Gasztroenterologiai Osztály


Telefon: +36 62 545-341

Főnővér: Sztankovics Renáta


Osztályvezető: Dr. Szűcs Dániel, PhD, egyetemi adjunktus

E-mail: gasztro1.pedia@med.u-szeged.hu


Szakorvosaink:

  • Dr. Vass Noémi, klinikai főorvos - e-mail: gasztro2.pedia@med.u-szeged.hu
  • Dr. Takács Andrea, egyetemi tanársegéd - e-mail: takacs.andrea.timea@med.u-szeged.hu


Szakorvos jelölt:

  • Dr. Gavallér Gabriella - e-mail: gavaller.gabriella@med.u-szeged.hu


A gasztrointesztinális rendszer megbetegedései nem csak a felnőtteket érintik. A hasi panaszok (hasfájás, székletürítési problémák, elégtelen tápláltsági állapot, gyulladásos- és felszívódási zavarhoz kapcsolódó kórképek) gyermekkorban is kifejezett problémát jelenthetnek.

A felnőttkorban is előforduló kórképeken túl számos olyan betegség alakulhat ki csecsemő- és gyermekkorban, amellyel a felnőttgyógyászatban nem találkoznak, ezért mindenképpen célszerű, hogy az ellátásban járatos gyermekgasztroenterológus foglalkozzon a beteggel.


Az újszülött és csecsemőkor jellemző panaszai a hasfájás, gastro-oesophagealis reflux, székletürítési probléma, nem megfelelő tápláltsági állapot kialakulása.

Nagyon gyakran ezen tünetek hátterében tejfehérje allergia áll fenn. Az anyai diéta vagy az alkalmazott tápszer megfelelő megválasztásával a betegség ambuláns körülmények között megszüntethető, ritkábban van szükség osztályos felvételre, gyógyszeres kezelésre, dietetikai konzultáció végzésére.

Az általában enyhe lefolyású kórképek mellett ritkábban fordulnak elő a gyomor-bélrendszer, valamint a máj- és az epeutak veleszületett vagy szerzett megbetegedései. Utóbbiakra a megváltozott bőrszín és a világos színű, ún. akóliás székletürítés hívhatja fel a figyelmet. Ezen kórállapotok felderítése komplex kivizsgálást igényelnek, részletes képalkotó vizsgálatok mellett megfelelő biokémiai és szükség esetén genetikai vizsgálatok elvégzését, amelyre Klinikánkon lehetőség van.

Gyermekkorban a leggyakoribb gasztroenterológiai panasz a krónikus hasfájás. A szervi eltérések megítéléséhez hozzátartozik indokolt esetben a coeliakia (lisztérzékenység) szűrése, valamint a laktóz (tejcukor) intolerancia diagnosztizálása hidrogén kilégzési teszttel.

Az elmúlt években a gyulladásos bélbetegségek (IBD) száma emelkedik. Az általában fogyással, fáradékonysággal, hasfájással, véres-nyákos székletürítéssel járó betegség diagnosztikájához felső (oesophago-gastro-duodeno-) és alsó (ileo-colonoscopiát) endoszkópiát végzünk, valamint a tükrözés során vett biopsziás mintákat szövettanász elemzi. A kivizsgálás során hasi MRI vizsgálat is készül.

Bélrendszeri endoszkópiát ezen kívül gyomor-nyombélfekély, Helicobacter pylori fertőzés, tápcsatornai vérzés, felszívódási zavar, fejlődési rendellenesség gyanúja, mosószerkapszula és egyéb mérgezések, idegentest eltávolítás és táplálóeszköz behelyezésekor végzünk.


Vizsgálati lehetőségek:

  1. Általános és tünetorientált kórtörténet felvétele
  2. Fizikális vizsgálat
  3. Képalkotó vizsgálatok: ultrahang, röntgen, CT, MRI, izotópos vizsgálatok
  4. Laboratóriumi diagnosztika: vérkép, vérkémia, autoimmun panelek, szerológiai és genetikai vizsgálatok
  5. Mikrobiológiai tenyésztések, parazitológiai- és vírusvizsgálatok
  6. Endoszkópos vizsgálatok és terápiás beavatkozások
  7. Kilégzési tesztek