A gyermeksebészet története


A Gyermeksebészet története Szegeden is természetesen szorosan összefügg a gyermekgyógyászati ellátás alakulásával. Az Egyetemnek Kolozsvárról való áthelyezése után 1921-ben ideiglenesen 32 ágyon kezdődött meg a gyermekellátás kezdetleges körülmények között. Klebelsberg Kunó érdeme az 1929-ben átadott Gyermekklinika megépítése, amely későbbiekben és jelenleg is centruma a délkelet magyarországi gyermekellátásnak.


Az első gyermeksebészeti ténykedések Dr. Troján Emil nevéhez fűződnek, aki éveken át a Sebészeti Klinikáról járt át, majd a 30-as évektől adjunktus, magán tanár, majd egyetemi docens titulusokkal szerepelt a Gyermekklinika névsorában. Egyik jelentős ténykedése az ajakhasadékok újszülöttkorban, éternarkózisban történő operatív ellátása volt. Érdekes megoldást alkalmazott Hirschsprung betegségben, állítólag myotomiat végzett a szűkült vastagbélen. Sebészeti ellátást igénylő betegek ebben az időben különböző koruknak megfelelő osztályokon feküdtek.


Önálló Gyermeksebészeti Osztály 1966-ban nyílt, amikor Altorjay István docens jött át az I-es számú Sebészeti klinikáról frissen szakvizsgázott gyakornokkal, Füzesi Kristóffal. Az osztályon már évek óta magasszintű gyermek anesztézia működött Bélay Mária jóvoltából. Az osztály Altorjay docens színes sebészeti palettáját élvezte, aki 1964-ben egy éves Humbold ösztöndíjjal Münchenben gyarapította ismereteit.


Kezdetektől fogva több profilt uralt az osztály: Újszülött-mellkas- hasi-urológiai sebészet és miután ortopéd klinika Szegeden ez időben nem volt a gyermek ortopédiát is osztályunk látta el. Jelentős számú szájpadhasadék műtét történt, és a bronchológiai ténykedés is az osztályra hárult.


Altorjay professzort 1991-ben Füzesi Kristóf, majd 2007-től Tornyos Szabolcs követte és jelenleg Kovács Tamás az osztályvezető.

Az évek folyamán több témában regionális illetve országos funkciót látott el az osztály („cleft palate outpatient”, oesophagos varixok sclerotizáló kezelése, hydrochephalusos betegek ellátása). A kor elvárásainak megfelelően a minimális invaziv sebészet is tért hódított osztályunkon, valamint a modern gyermektraumatológiai ellátás is bevezetésre került.

Az osztály szakmai színvonalát emelte jelentős számú külföldi tanulmányi út. (München, Zürich, Glasgow, Turku, Halle, Dublin, Detroit, Róma, Sydney, Chittagong, Frankfurt, Krakkó)


Az osztály 1979-ben és 1993-ban rendezett nemzetközi és több alkalommal országos kongresszust.

Az osztály sikeres sebészeti ténykedéséhez nélkülözhetetlen a kiváló gyermekinteziv, gyermekanesztesiológiai és gyermekradiológiai háttér, amelyek számos gyermekgyógyászati profillal együtt rendelkezésre állnak.