Bezár

_030_7932

Infrastrukturális fejlesztés az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában

Infrastrukturális fejlesztés az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában

2023. december 07.
3 perc

Mintegy 500 millió forintból újult meg az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola. A tantermek, irodák, közösségi terek felújítása mellett többek között csúcskategóriás digitális eszközöket is beszereztek. A fejlesztés az SZTE IKIKK Oktatás Modernizációs és Innovációs Klaszter Köznevelési-fejlesztési program részeként valósult meg.

– A felújítás két nagy pilléren áll: az egyik a gyakorlati pedagógusképzéshez kapcsolódik, a másik az intézmény eredményességének a javulásához. Mind a kettőhöz alapvető feltétel, hogy esztétikus legyen az a fizikai környezet, amelyben az oktatás zajlik – fogalmazott Dobi János. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola igazgatója a felújítás kapcsán összefoglalta: 55 tanterem, az intézmény tanári és dolgozószobái, irodái, további helyiségek és közösségi terek újultak meg. Parkettázás és festés történt. Az alagsorban vakolatcserére is sor került, így a Diákönkormányzat méltó környezetben dolgozhat. Az ép testben ép lélek szemlélethez kapcsolódóan pedig megújultak az iskola tornatermei és konditermei is.

_023_7886

Dobi János igazgató. Fotó: Zentai Péter

– Az intézmény életében nagyon fontos ez a változás, de az itt gyakorlatukat végző hallgatók számára is elengedhetetlen, hogy méltó környezetben dolgozhatnak, nyerhetnek tapasztalatokat – hallottuk Dobi Jánostól. Az iskola igazgatója elmondta, az EFOP projektek kapcsán új informatikai eszközöket is beszereztek, amelyek az iskola szakmai programjának és céljainak megvalósításához szükségesek. A mai technológia csúcsát jelentő új IT-eszközök elengedhetetlenek a pedagógusok és tanárjelöltek számára a köznevelésben. A digitális panelek lehetőséget adnak a humán, a nyelvi és a természettudományos tárgyak tanításában a legújabb módszertan bevezetésére.

Mindemellett a természettudományos oktatáshoz kapcsolódó eszközöket is beszereztek. Például olyan mikroszkóp érkezett az iskolába, amelynek a felbontása és használhatósága új távlatokat nyit a biológia vagy fizika órán.

_026_7912

Az újonnan beszerzett digitális eszközök a nemzetköziesítés kapcsán is szerephez jutnak. Januárban reunion-beli tanárjelöltek érkeznek az iskolába gyakorlatra, ők is ezeket az eszközöket használhatják az oktatás során. A középiskolások részt vesznek az SZTE GTK Prezilimpia versenyén. A digitális paneleken gyakorolhatták és adhatták elő prezentációjukat. A panelek a tavasszal megvalósuló

Báthory István Középiskolai Történelem Tanulmányi Verseny során is nagy hangsúlyt kapnak – ezen prezentálhatnak majd a diákok.

Dobi Jánostól megtudtuk, hogy az általános iskolások számára létrehoztak egy informatikai skill labort is, amelyet még tovább fejlesztenek: robotika szakirányba erősítik. A saját MTMI műszaki informatika csoportot pedig úgy hirdették meg, hogy az osztály helyi tantervét alakították át.

– A felújítás elengedhetetlen volt és a versenyképességünket is növeli – összegezte Dobi János igazgató, akitől megtudtuk: jövő év tavaszán már a jó gyakorlatokat osztják majd egymással az ország minden tájáról érkező pedagógusok a Gyakorló Iskolák Konferenciáján, ahol a digitalizáció és a fenntarthatóság lesz a téma.

 

IKIKK infó - Bobkó Anna

Fotó: Zentai Péter