Bezár

IMG_0178

Témafeltáró konferencia a Nyugat-Balkán Kompetencia Központ szervezésében

Témafeltáró konferencia a Nyugat-Balkán Kompetencia Központ szervezésében

2023. december 11.
3 perc

Öt térségi egyetemmel indít közös PhD-kutatásokat az SZTE IKIKK Nyugat-Balkán Kompetencia Központ. Az együttműködés részleteiről egyeztettek a résztvevők 2023. december 4-én, az SZTE központi épületében szervezett nemzetközi konferencián.

A Szegedi Tudományegyetem Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központ Humán és Társadalomtudományi Klaszteren belül működő Nyugat-Balkán Kompetenciaközpont célja egy több országon átívelő nemzetközi konzorcium létrehozása. Az együttműködő egyetemek képviselői 2023. december 4-én, nemzetközi konferencián tanácskoztak az együttműködés részleteiről.

 IMG_0224

Az eseményen öt térségbeli állam hat intézményéből öt oktató és hat PhD-hallgató vett részt azzal a céllal, hogy a társadalomtudományok, a gazdaság- és a jogtudomány területén olyan témákat határozzanak meg, amelyekben már a jövő év elejétől közös kutatásokat indíthat az SZTE és nyugat-balkáni partnerintézményei. A közös kutatásokban a Szegedi Tudományegyetem három kara érintett: az Állam- és Jogtudományi Kar, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar valamit a Gazdaságtudományi Kar.

 IMG_0182

A vendégek a Belgrádi Egyetemről, a Podgoricai Egyetemről, a Pristinai Egyetemről, a Skopje-i American College-ból, a Tiranai Egyetemről és az Újvidéki Egyetemről érkeztek. A szegedi karokról Prof. Dr. Karsai Krisztina, az SZTE ÁJTK Bűnügyi Intézet intézetvezető egyetemi tanára, PhD-hallgatója, Giola Cami, Dr. Soós Edit, az SZTE ÁJTK Politológiai Tanszék docense, Dr. Matuska Ágnes, az SZTE BTK dékánhelyettese, Prof. Dr. Máté-Tóth András, az SZTE BTK Vallástudományi Tanszék egyetemi tanára és PhD-hallgatói, Figus-Illinyi Rita és Wimmer Krisztina, valamint Dr. Vukman Péter, az SZTE BTK Történeti Intézet docense fogadta a résztvevőket.

 IMG_0184

A konferenciát Prof. Dr. Zakar Péter, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese, az SZTE IKIKK Humán és Társadalomtudományi Klaszter szakmai vezetője nyitotta meg. A rendezvény levezető elnöke Dr. Kruzslic Péter adjunktus, a Nyugat-Balkán Kompetenciaközpont szakmai operatív támogatója volt.

 IMG_0195

A tartalmas nap délelőttjén plenáris ülésen ismertették a partnerintézmények képviselői, a PhD-hallgatók közreműködésével a jelenleg is folyó kutatási témáikat. Az ebédszünetet követően két műhelyben tárták fel a szegedi kollégákkal közösen azokat a kapcsolódási pontokat, amelyek mentén megindulhat a közös kutatási munka.

Az egyetemek hosszú távon közös nemzetközi kurzusokat és képzéseket is indítanának valamint közös publikációs tevékenység és új folyóirat elindítása is a tervek között szerepel.

- Nem véletlen, hogy a hálózat ilyen gyorsan szövődött, a kiválasztott partnerek képviselőinek elkötelezettsége mellett a nyitottság és lelkesedés, valamint a könnyen megtalált közös hang is segített abban, hogy már ilyen rövid idő alatt szoros együttműködés jöhessen létre. Egy igazán ígéretes kutatási és hosszú távon oktatási projekt kezd tehát kibontakozni, amelynek köszönhetően immár intézményesült formában is átléphetünk a Nyugat-Balkán kapuján, kihasználva a SZTE földrajzi adottságait és követve nemzetköziesítési céljait, folytatva az e téren szerzett tapasztalatait - mondta el Prof. Dr. Hajdú József, a Nyugat-Balkán Kompetenciaközpont szakmai vezetője.

A témáról korábban írtuk:

https://u-szeged.hu/sztehirek/2023-oktober/nemzetkozi-workshopot


IKIKK infó

Fotó: Bobkó Anna