Az előadás célja az egyik legősibb alkoholos ital, a bor kultúrtörténetének bemutatása a kerti szőlő (vitis vinifera) megjelenésétől a 21. századig terjedő időszakig. Különböző történeti korszakokon keresztül elemzi azt, hogy milyen komplex szerepet töltött be az emberi közösségek életében, hogyan határozta meg egyes vallások jelképrendszerét illetve milyen rituális cselekmények nélkülözhetelen kellékének számított. Sok más mezőgazdasági ágazathoz hasonlóan a szőlő- és bortermelésre is jelentős hatást gyakoroltak a globalizációs folyamatok, amelyeknek köszönhetően napjainkra a bor is egyfajta globális termékké vált.

Előadónkról

DSC_0788-minMód László 1997-ben magyar-történelem-néprajz szakon végzett a József Attila Tudományegyetemen. 2010-ben szerzett PhD fokozatot az ELTE Történelemtudományi Doktori Iskolájában. 1998 óta néprajzkutató/muzeológusként tevékenykedik, 2006-tól pedig az SZTE Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének munkatársa. Egyetemi hallgatóként fordult érdeklődése a Kárpát-medence szőlő- és borkultúrája felé. Számos hazai és határontúli borvidéken folytat kutatásokat, amelyeknek az eredményeit tanulmányokban, önálló monografikus feldolgozásokban teszi közzé. Tagja a Szegedi Tudományegyetemen működő Geo Terroir kutatócsoportnak.