A COVID-19 pandémia az életünk során sosem tapasztalt járványügyi kihívásokkal szembesítette mind a szakembereket mind a lakosságot. A világméretű járvány kialakulása idején a kutatók immunológiai tudásukat és a korábban alkalmazott immunológiai vizsgálómódszereket nagyon gyorsan és hatékonyan adaptálták a megjelenő kórokozó és a nyomában járó megbetegedések tanulmányozására. Többek között ennek, az évetizedek során felhalmozódott elméleti és technikai tudásnak volt köszönhető, hogy rendkívül rövid idő alatt életmentő vakcinákat sikerült kidolgozni és biztonságosan alkalmazni a veszélyeztetett betegcsoportokban majd a lakosság körében egyaránt.

A COVID-19 pandémia immunológiai vonatkozásai című előadás egyrészt igyekszik bemutatni, hogyan veszi fel az immunrendszerünk a SARS-CoV-2 fertőzéssel a harcot. Másrészt megkísérli megismertetni azt a folyamatot, amely elvezetett a különböző vakcinák kifejlesztéséhez és alkalmazásához immunrendszerünk válaszainak tükrében, szem előtt tartva a védőoltások alkalmazásának előnyeit és nehézségeit egyaránt.

Előadónkról

67813920_10217021117492849_7550716488219361280_n

Dr. Körmöndiné Dr. Buzás Krisztina a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar és Természettudományi és Informatikai Kar közös, Immunológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense. A PhD fokozat megszerzése után több alkalommal dolgozott kutatóként az Amerikai Egyesült Államokban, a National Institute of Health Fort Detrick-i campusán. Közel 20 éve tanítja az immunológia alapjait az orvostanhallgatók, a biológusok és a fogorvostanhallgatók számára, oktatói tevékenysége eredményeképpen 2019-ben habilitált. Kutatócsoportja az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat része, elsősorban a vezikuláris információtranszfer immunológiai vonatkozásait vizsgálják, többnyire daganatos megbetegedésekben.

A Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíjának és az Új Nemzeti Kiválósági Program Bolyai Plusz Ösztöndíjának díjazottja, amelyeket az extracelluláris vezikulák daganatos megbetegedésekben betöltött szerepének kutatásáért kapott. A Magyar Immunológiai Társaság vezetőségi tagja, az MTA Szegedi Területi Bizottság Immunológiai Munkabizottságának elnöke. Számos magyar és nemzetközi kutatási pályázat témavezetője illetve résztvevője. Ezek közül az egyik legfrissebb az MTA által támogatott „A post-COVID szindróma immunológiai hátterének és előrejelzésének vizsgálata extracelluláris vezikulák segítségével” címet viseli. A kutatási program szoros együttműködésben valósul meg a szintén Prof. Széll Márta irányításával zajló HUNGEN projekttel.Szakmai önéletrajz