdóban kötelező bő szappanos vízzel kezet mosni, majd kézfertőtlenítőt használni.

6. A betegfelvételt végző kolléganő az adatok rögzítését megelőzően ellenőrző kérdést tesz fel a kézfertőtlenítés megtörténtéről. Ezt követően elvégzi az SZTE valamennyi betegellátó egységében az előírt lázmérést és kitölti a pácienssel a pre-triage kérdőívet.

7. A COVID-19 pre- triage kérdőív alapján ellátást kizáró feltételt kimerítő páciens új időpontot kap. Kizárólag a várandósság előrehaladott volta miatti sürgős ellátás képez ez alól kivételt.

8. A váróteremben minimum egy széknyi távolságot kell egymástól tartani, ha ez nem megoldható, akkor ezt jelezni kell a Betegfelvételi Irodán és a kolléganők gondoskodnak alternatív, kellő távolságot biztosító várakozásról.


Szeged, 2020.szeptember 16.

Prof. Dr. Széll Márta
tanszékvezető egyetemi tanár

 


Tisztelt Pácienseink!

A 2020. május 4.-vel illetve május 11.-vel kezdődő két héten az SZTE Orvosi Genetikai Intézet járóbeteg szakellátását nyújtó Genetikai Tanácsadó rendelésén a járványügyi veszélyhelyzet előtt és alatt született eredmények kiadása jelenti a prioritást.


Új citogenetikai vizsgálathoz szükséges vérmintavételre ebben a két hétben is csak sürgősségi esetekben van mód. A 2020. május 18.-val kezdődő héten a nem sürgősségi új vérvételi időpontok kiadása abban a sorrendben indul, ahogy a 2020. március 16-a előtti előjegyzésben szerepelt. Az új időpontokról Intézetünk orvosírnokai minden egyes pácienst értesítenek a korábban megadott telefonszámukon.


Tisztelettel kérjük, hogy csak nagyon szükséges esetben telefonáljanak, mivel a járványügyi veszélyhelyzet miatt felhalmozódott feladatok rendkívüli terhet rónak munkatársainkra.


Mind a páciensek, mind munkatársaink egészségének megóvása érdekében az SZTE Orvosi Genetikai Intézetben történő szakellátáson részvevőkre továbbra is szigorú járványügyi előírások vonatkoznak. Az előírások közül kiemelendő, hogy lázas, beteg, esetleg a koronavírus betegség egyéb klinikai tüneteit mutató páciens ne jelenjen meg rendelésünkön, telefonon jelezze betegségét és egyeztessen új időpontot. Kérjük, hogy a rendelésen kísérő nélkül, egyedül jelentkezzenek! A rendelésen használjanak szájmaszkot, illetve gumikesztyűt.


Türelmüket és együttműködésüket előre is köszönjük.

Szeged, 2020. május 4.

Prof. Dr. Széll Márta
Intézetvezető egyetemi tanár
SZTE Orvosi Genetikai IntézetGenetikai Tanácsadó Ambulanciánk új helyre költözött!


2016. november 2-től megújult, modern, családbarát környezetben várjuk tisztelt Pácienseinket.


Új címünk: 6720 Szeged, Szőkefalvi-Nagy Béla u. 4/B (régi Véradó épülete) II. emelet


Kérjük, Ambulanciánkat az oldalbejáraton (a külső liften) közelítsék meg.


Elérhetőségeink:


Bejelentkezés, időpontkérés: 62/545 - 967


koltozes


Kedves Érdeklődő,

Az orvosi genetika egy olyan tudományág, amely az emberi betegségek kialakulására hajlamosító örökletes tényezők vizsgálatával foglalkozik.


Az intézetünkben folyó betegellátási tevékenység során célunk betegségekre hajlamosító örökletes tényezők feltárása, megismerése. Ezen tényezők azonosításával lehetőség nyílik arra, hogy a terhesség korai szakaszában kiszűrjük azokat a kismamákat, akik esetében a születendő magzat hordozza az azonosított örökletes eltéréseket. Eredményeinket genetikai tanácsadás során a szülők elé tárjuk, megbeszélve és alaposan mérlegelve az adott betegség megjelenésének valószínűségét, kockázatát és a várható későbbi következményeket. Mindezek alapján az orvosi genetikai szakvizsgálat és a genetikai tanácsadás nagy hatással lehet a családtervezésre. A terhességhez kapcsolódó genetikai szűrővizsgálataink mellett intézetünk további betegellátó tevékenységeihez kapcsolódnak a férfi és női meddőséggel kapcsolatos vizsgálataink, illetve hematológiai rákbetegségek molekuláris genetikai diagnosztikája. Intézetünk újonnan kialakítandó profilja a ritka betegségek DNS alapú diagnosztikája.


Intézetünk másik fontos feladata az oktatás. Intézetünkben általános orvostanhallgatók számára klinikai genetika és genomika oktatása folyik magyar és angol nyelven. Fogorvos és gyógyszerész hallgatók számára humán genetika képzés, főiskolai hallgatók számára pedig a biológia alapjainak oktatása folyik graduális képzés keretei között. Intézetünk az orvosi genetika iránt érdeklődő hallgatók számára tudományos diákköri témákat biztosít, továbbá Ph.D. hallgatók posztgraduális képzésében is részt vesz.


Az intézetünkben folyó kutatás főbb célkitűzései az ún. ritka (monogénes) és gyakori (multifaktoriális) betegségekre hajlamosító eddig még nem azonosított, örökletes tényezők feltárása, funkcionális vizsgálata, valamint ezen eltérések helyreállítására génkorrekciós, génterápiás eljárások kidolgozása. Eddigi kutatási eredményeinket tudományos közlemények formájában foglaltuk össze és publikáltuk nemzetközileg is elismert, tudományos szakfolyóiratokban.


Szakképzett kollégáinkkal és megfelelő technikai felszereltséggel várjuk az orvoskollégákat, pácienseket, egyetemi hallgatókat és az orvosi genetika kérdései iránt érdeklődőket intézetünkben.


Dr. Széll Márta és az Orvosi Genetikai Intézet munkatársai