Bezár

2023. december

2023. december 22.
7 perc

„A kutatómunka során fontos a szinergiák észrevétele. Összefüggésben kell látni a kérdéseket, hiszen más perspektívából új, addig észrevétlen dolgok fedezhetők fel” – vallja Dr. Katona Gábor. Az SZTE GYTK Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet docense kutatása középpontjában az siRNS technológia áll. Célja olyan nano-gyógyszerhordozó rendszer kifejlesztése, amellyel az orron keresztül, célzottan lehetne megcélozni és elpusztítani a rosszindulatú agydaganatot.

2023. december 18.
4 perc


2023. december 18.
2 perc

„A digitális humanizmus mint társadalmi kihívás” címmel rendezett nemzetközi workshopot december 14-én az SZTE IKIKK IKT és Társadalmi Kihívások Kompetenciaközpont a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán. A workshop célja a humán és társadalomtudományi kutatóközösségek eddigi eredményeinek bemutatása, valamint a Bécsi Műszaki Egyetem (TU Wien) hasonló területeken folyó kutatásainak megismerése volt.

2023. december 15.
1 perc

Elkészült a Megújuló Energiák Nemzeti Laboratórium (MENL) gondozásában készült "Szén-dioxid-tárolási és -hasznosítási (CCS/CCU) lehetőségek Magyarországon" című Fehér Könyv angol és magyar nyelvű kivonata.

2023. december 13.
1 perc

Az SZTE IKT és Társadalmi Kihívások Kompetenciaközpont 2023. december 14-én nemzetközi workshopot tart az SZTE BTK-n.

2023. december 11.
2 perc

Panelbeszélgetéssel vesz részt a Szegedi Tudományegyetem az ENSZ idei éghajlatváltozási konferenciáján, a Dubaiban zajló COP28-on. Az SZTE szervezésében megvalósuló programon a nemzetközi együttműködésben kialakított GreenMetric fenntarthatósági kurzus fejlesztéséről és lebonyolításának tapasztalatairól értekeznek a kurzust kialakító intézmények képviselői. A beszélgetést bárki meghallgathatja ma, 2023. december 11-én, magyar idő szerint 13:30-tól online.

2023. december 11.
3 perc

Öt térségi egyetemmel indít közös PhD-kutatásokat az SZTE IKIKK Nyugat-Balkán Kompetencia Központ. Az együttműködés részleteiről egyeztettek a résztvevők 2023. december 4-én, az SZTE központi épületében szervezett nemzetközi konferencián.

2023. december 08.
2 perc

Jógyakorlatokat osztottak meg egymással a résztvevők 2023. december 7-én, a „Hallgatói sikerességet támogató mentorprogramok a Szegedi Tudományegyetemen” című szakmai programon, az SZTE OMIK szervezésben, az egyetem központi épületében.

2023. december 07.
3 perc

Mintegy 500 millió forintból újult meg az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola. A tantermek, irodák, közösségi terek felújítása mellett többek között csúcskategóriás digitális eszközöket is beszereztek. A fejlesztés az SZTE IKIKK Oktatás Modernizációs és Innovációs Klaszter Köznevelési-fejlesztési program részeként valósult meg.

2023. december 07.
3 perc

2023. december 6-ától pilot program jelleggel irodai gerinctornán vehetnek részt a Dugonics téri SZTE központi épület dolgozói. A program az SZTE IKIKK Harmadik Missziós Fejlesztések Klaszter Sport és Egészségfejlesztési Program részeként valósul meg.

2023. december 06.
3 perc

A pedagógusképzés és a gyakorlatorientált képzések színvonalának növelése érdekében a Szegedi Tudományegyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem közös konzorciumi projektet valósított meg három gyakorlóiskolában, köztük az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolájában. Az infrastruktúra és az eszközállomány már megvalósult fejlesztéséről, illetve a mögöttes pedagógiai vízióról kérdeztük Dr. Zs. Sejtes Györgyit, az iskola igazgatóját, az IKIKK Oktatás Modernizációs és Innovációs Klaszter (OMIK) Köznevelés-fejlesztési program szakmai vezetőjét.

2023. december 05.
8 perc

Az ENSZ Közgyűlés 1985-ben december 5-ét nevezte ki az Önkéntesek Nemzetközi Napjává. A világnap célja felhívni az önkéntesség stratégiailag is pozitív hatásaira a figyelmet, ami a gazdasági és társadalmi fellendülés egyik hatékony eszköze. A Szegedi Tudományegyetem dolgozói közül sokan vállalnak önkéntes munkát szabadidejükben. A világnapon őket kérdeztük tevékenységeikről.

2023. december 05.
3 perc

Együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem a Tisza Volán SC-vel és a Szegedi Tisza SE-vel. Cél az egyetemi jégkorong és tollaslabda sportélet fellendítése.

2023. december 04.
5 perc

Az IKIKK Oktatás Modernizációs és Innovációs Klaszter kiemelt programterülete a Köznevelés-fejlesztési program, amely újabb mérföldkőhöz ért: megújult az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, valamint az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája. Az intézményfelújítások részleteiről, az OMIK stratégia következő lépéseiről kérdeztük Prof. Dr. Gellén Klárát, az SZTE oktatási rektorhelyettesét, az IKIKK OMIK klaszter szakmai vezetőjét.

2023. december 01.
4 perc
2023. december 01.
2 perc

Ifjúság, ifjúságügy – új kihívások és válaszok címmel rendeztek konferenciát 2023. november 29-én a Szegedi Tudományegyetemen. Az ez évben 11. alkalommal a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat idején megvalósuló konferencia előadásai az ifjúsági korosztályok 21. századi életvilágának kutatási tények által való mélyebb megértését célozták.